Praktiskais Latvietis

Lidojums atcelts vai kavējas, bagāža pazudusi...

"Mēs ar sievu esam lieli ceļotāji, izmantojam dažādus izdevīgus lidojumu piedāvājumus. Nesen dzirdējām ziņu, ka aviokompānijas "Lufthansa" lidostu darbinieku streika dēļ tika atcelti vairāki avioreisi. Mums šovasar gaidāms lidojums tieši ar šo kompāniju, tāpēc vēlamies uzzināt, ko darīt, ja lidojums kavējas vai tiek atcelts. Kādas ir pasažieru tiesības, kad var prasīt kompensācijas? Kā rīkoties, ja pazūd bagāža?" jautā Sergejs no Rīgas.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs Latvijā izskata sūdzības par lidojumiem no Latvijas, kā arī lidojumiem uz Latviju no valstīm, kas nav Eiropas Savienībā. Sūdzības par starpgadījumiem, kas notikuši citā ES valstī, izskata konkrētās valsts atbildīgā iestāde.

Ja pasažieriem pret pašu gribu atsaka iekāpšanu lidmašīnā, lidojums kavējas vai ir atcelts, viņu tiesības nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes Regula Nr. 261/2004, kas paredz kopīgus noteikumus par kompensācijām un atbalstu šādos gadījumos. Regula attiecas uz pasažieriem, kas izlido no kādas lidostas vai uz to ES dalībvalsts teritorijā, ja vien šajā valstī jau nav saņemta atlīdzība vai kompensācija un par pasažieriem nav parūpējušies, kā arī ja reisu apkalpojošais gaisa pārvadātājs ir Kopienas pārvadātājs.

Regula attiecas uz pasažieriem, kuru biļetes ir izsniegtas saskaņā ar aviopārvadātāja vai ceļojuma rīkotāja noteiktu biežu lidojumu programmu vai citu komerciālu programmu.

 

Zemgrīdas apkures sistēmas

Ar vārdiem siltā grīda saprot sildelementus, kas atrodas zem grīdas seguma, pārsvarā zem flīzēm, lamināta vai kāda cita materiāla. Veidi ir dažādi – var būt gan elektriskās, gan ūdenscirkulācijas sistēmas, bet to ierīkošana un darbības princips atšķiras. Zemgrīdas apsildi mēdz izmantot ne tikai privātmājās, bet arī dzīvokļos, bērnudārzos, skolu sporta zālēs un pat industriālajās ēkās.

Cilvēki maldīgi uzskata, ka, izvēloties zemgrīdas apsildi padomju laikā celtajās mājās, telpas uzreiz piepildīs siltums. Bez kapitālā grīdas remonta ar atbilstīgu siltumizolāciju nav vērts runāt par lietderīgu siltumenerģiju, jo vecajās mājās liela daļa siltuma nonāk apakšējo kaimiņu griestos, nevis paliek dzīvoklī.

Zemgrīdas apkuri iespējams ierīkot uz betona, koka sijām, arī uz iepriekš uzliktajām flīzēm. Šāds risinājums ir ērts, ja negribas tās demontēt un telpa ļauj grīdu pacelt apmēram par 30 mm. Elektriskās apsildes materiāli atšķiras, ir arī speciāli paredzēti kabeļi koka, rīģipša, flīžu vai parketa grīdām. Savukārt elektriskās grīdas paklājs Devimat ir kā atsevišķa niša un pavisam vienkārši ieklājams. SIA "DEVI" tirdzniecības vadītājs Rihards Zommers skaidro, ka 30% gadījumu to izmanto renovācijā un 70% gadījumu – jaunajos projektos. Paklājs visvairāk piemērots flīzēm, virs kurām var uzklāt betona izlīdzinošo kārtu, skaņas izolāciju un laminātu, bet koka grīdai tas nederēs.

 

Vīnogas mostas

"Ko tagad vajadzētu darīt ar vīnogulājiem? Man tie iestādīti gan uz lauka, gan siltumnīcā. Baidos rīkoties, jo pavasarī vīnogas sulojot, taču raizējos, ka atkal saaugs kā biezoknis," jautā Kārlis.

