Mobilā versija
Brīdinājums +2.0°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Trešdiena, 7. decembris, 2016
7. jūnijs, 2013
Drukāt

Jūnija zaļie atklājumi

366_nr832

Smaržas tā vien dīda kājas – jādodas pļavā un mežā. Augi zaļo un plaukst, piedāvājot arī cilvēkam daļu sava veselīguma. Gan lai nobaudītu uzreiz, izmēģinot arvien jaunas savvaļas augu receptes, gan lai vāktu un žāvētu ziemai. Šomēnes – par vērtīgo, bet līdz galam nenovērtēto.


 

Spēks vīriem

Atceroties to, ka mums ar ēdienu jāsaņem trīs garšas, gatavojam salātus. Vispirms – vīriem. Vīriešu veselībai un spēkam vislabāk der tīruma naudulis, kam sēklu pākstis atgādina mazas naudiņas. Pēc garšas tas ir sūrs, veicina nieru darbību un spēcina dzimumveselību. Nobraukām visu no nauduļa kāta (to met prom, jo ciets), beram bļodā. Pievienojam dzeltenos pērkones ziedus (sūra garša), skābenes vai rabarbera ziedus (skāba garša) un vanagu vīķa lapiņas un ziedus (saldeni kā cukurzirnis). Kārumam un sātīgumam piegriežam zemenes. Visu aizdarām ar rūgušpienu vai kefīru.

 

Labums sievām

Dāmu veselībai vislabākais ir vitamīniem bagātīgais ganu plikstiņš – ar plakaniem, trīsstūrveida pākstenīšiem. Gatavojot salātus sievām, nobraukām pākstenīšus un ziediņus no plikstiņa kāta, beram bļodā. Pieliekam vanagu vīķi vai kādu citu zirņveidīgo, rapsi – ziedu ar sulīgo kātu sprīža garumā (tikai no nemiglota lauka!), klāt skābenes vai rabarbera ziedu.

Nauduli un plikstiņu katrai ģimenei jātur goda vietā. Sūraugi jāēd, jo tie palīdz attīrīt organismu. Var paglabāt arī ziemai. Nogriež krietnas saujas nauduļa un plikstiņa, sasien saišķīšos un pakarina. Kad augi izžuvuši, pušķa kuplo galu liek lina maisiņā un nobrauka visu no kāta, sabirzina. Sajauc kopā – gatavs garšaugu pulveris. Var pielikt arī žāvētus pērkones ziediņus un sabirzinātas žāvētas nātres lapas.

Kādus vēl zaļos brīnumdarus sevis spēcināšanai iesaka sarūpēt farmācijas doktore Vija Eniņa un augu pētniece Vaira Kārkliņa, lasiet žurnāla “36,6 oC” jaunākajā numurā!

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+