Mobilā versija
-2.2°C
Baiba, Barbara, Barba
Sestdiena, 3. decembris, 2016
5. novembris, 2014
Drukāt

Uzzinām vairāk par bumbieru šķirnēm: populārākās, izturīgākās, lielākajiem augļiem (2)

Foto - Baiba LāceFoto - Baiba Lāce
Padomi

Padomi

• Pirms izvēlas šķirni, vislabāk doties uz izstādi, piemēram, Dabas muzejā, un nogaršot augļus (bumbierēm ir ļoti liela garšas nianšu daudzveidība). Augļus iespējams degustēt, arī apmeklējot bumbieru kolekcijas dārzu ražas laikā. Latvijā šis gads ražas ziņā gan nebija bagāts, jo ziedēšanas laikā uznāca liels sals, kas ievērojami samazināja ražību.

• Nevajag dārzā stādīt pārāk daudz vasaras un agra rudens šķirņu kokus, jo tad nebūs, kur likt lielu daudzumu strauji pārgatavojošos bumbieru. Vasaras un rudens bumbierus pamatā var glabāt tikai dažas nedēļas, bet ziemas šķirnes – līdz pavasarim.

Populārākā šķirne

Foto – Baiba Lāce
“Pastāstiet par vietējām bumbieru šķirnēm! Vēlamies iestādīt vairākus kociņus, bet vajadzētu izturīgas šķirnes ar garšīgiem, sulīgiem augļiem. Ļoti gribas daudzveidību.” ĀRIJA JELGAVAS NOVADĀ

Ja veikalā noteicošais, pēc kā izvēlamies augļus, ir to izskats, tad piemājas dārzā, domājot par to audzēšanu, svarīgākais ir augļu garšas īpašības un koka piemērotība vietējiem klimatiskajiem apstākļiem. Vietējo bumbieru šķirņu ir gana daudz, dažas no tām gadu no gada saglabājas izcilnieču sarakstā. Vairāku hibrīdu vērtēšana vēl turpinās Pūrē un Dobelē, tie radīti no savulaik likvidētā selekcijas punkta “Iedzēni” pārņemtā selekcijas materiāla. Iepazīstinām ar vairākām jaunām, pārbaudītām, kā arī sen iecienītām Latvijas bumbieru šķirnēm.

‘Suvenīrs’ – daļēji pašauglīga rudens šķirne. Madonas novada Sarkaņu pagasta zemnieku saimniecības “Poļvarka” saimnieks, stādaudzētājs Ivars Svārpstons uzskata, ka garšas ziņā tai nav līdzvērtīgas. Augļi vidēji vai palieli, tiem ir teicama garša. Ienākas agrāk par ‘Balvu’. Garšīgāki, audzējot smilšmāla augsnēs. Mīkstums balts, ļoti sulīgs, kūstošs, salds, bez granulām. Koki spēcīga auguma ar stāvu vainagu. Audzējot komercdārzos, rūpīgi jāseko līdzi vākšanas laikam, augļus nedrīkst gatavināt kokā. Īstais novākšanas brīdis kā nu kuro sezonu var variēt pat līdz trim nedēļām. Agrāk (septembra vidū) nolasītus, negatavus bumbierus var ilgāk uzglabāt (līdz novembra beigām), ja vien ir vēss pagrabs. Laikus nenovācot, augļi kļūst sulīgi, sāk brūnēt no iekšpuses – tādus nav iespējams uzglabāt. Šī šķirnes īpatnība neapmierina komercaudzētājus. No Latvijā selekcionētajām šķirnēm ‘Suvenīrs’ ir vienīgā komerciāli nozīmīgā šķirne (bumbieru augļu tirgū pieprasītākas ir Krievijā, Lietuvā radītās šķirnes).

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Man liekas,ka no bumbierēm jāatvadās.Pie mums Ziepniekkalnā visas bumbieres inficējušās ar kadiķu rūsu un vairs neražo!

  2. Suvenīrs garšīga,lieli,bet tiešām-jānovāc laicīgi,ja ne-vidus brūns.

Draugiem Facebook Twitter Google+