Mobilā versija
+5.2°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
20. septembris, 2014
Drukāt

Audzējam asarus! Padomi saldūdens zivs audzēšanai vannās

Foto - LETAFoto - LETA

Kādi apstākļi nepieciešami asariem, audzējot tos vannās pārdošanai? Vai kādam ir šāda pieredze?
 Mintauts V.

Asaris ir viena no Latvijas pazīstamākajām, makšķernieku iecienītākajām saldūdens zivīm. Gaļas garšas un kvalitātes ziņā tas daudz neatpaliek no zandarta – ne jau velti to augstu vērtē namamātes Austrijā, Šveicē, Francijā…

Ar asaru audzēšanu no mazuļiem līdz pārdodamām zivīm jau piecus gadus nodarbojas SIA “Dāmas zivju audzētava” Liepājā. Uzņēmuma valdes loceklis Andris Bražis stāsta, ka audzēšanas baseinos ielaiž trīs mēnešus vecus asarīšus, kam sākotnējais svars ir 5–7 g, bet tirgum nepieciešamo dzīvsvaru, tas ir, 80–150 g (fileja aizņem apmēram 40%), tie sasniedz aptuveni pēc 7–12 mēnešiem.

Visintensīvāk asari barojas, kad ūdens temperatūra ir +22…+24 °C. Audzējot recirkulācijas sistēmā, tik siltu ūdeni nodrošina visa gada garumā, un zivis ātri pieņemas svarā. Dīķos šo plēsīgo zivju produktivitāte ir daudz zemāka, jo barību (kukaiņus, vardes, sīkās zivis) tās intensīvi uzņem tikai 2–3 mēnešus gadā.

Asaru piebarošanai zivju audzētavā izmanto dāņu firmas “BioMar” ražoto sauso, granulēto barību, kas paredzēta zandartiem un asariem. Mazuļiem barības diennakts deva ir aptuveni 3% no to svara, bet vēlāk, kad zivis strauji aug, devu samazina līdz 1,5 procentiem. Asaru blīvums intensīvas audzēšanas sistēmā ir 100 kg uz kubikmetru.

• SIA “Dāmas zivju audzētava” pēc iepriekšēja pasūtījuma nākamgad varēs iegādāties gan mazuļus (5–7 g smagus, vidēji par 40 centiem gabalā, bez PVN), gan specializēto barību.

Pievienot komentāru

Gatis Strads. Mežā neatkarīgāks nekā teātrīSkatoties uz kokiem, redz ainavu, nevis eiro
Pasaulē
INFOGRAFIKA: Budžeta prioritātes - aizsardzība, drošība, veselība2017. gada valsts budžeta prioritārās nozares ir aizsardzība, sabiedriskā drošība un kārtība, veselība, sociālā aizsardzība un izglītība.
Draugiem Facebook Twitter Google+