Foto – Fotolia

Vai pircēji priekšroku dod vietējām zemenēm? “LA” aptauja 5

Rīgas Centrāltirgū šobrīd importa zemenes maksā, sākot no 1,60 eiro/kg. Vietējās – ap 4 – 6 eiro/kg. Vaicāju tirgotājiem, kāds ir pieprasījums pēc ogām un kāda ir cilvēku pirktspēja.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Lasīt citas ziņas

Jānis Strazdiņš, audzē un tirgo vietējās zemenes: “Tirgus pilns ar poļu ogām pat par 1,70 eiro/kg. Skaidrs, ka cenas ziņā es nevaru ar tām konkurēt, jo, lai man vispār atmaksātos zemenes audzēt, jāprasa pieci eiro par kilogramu. Ir ārkārtīgi lieli līdzekļi ieguldīti – ierīkota pazemes laistīšanas sistēma, ieviesta lasīšanas platforma un tamlīdzīgi. Tomēr ir cilvēki, kuri novērtē vietējās zemenes. Vienam otram ir svarīgi nopirkt tieši Latvijā audzētu produktu, bet vairākumam tomēr maciņa biezums ir izšķirošais faktors. Zemenes gribas, bet atļauties nopirkt mūsu zemē audzētas ogas nevar. Daži nopērk pavisam nedaudz. Sak – labāk mazāk, bet vismaz vietējās. Vecāki bieži tā rūpējas par saviem bērniem. Dodu nogaršot un tā ir labākā reklāma. Garša un aromāts ir ļoti būtisks, bet vispirms ogām jābūt skaistām. Šodien man ir 350 kg zemeņu. Šaubos gan, vai izdosies visu realizēt.”

Vanda, tirgo Polijā audzētas zemenes: “Veicas ļoti labi. Ogas no Polijas ir krietni lētākas nekā vietējās, kas, manuprāt, arī ir galvenais iemesls, kāpēc klienti tās izvēlas. Tomēr ļoti daudzi meklē un jautā tieši pēc Latvijas zemenēm. Tās tirgū parādījās tikai nesen, tāpēc iepriekš jutām, ka vietējās ogas cilvēki tiešām gaida. Domāju, ka smarža un garša varbūt tik izteikti neatšķiras vietējām un ievestajām zemenēm, drīzāk daudz vairāk nozīmē apziņa par to izcelsmi – pašu zemes ogas daudziem šķiet tuvākas tīri emocionāli.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Ēriks Harlamovs, audzē un pārdod vietējās zemenes: “Tirgojamies šeit jau astoto gadu un pa šo laiku jau izveidojusies sava klientūra. Katru gadu atrodamies vienā un tajā pašā vietā, un cilvēki jau zina, ka pie mums var iegādāties kvalitatīvas un garšīgas ogas. Zemenes ir ļoti vārīgas ogas. Ja tās dabiskas, tad neglabājas dienām. Mums pēc novākšanas ogas jau nākamajā rītā ir tirgū. Ceļš importa zemenēm līdz Centrāltirgum ir daudz garāks. Iepriekš bija labvēlīgi laika apstākļi, bet nesen atnākušais aukstums un salnas naktīs nenāk par labu. Zemeņu bizness vispār nemitīgi dod pa nerviem – esam atkarīgi no dabas. Tomēr par iztirgotajiem apjomiem nevaru sūdzēties. Cilvēki pērk Latvijas zemenes arī tad, ja ievestās ir pat par trīs četriem eiro lētākas. Diemžēl Polijas subsīdijas un nodokļu politika ļauj poļiem ieplūdināt Latvijas tirgū krietni lētāku preci.”

Ludmila Guļevska, audzē un tirgo vietējās zemenes: “Esmu visai pesimistiski noskaņota. Šogad jūtami samazinājusies pirktspēja arī maksātspējīgo klientu vidū. Labi, ka siltumnīcu raža šogad bija mazāka, jo vairāk vienkārši nebūtu realizējuši. Centrāltirgū vispār sarukusi cilvēku plūsma. Tā klientu kategorija, kas pērk poļu zemenes, to arī darīs un nekad savus ieradumus nemainīs. Diemžēl cilvēkiem nešķiet būtiski, vai maksa par zemenēm aizplūst uz ārzemēm vai paliek šeit. Tas skumdina. Brīžiem gandrīz vai sajūtos vainīga, ka izaudzēju zemenes bez kādas ķīmijas, atvedu un prasu samaksu par savu darbu. Reizēm cilvēki pat ņirgājas, izsaka dažādas aizskarošas replikas, saka, ka mums laikam zemenes apzeltītas, mazās saldās odziņas sauc par riekstiem un tamlīdzīgi. Darbs ar zemenēm vispār ir diezgan nervus bendējošs. Pagaidām lauka zemenes vēl tikai nupat sākušās, bet lepoties ar ļoti labu noietu nevaram. Bet varbūt slikti rādās, labi būs!”

Oksana Senčenko, pārdod Grieķijas un Latvijas zemenes: “Protams, grieķu ogas pērk vairāk nekā vietējās, bet kopumā nevarētu sūdzēties par pieprasījumu ne pēc vienām, ne otrām. Vietējās ogas varbūt vizuāli nav tik skaistas kā importa, bet tās pērk patrioti, kas vēlas atbalstīt Latvijas zemniekus. Daži pat tā arī pasaka – vienalga, tās ir skābas vai saldas, galvenais, ka vietējās. Citi Latvijas zemenes izvēlas ar domu, ka tās nav miglotas, tāpēc veselīgākas.”