Mobilā versija
-0.7°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
21. jūnijs, 2015
Drukāt

Veselīgi un gardi mammas cepumi, Jāņus gaidot. Ar recepti dalās mūsu kolēģe (1)

Foto - Uldis MuzikantsFoto - Uldis Muzikants
Sastāvdaļas:

Vajag 250–300 g biezpiena, 150 g sviesta, 2–3 glāzes miltu (1/2–1 glāze no tiem ir rupjie kviešu vai rudzu milti), 1–2 ēdamkarotes vaniļas cukura, aptuveni pustējkaroti sāls, ap 2 saujām brūnā cukura.

Līga Liepa, AS “Lauku Avīze” Reklāmas aģentūras direktora vietniece: Pīrāgus cept iemācīja mana tante, ar kuru man saistās labākie bērnības Jāņi, ko piedzīvoju Lielplatones pagastā. Ar vecākiem dzīvoju Rīgā, bet visi lielie svētki, arī Jāņi, tika svinēti mammas brāļa mājās. Atceros, kopā ar brālēnu Silvi (mums bija aptuveni 10–12 gadu) netālu no mājām bijām izveidojuši svinību vietu – izcirtuši krūmus, uzcēluši lapenīti, no akmeņiem ierīkojuši ugunskura vietu, sanesuši solus, kur apsēsties. Ik pa brīdim skrējām skatīties, vai nenāk ciemiņi. Vienā brīdī ieraudzījām – nāk ar’, saplūkuši klēpjus ar jāņuzālēm. Tuvojoties mājām, nācēji sāka apdziedāšanos līgodziesmu meldijās ar saviem vārdiem – par neravētām puķu dobēm, resnu saimnieci, kas aizkrāsnē slinkumu lāpa un jāņabērnus nesagaida… Uz lieveņa iznāca Lūcijas tante ar meitām un dziedāja pretī par plikiem un nabagiem, visādiem vazaņķiem, kam deguni no ziņkārības kā krāsns kruķi izauguši… Tā bija jautrība visiem! Pēc tam kurinājām īpaši augstu ugunskuru, bija galdi ar paštaisītu bezgala gardu sieru, pīrāgiem, kvasu, vēl tukšās konservu kārbās laidām mazas uguntiņas lejup pa upi.

Bet padalīties gribu ar savu pēdējā laika atklājumu – veselīgiem, gardiem mammas cepumiem. Tā ir atbilstīgi diētas prasībām (mazāk cukura, izmantoti rupjie milti, sastāvā biezpiens + sezonas aktualitāte rabarbers) uzlabota biezpiena cepumu recepte.

Produktus pērku t.s. tiešās pirkšanas kustībā no zemnieku saimniecībām.

Biezpienu saberžu ar karoti vai caur sietu, sviestu nedaudz uzsildu, līdz mīksts, pieberu sāli, vaniļas cukuru un miltus. Mīcu, kamēr masa diezgan pastingra (lai nelīp pie rokām un var izveltnēt; turklāt uz galda vislabāk pakaisīt rupjos miltus, tad nekas nelīp). Mīklu izveltnēju aptuveni mazā pirkstiņa biezumā, plānā kārtā noklāju ar brūno cukuru, izspiežu ar glāzi aplīšus un saloku četrās kārtās (divreiz uz pusēm, lai izveidojas trīsstūrītis), viducī iespraužu 1–2 cm biezu rabarbera gabaliņu. Lieku uz plāts, kas pārklāta ar cepampapīru (to nevajag ietaukot), un cepu +200 °C 15–20 minūtes, vislabāk cepeškrāsnī ar ventilatoru. No šāda produktu daudzuma man parasti sanāk viena lielā (50 x 50 cm) plāts cepumu, turklāt tos var likt diezgan cieši citu pie cita, jo cepot īpaši nemaina formu un izmērus.

Rabarbera vietā var ielikt ķirsi, ābola gabaliņu, upeni vai rozīni.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Atvainojiet, bet nesapratu-mīklu izveltnē “mazā pirkstiņa biezumā”… Tas iznāk 1-1,5 cm biezumā (kāds nu kuram ir tas pirksts), salokot 2 reizes-tas jau ir 4 vai vairāk cm augstumā! Kaut kas jau nav pareizi, varbūt autore domāja to cepuma biezumu pēc 2-reizējas salocīšanas?

Draugiem Facebook Twitter Google+