Mobilā versija
-0.3°C
Meta, Sniedze
Piektdiena, 2. decembris, 2016
1. jūnijs, 2012
Drukāt

Jāņu dienas spirdzinājums

Foto - www.andriskozlovskis.lvFoto - www.andriskozlovskis.lv

Nolīgoti un nodzirksteļoti Jāņi. Dāsna bijusi svētku vakara maltīte, nav trūcis ne pikanta siera, ne sulīgas gaļas, ne raibu salātu bļodu. Jāņu diena, iespējams, sākusies ar rīta rasas baudīšanu, taču nepieciešams arī vēderbaudu turpinājums. Klājam galdu rosinoši, bet vienkārši!

 

Diez vai ir tāds ticējums – cik radošs būs Jāņu dienas mielasts, tik vilinošas maltītes izdosies visu gadu, tomēr neparastāks piegājiens der gan. Daudzi iecienījuši otrajā svētku dienā kopīgi rosīties virtuvē, darinot auksto zupu. Taču to var pagatavot jau iepriekš. Pavārmeistare Ineta Grēniņa piedāvā aukstās zupas versiju, kas noder čaklai saimniecei. Tai, kura pirms Jāņiem cītīgi izravējusi dārzu, retinājusi arī bietes. Jaunās saknītes kopā ar visām lapiņām lieliski noder, lai pagatavotu vieglu un spirdzinošu zupu. Šādu cienastu var savārīt jau pirms svētkiem un nolikt vēsumā. Celt laukā Jāņu dienas rītā – tādu aukstu un veldzējošu. To papildināt, pasniedzot svaigu maizi ar citronu sviestu un smēriņu no zivs.

Diez vai paspēts apēst ķimeņu siera rituļus – radu un draugu vestos, pašu sietos. Tos iemāna gardā sacepumā, izmantojot arī svētku galdam vārītos kartupeļus. Izceļ no veidnes tādu karstu un aromātisku, piekodām pasniedzot mazsālītos gurķīšus un pikantu tomātu salsu.

Netrūkst pat ne putna piena! No ledusskapja izceļam trauciņus ar iepriekš sagatavotu krēmu panna cota, ko papildinām ar smaržīgām Latvijas zemenēm. Īsts baudījums acīm un dzīres garšas kārpiņām!

 

Vasaras deserts panna cota ar zemenēm

(5–7 porcijas)

* 375 ml piena

* 375 ml saldā krējuma

* 110 g cukura

* 2,5 tējkarotes želatīna

* vaniļas cukurs vai vaniļas pāksts

 

Aukstā ūdenī uzbriedina želatīnu. Katliņā lej pienu un saldo krējumu, pievieno cukuru un vaniļas cukuru, uzvāra. Noņem no uguns, nedaudz atdzesē un lēnām iemaisa uzbriedušo želatīnu, kamēr tas izkūst. Lej formiņās vai arī lielākā formā, lai pēc tam sagrieztu porcijās. Liek ledusskapī. Pasniedz ar zemenēm vai citām svaigām ogām vai augļiem.

 

Ķimeņu siera, jauno kartupeļu un spinātu sacepums
20120503-151828-27

(4 porcijas)

* aptuveni kilograms vārītu jauno kartupeļu

* 6 olas

* pusglāze salda krējuma

* pusglāze piena

* 500 g spinātu

* 2 tomāti

* 200 g ķimeņu siera

* naža gals rīvēta muskatrieksta

* sāls pēc garšas

* sviests vai eļļa cepšanai

* 4 šķēles cepta cauraudzīša vai vītināta šķiņķa

* 4 šķēles svaigi sieta lauku siera vai mocarelas siera

* salātu lapas

 

Spinātu lapas noblanšē vai savītina karstā pannā. Pusi spinātu masas sablendē ar 2 olām. Lej lielākā bļodā, pievieno 4 olas, ielej pienu un saldo krējumu, pieber sāli un pierīvē muskatriekstu. Visu kārtīgi sajauc – tā ir mērce sacepuma kārtu pārliešanai.

Novārītus kartupeļus un ķimeņu sieru sagriež šķēlēs. Tomātus noblanšē, novelk miziņu un sagriež ripās. Veidni ieziež ar sviestu, lai sacepums nepierauj pie malām. Var ieklāt cepampapīru, ko nedaudz noziež ar eļļu. Veidnes apakšā lej plānu kārtiņu mērces.

