Mobilā versija
-0.3°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
28. janvāris, 2015
Drukāt

Ja piena cukurs kaitē. Vai laktozes nepanesamība ir uz mūžu? Kā sadzīvot?

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Kopš seniem laikiem cilvēki ir dzēruši pienu un lietojuši uzturā tā produktus, taču, ja pēc tam sāp un uzpūšas vēders, pastiprināti veidojas gāzes un rodas caureja, šāds diskomforts, iespējams, liecina par laktozes jeb piena cukura nepanesību.

Svaigu pienu mēdz uzskatīt par jaundzimušo ēdienu. Mazulim piedzimstot, piena cukuru jeb laktozi šķeļošais ferments laktāze, kas izdalās tievo zarnu bārkstiņu virsmā, ir aktīvs, taču dzīves laikā tā darbība mazinās, tāpēc simptomi, kas rodas, lietojot pienu, var izpausties arvien izteiktāk. Visvairāk laktozes satur svaigs piens, taču tā slēpjas arī citos izstrādājumos – sierā, maizē, desās un citviet. Nelielā koncentrācijā laktoze sastopama arī skābpiena produktos, taču, izdzerot glāzi kefīra vai iztukšojot trauciņu jogurta, sūdzības parasti nerodas.

Uz laiku vai visu mūžu?

Ar laktozes nepanesību sirgst 7–20% eiropiešu un 65–95% amerikāņu un afrikāņu. Izteiktās atšķirības tiek skaidrotas ar cilvēku izcelsmi no gaļēdāju vai lauksaimnieku cilts.

Pastāv uzskats, ka 250 mililitriem piena nevajadzētu izraisīt sūdzības, taču, jo lielākā daudzumā to patērē, jo izteiktāki gremošanas traucējumi var rasties.

Laktozes nepanesība var būt iedzimta vai saistīta ar iekaisīgām zarnu slimībām, celiakiju, kad ir bojātas tievās zarnas, vai zarnu infekcijām. Ģenētiski noteikta laktozes nepanesība saglabājas visu mūžu, taču pēc pārslimotas zarnu infekcijas var ilgt no pāris mēnešiem līdz pusgadam. Tad trīs četras dienas ir caureja, bet pēc tam vēders uzpūšas un izkārnījumi kļūst šķidrāki nekā parasti. Ja izmeklējot zarnās neatklāj iekaisumu, visticamāk, radusies laktozes nepanesība, tāpēc akūtas zarnu infekcijas gadījumā nav ieteicams lietot svaiga piena produktus. Laktāze var kļūt mazāk aktīva arī pēc vairāku dienu badošanās.

Piena cukura nepanesību var pierādīt divu veidu izmeklējumos:

• ģenētiskajā testā, kad nosaka iedzimtību;

• elptestā, kad pēc laktozes uzņemšanas pārbauda tā sauktā iezīmētā oglekļa koncentrāciju izelpotajā gaisā.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+