Praktiskais Latvietis

Vainīgs kriminālā pārkāpumā? Noslēdz izlīgumu!

Nereti tiesas process un vainīgā notiesāšana cietušajam nedod gandarījumu, jo viņš nejūt, ka likumpārkāpējs no sirds nožēlotu izdarīto, vai arī viņam šķiet, ka piespriestais sods nav adekvāts pastrādātajam nodarījumam. Taču pavisam cits iznākums ir, ja starp likumpārkāpēju un cietušo izdodas noslēgt izlīgumu, kad viņi tiekas un vienojas, kā labāk likvidēt nozieguma sekas. Nedz Kriminālprocesa likums, nedz Krimināllikums neregulē izlīguma saturu, formu vai tajā iekļaujamos nosacījumus. Tiešus izlīguma nosacījumus nenosaka arī Ministru kabineta noteikumi “Kārtība, kādā Valsts probācijas dienests organizē un vada izlīgumu ar starpnieka palīdzību”. Tātad izlīgums ir labprātīgi noslēgta vienošanās, kurā puses var vienoties par jebkādiem nosacījumiem, ciktāl tie nav pretēji vispārpieņemtām morāles normām un labiem tikumiem, kā arī citu normatīvo aktu prasībām. Taču izlīgumā obligāti jānorāda, ka tas noslēgts labprātīgi, ka abas puses saprot gan tā sekas, gan kādi ir nosacījumi. Izlīgumu pievieno krimināllietai. Šis dokuments jāparaksta abiem – cietušajam un personai, kurai ir tiesības uz aizstāvību. To var izdarīt procesa virzītāja vai Valsts probācijas dienesta apmācīta starpnieka klātbūtnē, kuri apliecinās pušu parakstus. Puses var iesniegt procesa virzītājam arī notariāli apliecinātu izlīgumu. Kā tas jādara? Par to publikācijā žurnālā “Praktiskais Latvietis”.

Latvijas pilsonība bērnam, kurš dzīvo ārzemēs

“Mēs ar vīru piecus gadus dzīvojam ārzemēs un drīz kļūsim par vecākiem. Esmu Latvijas pilsone, bet vīrs – Lietuvas pilsonis. Bērniņu nolēmām reģistrēt par Latvijas pilsoni. Kā notiek pilsonības piešķiršana? Kādi dokumenti ir nepieciešami? Kur mums jāvēršas?” jautā Sanita. Lasītājai atbildi sagatavojusi Lelde Freimane, Latvijas–Lielbritānijas Tirdzniecības kameras juridiskās palīdzības nodaļas konsultante.  Pašlaik daudzi Latvijas pilsoņi dodas uz ārvalstīm, un bērni piedzimst valstī, kur viņi strādā, taču vecāki jaundzimušajiem izvēlas Latvijas pilsonību. Bērnam Latvijas pilsoņa statusa reģistrēšana iespējama, ja, viņam piedzimstot, vismaz viens no vecākiem ir Latvijas pilsonis. Visbiežāk šādos gadījumos bērnam Latvijas pilsonību lūdz reģistrēt ģimenes, kas pārcēlušās uz Lielbritāniju, Īriju, Krieviju, ASV un Skandināvijas valstīm.

Pilsonības likuma 2. panta pirmās daļas 2. punkta nosacījumi nosaka kārtību, kādā personu reģistrē par Latvijas pilsoni. Reģistrēt bērnu var gan Latvijas konsulātā ārvalstīs, gan Latvijā, vēršoties jebkurā Latvijas pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļā. Kādi dokumenti nepieciešami; par dubulto pilsonību un pasi – izsmeļoši publikācijā žurnālā “Praktiskais Latvietis”.

Ienirstam garšvielu pasaulē

Var jau visiem ēdieniem pievienot Vegetu vai kādu kopējo garšvielu, taču iegūsim daudz vairāk, ja gatavojot izmantosim bagātīgāku garšvielu klāstu. Tad ceptie kartupeļi katru vakaru garšos citādi.

Katra garšviela papildina vai izceļ produkta garšu, sniedz vairāk baudas.

– Garšvielas aktivizē gremošanu un vielmaiņu, tāpēc organisms spēj veiksmīgāk pārstrādāt ēdienu. Ja to labi sagremo, neuzkrājas šlakvielas un neveidojas liekais svars. Garšvielas arī satur aktīvās vielas, kas tām liek darboties līdzīgi kā ārstniecības augiem, – skaidro veģetārā uztura skolas “Vegus” vadītāja Dita Lase, kurai ir 18 gadu pieredze garšvielu izzināšanā.

