Dabā
Medības

Mednieks virtuvē. Janvāra zaķa cepetis0

Foto: Kate Šterna

Zaķu sezona beigusies, bet, šo receptīti tapināju janvāra beigās, kad pēdējais no garaušiem netīšām bija aizķēries. Tā saka, ka zaķi jāatstāj karāties uz divām nedēļām. Biju par viņu aizmirsusi un atcerējos tikai divdesmitajā dienā. Kur gaiss bija ticis klāt, viss bija apkaltis. Mīkstums, kas rēgojās ādas caurumos, drusku sulojās un bija mainījis krāsu. Smaciņa arī bija, bet neizteikta un tikai šajās mitrajās vietās. Labi, ja jau nolemts eksperimentēt, tad jānoved darbs līdz galam, nodomāju, būdama pa pusei pārliecināta, ka veciem medniekiem ir taisnība.

Un ir arī! Pirmās nogriezu ausis. Pie galvas gaļiņa rozā un svaiga. Atdevu ausis kā našķi suņiem. Nodīrāju ādu. Apakšā skaista, mīksta gaļiņa ar dievīgu svaigu aromātu. Apgriezu visu, kas bija apgriežams, sanāca visas četras ķepas, daļa karbonādes un kakls ar diezgan speķainu skausta daļu. Normāla porcija. Tagad bija jādomā, kā to pagatavot. Tā saka, ka labai gaļai nevajag sarežģītas receptes. Droši vien var sameklēt kādu franču ēdienu ar karameli un sarkanvīnu, bet, teikšu godīgi, man patīk vienkāršas lietas, kur katra ingredienta dabiskā garša ir jūtama.

Sastāvdaļas
• Zaķa detaļas apmēram 1 kg
• 1 liels sīpols
• 3 vidēji burkāni
• 4–5 lielas ķiploka daivas
• Milti apviļāšanai
• Garšvielas: 10 kadiķogas, kā arī malti melnie pipari, malts kardamons, ķiploku pulveris – viss pa vienai tējkarotei un apmēram divas tējkarotes jūras sāls.
• 250–300 g stingra buljona. Man bija brieža kaulu buljons.

Pagatavošana
Zaķi sacērt pusdūres lielos gabaliņos, noskalo, saliek bļodā un apber ar garšvielām, pievienojot lielāko daļu sāls, apmaisa. Katru gabaliņu apvārta miltos un cep uz pannas no abām pusēm, līdz izveidojas zeltaina garoziņa. Noteikti nav jācenšas izcept visu gaļu vienā piegājienā. Ja saliek pārāk blīvi, tā sāk suloties un vairs neapbrūninās. Vienlaikus vai pirms tam ir jāapcep burkāni, sīpoli un ķiploki. Visu sagriež palielos gabalos, samet pannā un apcep ar sviestu un sāli.

Gaļu kārto cepešu formā pa slāņiem, pamīšus uzberot dārzeņus. Kadiķogas ieber apakšā. Pāri visam pārlej buljonu. Šajā momentā ēdiens jau izskatās un smaržo dievīgi! Liek virsū vāku vai veido folijas jumtiņu, un cepeškrāsnī iekšā. Gatavo apmēram stundu 200 grādos. Pēdējās desmit minūtes bez vāka.

LA.lv