Mobilā versija
+0.4°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
25. janvāris, 2013
Drukāt

Jo ābols aromātiskāks, jo vērtīgāks


Foto - Līga VasiļūnaFoto - Līga Vasiļūna

Ilgāk glabājas Latvijā augušie āboli, liecina selekcionāres Lailas Ikases novērojumi. Ļoti labi glabājas šķirņu ‘Belorusskoje Maļinovoje’, ‘Sinap Orlovskij’, ‘Zarja Alatau’ un parasti arī ‘Spartan’ šķirnes āboli. “Mūsu jaunās šķirnes ‘Monta’ āboli arī glabājas ļoti ilgi, bet tā pagaidām nav izplatīta,” piebilda selekcionāre.


Latvijas Dabas muzejā Rīgā līdz 27. janvārim var apskatīt 165 Latvijā augušu šķirņu ābolus, tostarp arī pērn reģistrēto vēlo ziemas šķirni ‘Monta’. Kopumā izstādē apskatāmi 45 Latvijā selekcionētu šķirņu āboli, tā ka gan audzētājiem, gan ēdājiem būs no kā izvēlēties.

Ja ir piemērots glabāšanas režīms, tad Latvijā augušos ābolus var saglabāt pat līdz jūnijam. Tiesa, jābūt arī atbilstošai šķirnei. “Jūs nekad nevarēsiet ‘Antonovku’ līdz aprīlim saglabāt ēdamā veidā. Āboli būs negaršīgi,” atklāja Latvijas Valsts augļkopības institūta selekcionāre L. Ikase.

Jo siltāks, jo ātrāk augļos noārdās visas vērtīgās vielas, tāpēc zinātnieki atklājuši, ka vislabākā temperatūra, kurā āboliem glabāties, ir no +2 līdz 
+3 °C. “Maksimāli +4 °C, ja būs vairāk, tad augļi ļoti ātri pārgatavojas,” teic L. Ikase. Glabāšanai ieteicamais gaisa mitrums ir 85 – 90%, to var panākt dažādi, piemēram, laistot glabātavas grīdu. “Mazliet ventilēt arī vajag, lai nesasūt, un regulāri jāšķiro, tas ir, jāizlasa bojātie āboli.”

Āboliem glabāšanas laikā noārdās vērtīgās vielas, turklāt saldie āboli parasti glabājas sliktāk (tajos ir maz skābes, un, kad tā noārdās, tad ābola garša ir “nekāda”).
aboli_monta_LV_7

“Ja augļiem ir ļoti stiprs
aromāts un arī mazliet savelkoša garša, tad, visticamāk, tajos antioksidantu (antociānu, polifenolu u. c.) būs vairāk. Mums par pārsteigumu polifenolu vairāk bija nevis sarkanos ābolos, bet gan dzeltenos,” atzina L. Ikase. Skābāks ābols glabājas ilgāk, bet cukura trūkums nenozīmē, ka tajā būs vairāk vērtīgo vielu. Visos Latvijas ābolos cukurs ir robežās no 10 līdz 15%.

Selekcionāre apstiprināja, ka vērtīgāki ir tieši bioloģiski audzēti āboli. “Ābeles, izjūtot stresu, lai cīnītos pret slimībām un sliktiem augšanas apstākļiem, izstrādā aizsardzības vielas – antioksidantus,” paskaidroja selekcionāre.

 

 

 

 

 

 

Ābolu glabāšanās laiks 
istabas temperatūrā

Plašāk 
audzētās 
šķirnes Nedēļas
‘Baltais Dzidrais’

< 1

‘Krapes Cukuriņš’ 2
‘Antonovka’ 2
‘Merrigold’ <3
‘Ligol’ 3
‘Belorusskoje 
Maļinovoje’ 2
‘Sinap Orlovskij’ <3
‘Zarja Alatau’ 2
‘Antej’ 2
‘Stars’ >3
‘Lobo’ <3
‘Tellissaare’ <3
‘Sīpoliņš’ 1
‘Iedzēnu’ <2
‘Auksis ‘ 3
‘Tiina’ 2
‘Trebū Sēklaudzis’ 1
‘Rīgas Rožābele’ <2
‘Kovaļenkovskoje’ <2

 

 

 

 

 

 

 

Avots: Latvijas Valsts augļkopības 
institūts

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+