Mobilā versija
-1.6°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
20. maijs, 2013
Drukāt

Jautā lasītājs: Kāpēc uzpircēji nepērk kazas?

Foto - Valdis SemjonovsFoto - Valdis Semjonovs

Kāpēc Latvijā uzpircējfirmas iepērk aitas un citus mājlopus gaļai, bet kazas ne? 
Jānis Kārsavas novadā

 

Tiesa, nodot kaušanai jebkuru pieaugušu piena kazu Latvijā nav iespējams. Viens no iemesliem droši vien ir tas, ka piena šķirnes kazas liemenī ir mazs gaļas iznākums – gandrīz uz pusi mazāks nekā aitai vai gaļas kazai (piemēram, Būru vai Kiko). Piena kazas gaļa ir arī šķiedraināka nekā aitas gaļa un neder cepetim, toties ir ļoti laba maltā veidā.

Kazu gaļas ēšanas tradīcija mums pagaidām vienkārši nav izveidojusies – spriež Latvijas Kazu audzētāju apvienības valdes priekšsēdētāja, šķirnes saimniecības “Meždruvas-1” īpašniece Liāna Apine. Agrāk Latvijā nebija kazu ganāmpulku, tās turēja pa vienai vai divām, arī attieksme pret tām veidojās savādāka nekā pret citiem māj­lopiem. Kaza ir sabiedrisks, saprātīgs dzīvnieks, un, ja vien ir tāda iespēja, labprāt staigā pakaļ savam kopējam vai kopējai, nereti kļūdama par ģimenes mīluli. Tādu ir ļoti grūti nokaut un apēst, pat kazlēnu.

Valstīs, kur gadsimtiem ilgi nodarbojas ar kazkopību, turot tās lielos baros, kazas gaļa pārtikā ir pierasta lieta. Izpētīts, ka kazas gaļai ir augsta uzturvērtība: tā ir diētiska, satur A un B grupas, tāpat citus vitamīnus, neaizstājamās aminoskābes labās proporcijās, tajā gandrīz nav tauku. Ļoti ieteicama bērnu un sirdzēju uzturā.

Visbeidzot: šī gaļa ir garšīga (kaut kas starp teļa un liellopa gaļu) un tai nav nekāda specifiska aromāta un piegaršas kā, piemēram, aitas gaļai.

Patlaban izveidojies apburtais loks: nekur nepiedāvā labas kvalitātes kazas gaļu, jo pēc tās it kā nav pieprasījuma, un otrādi – to nepieprasa, jo nav piedāvājuma. Toties Latvijā jau ir vairāki lieli kazu ganāmpulki, ražo kazas sierus, tie kļūst arvien iecienītāki… Ir uzsākta arī Būru kazu audzēšana. Cerams, pircējiem šī gaļa iegaršosies un parādīsies interese arī par citu kazu gaļu kā ļoti vērtīgu diētiskās pārtikas izejvielu.

Kur kazu audzētāji liek savas nokalpojušās piena devējas? Kā nu kurš – dažs dod mūža maizi, citi kauj un gaļu maļ kotletēs, cep šašlikos, uzņēmīgākie pārstrādā desās un konservos…

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+