Foto – Shutterstock

Paaugstināts zemā blīvuma holesterīns? Jāēd klijas un ķiploki 0

Man ir paaugstināts sliktā jeb zemā blīvuma holesterīna līmenis asinīs. Kā to samazināt, nelietojot zāles. Man ir 50 gadi. 
Antra Aizkrauklē

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 174
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā
“Krievi mūs burtiski aprīs!” Ukraiņu komandieris skaidro iespējamās kara pauzes briesmas
Lasīt citas ziņas

Atbild Rīgas Stradiņa universitātes uztura laboratorijas vadītājs Zigurds Zariņš: “Svarīgi izvairīties no pārtikas produktiem, kas palielina sliktā holesterīna daudzumu organismā: olām un sviesta, treknajiem sieriem, šķiņķa, desām, aknām un nierēm. Gaļu ieteicams ēst ne biežāk kā divas reizes nedēļā, tās vietā labāk izvēlēties zivis vai vistas gaļu (bez ādas).

Lielāks uzsvars uzturā liekams uz balastvielām, tās satur dārzeņi, augļi un pilngraudu produkti. Tās kavē holesterīna uzsūkšanos, veidošanos un izgulsnēšanos. Dienā būtu jāapēd vismaz puskilograms, bet labāk – vesels kilograms dārzeņu. Uzturā jālieto arī klijas, auzu pārslas, lēcas un rupja maluma maize. Ķiplokos ir fitoncīdi, kas mazina holesterīna daudzumu asinīs. Taču, lai tas notiktu, ķiploki jāēd vismaz divus mēnešus pēc kārtas – pa vienai īkšķa gala lieluma daiviņai dienā. Var lietot arī ķiploka kapsulas, taču tajās vērtīgo vielu ir vairākas reizes mazāk nekā pašā ķiplokā.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.