Foto – Leons Stiprais

Jums ir ienaidnieki? Iebarojiet viņam desu! 0

Brālis veikalā nopirka desu. Es izpētīju tās sastāvu un parakājos internetā. Secinājums viens – ja jums ir kāda nevēlama persona, likumīgi atbrīvoties no tās var pavisam vienkārši. Nopērciet žāvēto vai pusžāvēto desu un katru dienu iebarojiet savam “mīļajam”.

Reklāma
Reklāma

 

RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
Lasīt citas ziņas

Tikai ir jāievēro dažas nianses. Noteikti to stipri sacepiet. Jo vārot dažas kaitīgās vielas no šādiem produktiem daļēji izzūd.

Desās nav nekā aizliegta! Dažas piedevas nav vēlamas, piemēram, E 621– mononātrija glutamāts. E 621 rada atkarību. To ķīniešu pavāri lietoja savu imperatoru ēšanas baudu palielināšanai. Šodien šo komplekso kaiti sauc par ķīniešu restorānu sindromu. Taču, izēdinot produktus, kas satur E 621, ir jārēķinās ar dažām neērtībām. Jūsu “mīļie” var kļūt viegli aizkaitināmi. Viņus var mocīt bezmiegs, depresija, migrēna, astma. Pasliktināsies redze. Tiks grauti svētākie no svētākajiem – smadzeņu aizsardzības mehānismi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bet cilvēks ir liels, rezerves mehānismi pietiekami, domā pārtikas ražotāji. Izglītības līmenis ir tāds, kas ļauj pārtikas ražotājiem pelnīt uz mūsu stulbuma rēķina.

Dievs, sargi manus mīļos!

Labu apetīti vēlot,

Leons Stiprais

 

“Kas vispār ir desa?” atjautā uztura zinātnieks, medicīnas zinātņu doktors Zigurds Zariņš. Viņš iesaka izvēlēties augstvērtīgu gaļu un paskaidro, ka ražotāji un tirgotāji vairāk vai mazāk desās pārdod cīpslas, ādas, taukus un plēves par gaļu, uzlabojot to izskatu, garšu un glabāšanas ilgumu ar dažādiem garšas un smaržas pastiprinātājiem, krāsvielām, skābuma regulētājiem, irdinātājiem, saldinātājiem, konservantiem, stabilizētājiem un citu ķīmiju. Lai gan pārtikas ražošanā izmanto tikai ES komisijas apstiprinātas cilvēku veselībai par drošām atzītas pārtikas piedevas, Z. Zariņš atzīst, ka ar mūsu zināšanām ir tā, ka vienā brīdī priekšstats var mainīties un kāda pārtikas piedeva var tikt atzīta par kaitīgu, tāpēc tās labāk lietot mazāk. “Ja cilvēks ēdienu ar pārtikas piedevām, arī tā saukto desu, nobauda tikai viesībās dažas reizes gadā, tas nav nekas. Bet mūsdienu cilvēki ir notrulinājuši sāta sajūtu un ēd regulāri,” uztura zinātnieks saka. 


Z. Zariņš skaidro, ka ir arī dabiskas pārtikas piedevas, piemēram, dabiskas krāsvielas, – karotīns un askorbīnskābe, kas ir C vitamīns, taču ieteicams izvairīties no produktiem ar piedevām no E 620 līdz 640, jo tie ir garšas māk-slīgi uzlabotāji, mākslīgi un dabiski iegūta ķīmija, kas var izraisīt pieradumu un atkarību. Z. Zariņš piebilst, ka E 621 jeb mononātrija glutamāts virknei cilvēku var izraisīt veselības problēmas un tiek vainots amerikāņu aptaukošanās veicināšanā, jo var notrulināt sāta sajūtu.

Reklāma
Reklāma

Kā zināms, uzņēmums “Rīgas miesnieks”, reaģējot uz sabiedrības spiedienu, jau pāris gadus ražo Rakveres cīsiņus bez E 621.

Starptautiskā Veselības organizācija, kurā ietilpst apmēram 170 valstis, ir noteikusi, ka pārtikas piedevas jāapzīmē ar E burtu un attiecīgu kārtas numuru. E vielas vienas pašas pārtikā nekad nelieto, bet noteiktā daudzumā pievieno pārtikas produktiem. Šo vielu nekaitīgumam regulāri seko līdzi speciāla komisija.

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.