Mobilā versija
+5.9°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
26. jūnijs, 2014
Drukāt

Kā atšķiras dažādi sīpoli? Kuriem maigāka, kuriem – sīvāka – garša?

Foto-LETAFoto-LETA
  • Pēc cukura daudzuma to sastāvā sīpoli dalās sīvajos, pussīvajos un saldajos. Sīvajos cukuru, tāpat arī ēterisko eļļu, ir vairāk nekā saldajos.
  • Visasākie ir dzeltenbrūnie sīpoli, taču garša ir ļoti atkarīga no konkrētās šķirnes vai hibrīda, kā arī no audzēšanas apstākļiem.
  • Sarkanajiem sīpoliem ir maigāka garša. Intensīvās krāsas dēļ tos bieži vien izmanto ēdienu rotāšanai, bet, termiski apstrādājot kopā ar citiem produktiem, tie var ēdienu iekrāsot rozā tonī.
  • Arī baltie sīpoli ir maigāki nekā dzeltenbrūnie, bet pērļu sīpoli vairāk līdzinās puraviem. Tos lielākoties izmanto marinēšanai.
  • Lielie jeb dārzeņsīpoli ir vēl maigāki, viegli saldeni. Tā kā tie mēdz izaugt paliela ābola lielumā, šos sīpolus izmanto pildīšanai.
  • Ja vēlas, lai sīpolu garša ir maigāka, pirms lietošanas tos iemērc aukstā ūdenī vai viegli apcep.
  • Vārot zupu, tai pievieno uz pusi pārgrieztu, bez taukvielām apceptu sīpolu, jo tā labāk saglabājas aromātiskās vielas. Buljonā sīpolu mēdz vārīt ar visu mizu, tad virums ir bagātīgāks ar vitamīniem un iegūst izteiksmīgāku toni.
  • Cepti sīpoli iegūst dzeltenu krāsu un labu garšu, ja pirms likšanas uz pannas tos nedaudz apbārsta ar pūdercukuru un viegli karamelizē.
  • Sīpolloki satur vairāk C vitamīna (30 mg/100 g) nekā paši sīpoli (10 mg/100 g). Loki ir bagātīgāki arī ar kāliju, kalciju, fosforu, dzelzi. Vislabāk tos ēst, pievienotus biezpienam vai omletei, salātiem, zupām vai gaļas ēdieniem. Ja raža ir bagātīga, lociņus var gatavot sautējumos, pildīt pīrāgos un pankūkās, arī skābēt. Tad lokus sagriež pāris centimetrus garus un, pārkaisot ar sāli, kārtām liek burkā un noslogo.
  • Svaigu, maigu sīpolu garšu ēdienam piešķir maurloki.

No tematiskā izdevuma “Sīpolaugi”

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+