Speciāliste ir pārliecināta, ka jebkuru garšvielu var pievienot jebkam. Nav stingru noteikumu, ka tā der vienīgi desertam, bet šī – salātiem. – Man, piemēram, negaršo omlete ar zaļumiem, kaut gan tas ir saderīgs pāris. Izdarot izvēli, noteicošais faktors ir, kas cilvēkam garšo un kādas valsts virtuvei piederīgu ēdienu viņš gatavo.

Ja negaršo pati garšviela, rodas iespaids, ka tā nesader ar konkrēto produktu. To, vai garšviela patīk vai ne, var noteikt pasmaržojot. Ja patiks smarža, patiks arī garša.

– Izmēģinot ēdienam pievienojiet tikai mazliet iepatikušās garšvielas. Ja šķiet, ka vajag vēl, papildiniet. Kad sasniegts vēlamais, izmantoto garšvielu daudzumu der pierakstīt bloknotā, lai nākamreiz nevajadzētu atkal eksperimentēt.

Dita aicina nebaidīties no vairāku garšvielu apvienojuma vienā ēdienā un skaidro garšvielu saderību ar ēdienu.

Šķidrums celī

“Vai ceļa piepampums liecina, ka tajā sakrājies ūdens? Vai var cerēt, ka tas uzsūksies?” jautā Edgars no Talsiem.

Kā skaidro medicīnas sabiedrības “ARS” traumatologs-ortopēds Jānis Dobelnieks, ceļgalā mēdz krāties nevis ūdens, bet sinoviālais šķidrums, kas ieeļļo locītavu virsmas. Pastāv divi mehānismi: viens to veido, bet otrs – uzsūc lieko. Ja šķidruma ir par daudz, celis pietūkst, var rasties grūtības to saliekt, nepatīkama spīlējoša sajūta un sāpes.

Piepampuša ceļa noslogošana veicinās šķidruma krāšanos vēl vairāk. Tas nokļūs pacelē, kur var veidoties cista, kas nospiedīs asinsvadus un nervus, izraisot papildu problēmas.

Ja pietūkušais celis sagādā diskomfortu, ārsts šķidrumu atsūks, un pašsajūta uzlabosies, taču agrāk vai vēlāk tas būtu pazudis pats no sevis.

Katūns uz griestiem

“Vai ar audumu var noklāt sienas, griestus un arī mēbeļu virsmas? Kā ar tekstilijām var atsvaidzināt verandas interjeru – likt uz griestiem un galdiem?” jautā Gundeda no Rojas novada.

Uzņēmuma “PlānsB” interjera dizainere Ilze Tola skaidro: lai audumu dabūtu pie griestiem, visvienkāršāk ir to nostiept, piesist ar nagliņām un pa perimetru uzlikt griestu līstītes. Ja gribas ļoti kvalitatīvu klājumu, griesti iepriekš jānotīra (krīts jānomazgā), jānošpaktelē, jānolīdzina un pirms auduma līmēšanas vēl jānogruntē. Pēc tam jānogaida aptuveni trīs stundas, lai grunts nožūst. Ilze parasti izmanto “Vivacolor” grunti Robitix, bet tikpat labi var izvēlēties jebkuru citu analogu. Šāda apstrāde nepieciešama, lai porainu, uzsūcošu un birstošu jeb krītainu virsmu sagatavotu pirms krāsošanas, tapešu vai auduma līmēšanas. Ja virsmu nenogruntē, audums no griestiem var atlupt, paraujot līdzi zem tā esošo segumu – apmetumu, emulsijas krāsu u.c.

Ja audums ir apmēram metru plats, to var uzvilkt uz koka rāmjiem un tad stiprināt pie griestiem.

Trešais auduma stiprināšanas veids pie griestiem prasīs lielāku piepūli un materiālos ieguldījumus. Lai to īstenotu, vajadzēs preskartonu (jau sagrieztu dažāda izmēra kvadrātos to var iegādāties veikalā “Baltijas papīrs”), PVA līmi, nagliņas un griestu līstes.

Dizainere I. Tola soli pa solim rāda, kā veidot paneļus, ko stiprina pie griestiem.

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+