Praktiskais Latvietis

Cik ilgā laikā jāatbrauc policijai

Lai optimizētu policijas resursus, uzlabotu reaģēšanas kvalitāti un novērstu domstarpības strīdīgās situācijās, kā arī noteiktu laika ierobežojumus, kādos policijas darbiniekiem jāierodas izsaukuma vietā, Ministru kabinets izdevis "Noteikumus par notikumu reģistrēšanas kārtību un policijas reaģēšanas laiku". Ir noteikts arī laiks, kad policijai jāreaģē uz saņemto informāciju par notikumu: republikas pilsētās – 15 minūšu laikā, bet novados – 25 minūšu laikā pēc informācijas saņemšanas operatīvās vadības struktūrvienībā. Taču, ja policijā vienlaikus saņemta informācija par vairākiem notikumiem, policijai jāreaģē prioritārā secībā atbilstīgi notikumā iesaistīto personu vai sabiedrības drošības apdraudējuma pakāpei.

 

Jumta segums privātmājai

Jaunbūvju projektos jau ir noteikts konkrēts jumta segums, taču renovējamai mājai īpašnieks pats var izvēlēties materiālu, ņemot vērā konstrukcijas nestspēju un ēkas fasādes krāsu. Jāatceras, ka nepieciešamos būvdarbus vajag iepriekš saskaņot ar pašvaldību. Kādu segumu izvēlēties?

 

Rožu arkas kā pasakā

Kopš seniem laikiem dārznieki un dzejnieki skaisto ziedu dēļ rozes mēdz dēvēt par puķu karalienēm, jo tām ir neiedomājama ziedu krāsu, formu un smaržu daudzveidība. Nevienu neatstāj vienaldzīgu vēsturisko rožu maigais pasteļtoņu šarms vai mūsdienu hibrīdo rožu dārgakmeņiem līdzīgais ziedu mirdzums. Ir iespējams panākt, ka dārzā rozes priecē visu vasaru bez pārtraukuma, sākot no kompaktajiem podos audzējamo miniatūrrožu un beidzot ar sevišķi augsto sīkziedu stīgotājrožu ziedu vāliem izteiksmīgās arkās.

 

Pēc idejām kaimiņzemē

Lai dārzu mīļotāji savai sirdij un acīm gūtu prieku, nav jādodas uz tāltālām zemēm. Ik gadu Tallinas vecpilsētas mūru pakājē tiek ierīkoti vairāki desmiti mazdārziņu paraugu, kur apmeklētājiem rast idejas savam dārzam. Izstādes apmeklējums ir labs iegansts kaimiņzemes apmeklējumam, jo Tallinā un tās apkaimē var redzēt gana daudz skaista. Fotogrāfijās aplūkojamas 10 praktiskas idejas.

 

Karpālā kanāla sindromu var ārstēt

Kad sāk tirpt roka un sāpes no īkšķa pāriet uz rādītājpirkstu un pārējiem pirkstiem, pēc tam no plaukstas izplatās līdz elkonim un pat augstāk, iespējams, tas ir karpālā kanāla iekaisums. Kā no šīs kaites atbrīvoties? Ir 5 vingrojumi, ko var veikt, lai mazinātu karpālā kanāla radītos simptomus un sāpēs.

 

Salonu procedūras skaistumam

Tikai īstenas salonu lauvas pārzina plašo kosmētisko procedūru klāstu, ko piedāvā estētiskās dermatoloģijas klīnikas. Tomēr arī viņām svarīgi saprast, kas piemērots vasarai un kas atliekams uz rudeni.

 

Steidzam rakt kartupeļus

Ko darīt ar kartupeļiem? Bija paredzēts rakt septembrī, bet tagad tie guļ dubļos, zemākās vietās vagās vēl aizvien stāv ūdens.

Ja laika apstākļi ir ekstrēmi, kalendārā skatīties velti un jārīkojas pēc apstākļiem. – Jārok, jārok ar steigu! – mudina Agroresursu un ekonomikas institūta kartupeļu sēklaudzēšanas tehniķe Ieva Lozberga.

 

Ar rūgtumiņu, bet gardas un veselīgas

Šis ir pīlādžu gads – koku zari pilni ar lieliem, smagiem ķekariem. Sarkanās ogas drīz būs pilnbriedā un gatavas pārstrādei. Tās nevajadzētu noniecināt, jo satur cilvēka organismam daudz svarīgu vielu – C vitamīnu, miecvielas, fruktozi, glikozi un citas. – Pīlādžogās ir daudz miecvielu, kas dod šo rūgtumu. Sasaldējot notiek bioķīmiskas reakcijas, kas ļauj miecvielām sadalīties, padarot ogas garšīgākas, – skaidro Latvijas Valsts augļkopības institūta vadošā pētniece Dalija Segliņa.

 

Taisna mugura visu mūžu

Mērena fiziskā slodze ir daļa no veselīga dzīvesveida, taču bērni skolas somā dažkārt stiepj nesamērīgus smagumus. Tie bojā muguru un kropļo stāju. Kā izvēlēties pareizu somu? 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+