Planētas noslēpumi

Elektrība bez vadiem: izrādās, zinātnieki jau atraduši veidu, kā elektrību "pārraidīt" bez vadiem, tiesa – vēl salīdzinoši nelielā attālumā, istabas mērogā.

Komētu medības: cilvēks jau ļoti nopietni pēta gan Zemei pārlieku tuvu pielidojušās, gan attālās komētas, un tas var daudz pastāstīt par Visuma vēsturi un izprast to.

Sencilvēku māksla: ir iespējams izsekot tam, kā tūkstošgadu laikā mainījusies cilvēka mākslinieciskā gaume, tostarp rodas arī jauni jautājumi par dažiem pārsteidzoši kraso un straujo maiņu iemesliem atsevišķos laikposmos.

Halucinācijas: slimība un "putni galvā" jeb gluži zinātniski pamatojama cilvēka psihes parādība ar savu krāsu, skaņu un regulāru atkārtošanos.

Ceļi uz nekurieni: daudzviet pasaulē ir tādi ceļa posmi un pat veseli ceļi visā to garumā, kur regulāri notiek neizskaidrojami negadījumi ar cilvēku pazušanu.

Dzīvo radību lietus: gan senatnē, gan joprojām arī mūsdienās pietiekami bieži novērojams, kā no debesīm pēkšņi sāk krist zivis, vardes un cita dzīvā radība.

Laika un telpas noslēpumi: cilvēks iziet pastaigā uz rudenīgo mežu, taču pēc mirkļa attopas gluži citā gadsimtā; turklāt kāds atgriežas, bet daudzi tur paliek.

Lāstu maģija: lai cik arī dīvaini tas liktos mūsdienu cilvēkam, īpaši tādam, kurš pats ar to nekad nav saskāries, taču lāsti spēj darboties apbrīnojami sekmīgi.

Roza Luksemburga: ievērojamā ebreju izcelsmes fiziski kroplā vāciete no Polijas ne tikai kaismīgi cīnījās par taisnīgas pasaules iedibināšanu, bet vispirms bija arī sieviete, kura gribēja, lai vīriešu viņu mīlētu. Nepaveicās.

Slepenais Einšteins: atveroties desmitgadēm klusējošiem arhīviem, gaismā nāk aizvien vairāk neglītu faktu par konkrētām vēstures personām, kuras joprojām pieņemts pārlieku glorificēt.

Skots Ficdžeralds un viņa Zelda: trakais mīlnieku pāris, kas dzīvoja skandalozu, izvirtīgu un būtībā izniekotu dzīvi, taču fascinēja gan laikabiedrus, gan vēl joprojām spēj saglabāties ļaužu atmiņā.

Nāves sods: lielākajā daļa pasaules valstu šis augstākais soda mērs joprojām darbojas, savukārt vēsture glabā daudz šausminošu faktu par šo procesu.

Hitlers un atomieroči: nacistu zinātnieki bija ļoti tuvu savas atombumbas radīšanai, taču nepaspēja; toties labi sekmējies visiem viņu pēctečiem šajā pasaulē .

Dzīvais ūdens: visdažādākie ūdens kā dzīvas substances aspekti, kas liek domāt par to, ka būtībā viss pasaules ūdens ir viens milzīgs bioloģiskais dators.

Vīrieši nenoveco: jā, un ne tikai sievietes!

 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+