Praktiskais Latvietis

Raibais skolas laiks

Pārfrāzējot savulaik populāro dziesmu par skolas laiku, kas par zaļu pat vēl zaļāks, tagad drīzāk jāsaka – par raibu pat vēl raibāks. Dažas dienas pirms jaunā mācību gada sākuma tikāmies ar izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski un uzdevām viņam žurnāla "Praktiskais Latvietis" lasītāju jautājumus gan par mazo skolu slēgšanu, gan skolotāju algām, gan jaunumiem mācību programmās.

 

Kā aizpildīt saskaņoto paziņojumu

Eiropas ceļu satiksmes negadījuma paziņojums jeb saskaņotais paziņojums darbojas vairāk nekā 20 valstīs. Tas ir veidlapu komplekts, kurā tiek fiksēti ceļu satiksmes negadījuma apstākļi, ja abi iesaistīto transportlīdzekļu vadītāji spēj par tiem vienoties, apliecinot ar saviem parakstiem. Kā pareizi jāaizpilda saskaņotais paziņojums? Ko darīt, ja nepieciešamā veidlapa ir tikai vienam no negadījuma dalībniekiem vai pat nav nevienam? Kas šādos gadījumos jāzina autovadītājiem?

 

Ķiploki līdz jaunajai ražai

Ko darīt, ja novāktajiem ziemas ķiplokiem ir diezgan mīkstas galviņas? SIA "Ķiploku pasaule" saimniece Antra Zeltiņa iesaka novāktos ķiplokus maksimāli ilgi apžāvēt saulē, vējā turpat uz lauka. Pēc tam šķūnī vai citā telpā, kur ir caurvējš, turpināt žāvēt, izklātus plānā slānī plauktos vai uz grīdas. Ja telpa ir pārāk silta un slikti vēdināma, ķiploki sāk izsust un pūt.

 

Cīņa ar ūdensžurkām

Rudenī dārzā aktivizējas vieni no trakākajiem un lielākajiem dārza un sīpolpuķu kaitēkļiem – ūdensžurkas. Tās par mājdzīvniekiem kļuvušas samērā nesen, tāpēc izpētītas maz, un efektīvu metožu cīņai ar tām trūkst. Augu labā kaut ko tomēr var darīt.

 

Garie siltumnīcu gurķi burciņās

Šogad daudzviet siltumnīcā garie gurķi ļoti ražīgi, nevar spēt svaigā veidā apēst, tie pāraug. Garos gurķus var konservēt tāpat kā lauka gurķus, bet skābēšanai pārauguši garie gurķi neder, jo ir ar biezu mizu, lielām sēklām un skābējot kļūst mīksti un negaršīgi. Svarīgi novāktos uzreiz pārstrādāt – ja pastāv ilgāk, ziemas krājumiem vairs nederēs, jo būs mīksti, nevis kraukšķīgi. Nelīdzēs pat mērcēšana aukstā ūdenī, kā var darīt ar mazliet apvītušiem lauka gurķiem. Kā tikt galā ar gurķu ražu?

 

Plakstiņu tūska

Vai  pietūkuši plakstiņi no rītiem patiešām liecina par nieru mazspēju, kā bieži vien mēdz teikt? Kā stāsta medicīnas sabiedrības "ARS" terapeite Sandra Černišova, ja nieru kamoliņi pietiekami neveic savu funkciju, organisms zaudē daudz olbaltumvielu un tāpēc asinīs mainās osmotiskais spiediens, šķidrums nokļūst apkārtējos audos un veidojas tūska. Bet plakstiņu tūskai ir vēl citi iemesli. 

 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+