Kārto kartupeļu šķēles, pāri palikušos blanšētos spinātus. Liek siera šķēles, tomātu ripas, atkal kartupeļus, kamēr veidne pilna. Ik pa kārtai pārlaista ar mērci. Liek cepeškrāsnī 180–200 grādos, cep aptuveni 20 minūtes.

Pasniedz karstu kopā ar šķiņķi, sieru un salātlapām.

 

Jāņu dienas uzkodas

Lai svētku brokastis padarītu interesantākas, pagatavosim sīkas uzkodas. Pasniegsim svaigu maizi un nelielos trauciņos citronsviestu, zivju smēriņu un tomātu salsu. Visam lieliski der klāt mazsālīti gurķi.

 

Ātrie gurķi

Nelielus gurķīšus kārtīgi nomazgā, liek traukā kopā ar dillēm, ķiplokiem vai to jaunajiem kātiem, ķiršu un upeņu lapām, mārrutka lapām vai sakni – tās piedos kraukšķīgumu. Cits variants: pievieno gurķumētru, lupstāju un asā pipara jeb peperoni pākstiņu.

Pārlej ar karstu sālsūdeni – 2 ēdamkarotes sāls bez kaudzes uz litru ūdens. Šādi gurķi ir gardi jau nākamajā rītā.

 

Smēriņš ar zivi un maurlokiem

20120503-151446-26* aptuveni 600 g karsti kūpinātas zivs – der sviesta zivs, skumbrija, menca, reņģe

* tējkarote kaperu

* vārīta ola

* šalotes sīpols

* maurloki

* nedaudz diļļu

* bezpiedevu jogurts vai majonēze

* malti melnie pipari

Zivi iztīra no asakām, smalki sakapā vai blendē, pievienojot sagrieztu sīpolu, sakapātus maurlokus un dilles, olu un kaperus, kā arī jogurtu pēc vajadzības, lai veidojas tāda kā smērējama pastēte.

 

Citronu sviests

* 180–200 g sviesta

* tējkarote rīvētas citrona miziņas

* pāris pilienu citrona sulas

* ēdamkarote sakapātu pētersīļa zaļumu

* mazliet jūras sāls

Visu sajauc viendabīgā masā, var sablendēt.

 

Tomātu salsa

* 4 vidēji tomāti

* violetais sīpols

* tējkarote sakapātu koriandra zaļumu

* tējkarote citrona sulas

* pustējkarote sakapātu pētersīļa zaļumu

* šķipsniņa kumina sēklu

* šķipsniņa paprikas pulvera

* puse čili pāksts

* aptuveni pusglāze olīveļļas

* sāls un cukurs pēc garšas

Tomātus blanšē, novelk miziņu, sagriež kubiņos. Tāpat smalcina arī sīpolu. Zaļumus un čili sīki sagriež. Ja tīk koriandrs, var likt vairāk nekā tikai tējkaroti, būs izteiktāka garša. Visam pievieno citrona sulu, kuminu, sāli un cukuru. Beigās pamazām lej olīveļļu, iejauc un skatās, lai nav pārlieku šķidrs. Parasti eļļa labi sasūcas, piešķirot salsai vajadzīgo vijīgumu.

 

Pēcsvētku zupa Izravētais dārzs
20120503-145913-17

(4–6 porcijas)

* 400–500 g jauno bietīšu ar visām lapām

* 6 nelieli vai 2 garie gurķi

* 4 vārītas olas

* bezpiedevu jogurts (pēc iespējas treknāks, jo liesais ir par šķidru) vai skābs krējums

* ēdamkarote etiķa

* dilles un loki – pamatīga sauja

* sāls un cukurs pēc garšas

 

Katlā lej 3 litrus ūdens. Nomizo mazās bietītes, sagriež strēmelītēs vai citādi, liek vārīties. Pievieno sāli un cukuru pēc garšas, pielej etiķi. Kad saknītes mīkstas, piegriež biešu lapiņas, vāra tikai īsu brīdi, lai nezaudē krāsu. Liek zupu dzesēties.

Aukstai piegriež svaigus gurķus, vārītas olas un bagātīgi pievieno zaļumus. Pasniedzot liek šķīvī karoti jogurta vai krējuma.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+