Vīnogām katru gadu viss ir no jauna. Jauns gads – jauna dzīve, – skaidro vīnogu audzētājs Edgars Zihmanis no Kroņauces. Šo ogulāju dzīves ciklu viņš salīdzina ar vasaras avenēm. Uz pērnā gada dzinumiem veidojas raža, bet nākamajam gadam jāizaudzē jauns ražotājs.

Vīnogas dzinumu izaudzē vienā gadā. Ja dzinums vārgs, vecos nogriež, saīsinot līdz pāris pumpuriem, un ataudzē atkal divus jaunus zarus no spēcīgākajiem dzinumiem. Rudenī atstāj tikai šos divus spēcīgos sānzarus, vārgos izlauž. Ja dzinumi vēl izskatās nīkulīgi, vīnogu atsēdina vēlreiz.

 

Pavasara darbi tulpju laukā

Svarīgākais darbs ir pagūt izpriecāties par tulpju skaistumu, jo pavasarī viss notiek ļoti strauji, – mudina saimniecības "Viestardi" saimnieks Gundars Lācis no Kroņauces. Tulpju ziedēšanai par godu ģimene pat sarīkoja svētkus.

Saimniekiem Gundaram Lācim, Kristīnei Liniņai un viņu tulpēm šis ir pirmais pavasaris Tērvetes novada Kroņauces "Viestardos". Pirms tam Gundara audzētās tulpes daudzi dārzamīļi bija skatījuši saimniecībā "Dzintarlāči".

Cilvēkiem patīk ne tikai tulpes – sapratuši saimnieki un nolēmuši izveidot jaunu radošo aktivitāšu centru, kurā pavasaros būtu ap 400 šķirņu tulpju skaistums, bet visu gadu – dažādas nodarbes, arī kūku un citu gardumu cepšana. Aprises iegūst arī ideja par suvenīru un lauku labumu bodīti. Varbūt tajā būšot tulpju maize, smej Kristīne.

 

Talsu novada krekls

Gadsimtiem ilgi latvju sieviešu tautastērpa sastāvdaļas ir nemainīgas: vilnas brunči, lina krekls, villaine, vainags, josta un bagātīgs rotu klāsts. Dodamies uz Kurzemi pie Māras Mertenas izprašņāt par lina krekla šūšanu. Viņa ir tautas daiļamata meistare un Spāres tautas nama lietišķās mākslas kolektīva "Nāmetiņš" vadītāja.

Adatu un diegu Māras rokās ielikusi māmulīte, kā pati mīļi saka. Ierādījusi, kā jāpiešuj poga, kā jāsalāpa zeķe, kā jāizšuj krustdūrienā un kā jāaptamborē kabatlakatiņš. Māra rokdarbus nav likusi malā, arī atrodoties izsūtījumā Sibīrijā, Tomskas apgabala Krivošeinas rajonā. Tad īpašs prieks bijis, ja kāds paretam no Latvijas atsūtījis diegus vai dziju.

Man kopš bērnības patika nodarboties ar rokdarbiem. Ja nebūtu šīs intereses, diez vai kādam izdotos piespiest mani mierīgi sēdēt un izšūt vai tamborēt, – spriež meistare.

 

Aknas klusē, bet izmeklējumi stāsta

Aknām ir liela funkcionālā rezerve, tāpēc tās par sevi liek manīt tikai tad, kad jau ir stipri bojātas, tāpēc pacienti pie ārsta bieži vien nonāk novēloti, turklāt slimības dažkārt atklājas pavisam nejauši, veicot izmeklējumus citu veselības problēmu dēļ.

Viens no vienkāršākajiem un jutīgākajiem rādītājiem, kas liecina par aknu slimību slēptu norisi un pārmaiņām šajā orgānā jau sākumstadijā, ir ferments ALAT, ko nosaka asinsanalīzē. Tomēr tikai ALAT novirze no vidējiem rādītājiem vēl neļauj diagnosticēt aknu saslimšanu. Tiek ņemti vērā arī citi bioķīmisko testu rādītāji, piemēram, fermentu ALAT un ASAT savstarpējā proporcija, asinsplazmas komponents bilirubīns (tā palielinājums rāda aknu un žultsceļu saslimšanas), olbaltums albumīns u.c. Svarīga arī kopējā asinsaina. Turklāt, lai iegūtu objektīvākus rādītājus, analīzi vēlams nodot no rīta tukšā dūšā.

