Praktiskais Latvietis

Sekss ar nelabvēlīgām sekām

Ko darīt, ja pēc kādas ballītes pie drauga gadījies izmantot vieglas uzvedības sievietes pakalpojumus un pēc laiciņa konstatēta nelaba slimība? Vai no dāmas var prasīt kādu atlīdzību? Vai viņu var saukt pie atbildības, un kāds sods par to draud?

 

Laiks mainīt radiatorus

Rudens jau pie durvīm, un, ja ir nodoms mainīt radiatorus, tagad ir pēdējais brīdis to izdarīt. Iegādājoties apkures radiatorus, būs nepieciešama speciālista palīdzība, turklāt labāk, ja pirms tam ir atrasts meistars, kurš palīdzēs tos izvēlēties un nomainīs.

 

Diēta mūža garumā

Celiakija ir pastāvīga (nepārejoša) nepanesība pret glutēnu – olbaltumvielu, ko satur kvieši, mieži un rudzi. Organisma imūnsistēma sāk uzbrukt veselajiem audiem – zarnu gļotādas epitēlijam, un veidojas iekaisums tievajās zarnās – gļotādas bārkstiņas tiek bojātas, un tādējādi tiek traucēta uzturvielu uzsūkšanās organismā. Vienīgais ārstēšanas veids ir stingras bezglutēna diētas ievērošana mūža garumā.

 

Galvenais, lai dārzeņu daudzveidība

"Lauri" ir viena no lielākajām Madonas novada dārzeņkopības saimniecībām, kur lauka dārzeņus tirdzniecībai zemnieks Artis Banders piedāvā jau divdesmit gadu. Saimniecībā tos audzē aptuveni desmit hektāros, teju 20 dažādus veidus, sākot no kartupeļiem un beidzot ar vizuāli skaistiem lapu dārzeņiem. Artim ir arī vairākas siltumnīcas, kurās gatavojas dažādu šķirņu paprika.

 

Kā atjaunot padomju laika pieminekli

Kā rīkoties, ja pirms trīsdesmit gadiem kapos uzliktais piemineklis ir sašķiebies vai nepieciešams papildināt gravējumu? Vai kaut ko var darīt pašu spēkiem?

Pašam ķerties pie pieminekļa labošanas nevajadzētu, – skaidro kapavietu ierīkotājs Andris Šīmanis, kuram ir vairāku desmitu gadu darba stāžs. Viens no iemesliem – pieminekļi ir ļoti smagi un var radīt smagas traumas.

 

Ievārījums diabētiķiem

Vai otrā tipa cukura diabēta slimnieks drīkst ēst ievārījumu? Varbūt, to vārot, cukura vietā var likt klāt saldinātājus?

Labā ziņa ir tā, ka arī otrā tipa cukura diabēta pacients drīkst uzņemt cukuru, un nav tā, ka šī saldviela pilnībā ir aizliegta. Vēl viena laba ziņa – ievārījums satur mazāk cukura un ietekmē cukura līmeni mazākā apjomā nekā medus, kas ir tīrs cukura jeb glikozes–fruktozes koncentrāts. Taču diabētiķim ievārījumu uzturā vajadzētu stingri dozēt.

 

Priekšauts un aube mičošanai

Rudens ir kāzu laiks. To norisē viens no svarīgākajiem mirkļiem ir mičošana. Šis rituāls simbolizē jaunā pāra pāriešanu sievas un vīra kārtā. Laulātie saņem īpašus aksesuārus, kas iezīmē viņu statusu. Jaunajai sievai šie aksesuāri ir aube un priekšauts.

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+