Praktiskais Latvietis

Šķīrējtiesu specifika

Uz lasītāja Broņislava jautājumu par  šķīrējtiesām, to  atšķirības no parastās tiesas un galvenajiem procesa principiem atbild juriste Tatjana Lubgina. "Galvenā atšķirība starp tiesu un šķīrējtiesu ir tā, ka pirmā skaitās valsts institūcija, bet otrā – privāttiesību subjektu izveidota domstarpību risināšanas iestāde. Ja personas vienojas, ka viņu iespējamos strīdus risinās šķīrējtiesa, tad šo vienošanos var ietvert vai nu atsevišķā līgumā, vai arī tā dēvētajā šķīrējtiesas klauzulā – vienā konkrētā līguma punktā.

Viegli miesas bojājumi un sods
Ko var uzskatīt par viegliem miesas bojājumiem? Ar ko tie atšķiras no maznozīmīgiem miesas bojājumiem? Kāds sods par to draud?

Siltumizolācijas iespējas
Mājas siltināšana bieži saistās ar ārsienu siltinājumu, taču termoizolāciju izmanto arī mājas pamatu, pagrabu un jumtu siltināšanai. Katrs siltinājums savā būtībā ir līdzīgs, atšķirība -siltināšanas materiālu izvēlē. Tomēr vai jau labi zināmā akmensvate ir vienīgais siltināšanas veids, kādas vēl ir iespējas?

Krāšņās koijas
Krāsainās koi karpas piemājas dīķos un dekoratīvajos baseinos izskatās lieliski. Tās tradicionāli audzē Japānas dārzu ūdenstilpēs. Japānā ir ap divsimt koiju šķirņu. Zivīm ķermeņa krāsojums ir košs un visdažādākajās variācijās – no balta līdz melnam.
Eksotisko zivju audzētājs, Lielvārdes saimniecības "Cerības" īpašnieks Andis Valters teic, ka koijas ir miermīlīgas, tās labi sadzīvo kopā ar karūsām, karpām, bet ne plēsējzivīm - līdakām, asariem, forelēm, zandartiem, vēdzelēm.

Pret zemu asinsspiedienu
Lai arī zems asinsspiediens mēdz izraisīt diskomfortu, pastāvīgu nogurumu, vājumu, galvas reiboni un ģīboni, novērojumi liecina, ka cilvēki ar šādu organisma īpatnību dzīvo ilgāk nekā citi. Turklāt viņiem pastāv mazāks miokarda infarkta un citu nopietnu slimību risks. Medicīnas sabiedrības ARS terapeite Sandra Černišova skaidro, ka gados vecākiem vīriešiem zema asinsspiediena cēlonis mēdz būt mazasinība vai hroniska asiņošana, piemēram, kuņģa un zarnu traktā. Viņa iesaka pārbaudīt veselības stāvokli un noskaidrot zema asinsspiediena cēloni, jo labāk necīnīties ar sekām, bet mēģināt novērst problēmu.

Kā pagatavot garšaugu sāli
Garšaugu sāls ir burvīgs veids, kā atsvaidzināt ikdienas maltīti. Tas īpaši piemērots steidzīgām saimniecēm – pa brīvdienām sagatavo sāli, bet darbdienu vakaros tik piešauj pa šķipsniņai pie svaigi pagatavota ēdiena. Sāls pagatavošanai ieteicams izvēlēties tādu, kas patiešām garšo. Pirmais mēģinājums var būt ar ko neitrālu, piemēram, pētersīļu un selerijas lapām, pēc tam var eksperimentēt ar baziliku, estragonu, majorānu, izopu un citiem garšaugiem.

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+