Ne vienmēr par aknu patoloģiju liecina visu rādītāju palielinājums vai samazinājums – katram ir sava būtiska nozīme, taču ārsts tos skata kontekstā, tāpēc dažkārt viens vai daži marķieri kļūst nozīmīgi.

 

Kuplo krūšu posts

Daudzas sievietes vēlētos lielākas krūtis, bet citām to dēļ grūti iegādāties piemērotu veļu un apģērbu, ir emocionāls diskomforts, kā arī veselības problēmas. Vai izšķirties par operāciju, un kādi var būt riski?

Lai spriestu, vai krūtis ir pārāk kuplas, noteicošais ir nevis krūštura izmēra burts, bet gan krūšu kausiņa atbilstība apkārtmēram un augumam. Par lielām pieņemts uzskatīt E izmēra un vēl apjomīgākas krūtis, taču trauslai sievietei diskomfortu var sagādāt jau C izmēra apaļumi.

Kā stāsta plastikas ķirurģe Evija Rodke-Sproģe, lielas krūtis mēdz būt neviendabīgas, graudainas, pilnas ar cistām, no kurām pat izdalās zaļgans šķidrums. Reizēm ir izteikta mastopātija. Dažkārt lielas krūtis sastāv gandrīz tikai no taukaudiem un dziedzeri ir atrofiski.

Siltā laikā zem tām mēdz veidoties izsutumi, ar kuriem nākas cīnīties, lietojot  talku vai antiperspirantus. Ja rodas ekzēma, nepieciešama nopietna ārstēšana.

Protams, apjomīgi apaļumi apgrūtina fiziskas aktivitātes. Ārste uzsver, ka sportojot neatkarīgi no krūšu izmēra tās ir jāsatur, lai audi neizstieptos, tāpēc jānēsā īpašs šim nolūkam paredzēts sporta krūšturis.

 

Apaļa kā saule. Pica

Pica garšo daudziem. Plāna un kraukšķīga, pārklāta ar tomātu mērci, sieru un citām piedevām. Kvalitatīvi pagatavota un izcepta, tā kūst mutē. Ko vajadzētu zināt, lai mājās izdotos garda pica?

Lai atklātu šo noslēpumu, devāmies iztaujāt starptautiskā ātrās ēdināšanas restorānu tīkla "Pizza Hut" pirmās picērijas Latvijā šefpavāru Vadimu Nalivaiko, kuram ir ārvalstīs gūta pieredze picu cepšanā.

Picas dzimtene ir Itālija, kur katrā reģionā to cep mazliet atšķirīgi, piemēram, vienā vietā pamatne ir biezāka, bet otrā – plānāka un kraukšķīgāka, pat mazliet apdedzināta, – viņš stāsta. – Tomēr itāļu picām pamatne nav bieza – vien trīs līdz pieci milimetri. Amerikā, ko pārstāv mūsu picērija, maizes kārtiņa ir vismaz divus centimetrus bieza, turklāt maliņas uzloka un tajās pat pilda siera nūjiņas. Itāļu un amerikāņu picas atšķiras vēl ar to, ka pirmās cep uz neietaukotas pannas, bet otrās liek uz ieeļļotas pannas. Amerikāņiem picas ir taukainas.

Taču picas pagatavošanai nepieciešamie pamatprodukti ir nemainīgi: kviešu milti, ūdens, olīveļļa, sāls, cukurs un raugs mīklai, tomātu mērce un siers garnējumam. Pārējās sastāvdaļas var kombinēt pēc savām vēlmēm. Šefpavārs gan brīdina, ka ar daudzumu nevajadzētu pārspīlēt, jo tad pica izcepsies slikti vai arī pārāk ilgi cepta sakaltīs. Vēl virskārtā nevajadzētu bagātīgi likt sieru. Kāpēc? Par picas cepšanas noslēpumiem žurnālā "Praktiskais Latvietis". 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+