Kardiologu biedrības kvalitātes zīme uz iesaiņojuma maizei ar samazinātu sāls saturu.
Kardiologu biedrības kvalitātes zīme uz iesaiņojuma maizei ar samazinātu sāls saturu.
Foto: LETA

Izveido jaunu pārtikas kvalitātes zīmi “Iesaka kardiologi!” 0

Latvijas Kardiologu biedrības izstrādāto pārtikas kvalitātes zīmi “Iesaka kardiologi!” piešķirs pēc ļoti specifiskām pazīmēm, pastāstīja biedrības vadītājs Andrejs Ērglis.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
“Meita raudāja, zvanīja, nesaprotot, kur atrodas!” Šoferis Ogrē vienaldzīgi izsēdina 10 gadus vecu meitenīti nepareizā pieturā 84
Lasīt citas ziņas

Kardiologs norādīja, ka tuvākajā laikā biedrība sadarbībā ar ražotājiem izstrādās detalizētus kritērijus, pēc kādiem piešķirs kvalitātes zīmi. Patlaban tā piešķirta tikai vienam produktam – AS “Hanzas maiznīca” ražotajai “Sirdsmiera” rudzu un sēklu maizei. Uzņēmums saņēmis zīmi pirmais, jo izrādījis iniciatīvu ražot maizi ar būtiski samazinātu sāls saturu, un lielā mērā tādēļ tika radīta jaunā kvalitātes zīme, skaidroja Ērglis. Viņš gan nenoliedza, ka Latvijā jau ir arī citi pārtikas produkti, kas būtu pelnījuši šo atzinību.

Patlaban zināms, ka kvalitātes zīmi piešķirs produktiem bez piedevām, kā arī ar ievērojami samazinātu sāls, tauku vai cukura daudzumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šodien, prezentējot jauno kvalitātes zīmi, Ērglis pauda cerību, ka tā nākotnē veicinās iedzīvotāju gudru produktu izvēli par labu veselai sirdij un augstai dzīves kvalitātei. Viņš norādīja, ka ražotājiem tā ir arī atzinība par veselīgāka dzīvesveida veicināšanu, kā arī iespēja “pārvērst defektus par efektiem”.

“Nav noslēpums, ka sirds slimības ir galvenais nāves iemesls Latvijā un pasaulē. Saslimstību un mirstību veicina dažādi riska faktori, tostarp pārāk liels sāls patēriņš uzturā. Tāpēc ir svarīgi sekot līdzi, ko liekam brokastu, pusdienu un vakariņu galdā savām ģimenēm un bērniem,” uzsvēra Ērglis.

Savukārt veselības ministre Ingrīda Circene (V) sacīja, ka samazināts sāls vai citu piedevu daudzums pārtikas produktos nebūt nenozīmē, ka tie ir negaršīgi. “Veselīgs un pārdomāts uzturs ir viens no veidiem, kā ik dienu varam un vajag rūpēties par savas sirds veselību. Kardiologu izstrādātā kvalitātes zīme ir jauna labās prakses tradīcija, atbalstot veselīgu produktu ražošanu un piedāvājot iedzīvotājiem iespēju izvēlēties savas sirds veselībai draudzīgāko,” viņa teica.

AS “Hanzas maiznīca” ražotās “Sirdsmiera” rudzu un sēklu maizes satur 0,3 gramus sāls uz 100 gramiem produkta, kas ir aptuveni par 75% līdz 80% mazāk nekā citās maizēs, pasākumā skaidroja uzņēmuma pārstāve Linda Raubas.

Ieteicamais sāls patēriņš dienā vienam cilvēkam ir pieci grami, uzsver Latvijas Kardiologu biedrības speciālisti. Diemžēl vairums Latvijas iedzīvotāju šo normu neievēro, tādējādi veicinot sirds un asinsvadu slimību rašanos, liecina biedrības rīcībā esošie dati.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.