Praktiski
Receptes

Kā atšķirt gatavu ananasu? 5 pazīmes 1

Foto – Shutterstock

Mums tik labi pazīstamo saldo augli ar izteikto garšu uz Eiropu atveda Amerikas atklājējs Kristofors Kolumbs. Kaut gan šā tropu augļu karaļa sastāvā ir 90% ūdens, tas satur arī daudz vērtīgu minerālvielu un vitamīnu. Apēdot nelielu gabaliņu, uzņemam cilvēkam nepieciešamo C vitamīna dienas devu. Šis vitamīns stimulē imūnsistēmu un ir spēcīgs antioksidants, tāpēc dietologi iesaka pirms maltītes apēst vismaz vienu ananasa šķēli.

Vērtīga ir arī augļa serde, jo tajā esošā viela bromelīns organismam neļauj uzkrāt taukus un palīdz tos aktīvi sadedzināt. Savukārt sula veicina liekā šķidruma izvadīšanu no organisma, palīdz pieveikt celulītu.

Nogatavojies ananass satur daudz karotīna un kālija, kas labvēlīgi iedarbojas uz ādu un asinsriti. Vēl šis auglis ir bagāts ar dažādiem minerāliem – varu, cinku, fosforu, magniju, jodu un kalciju, kā arī šķiedrvielām, A un B grupas vitamīniem.

Izvēloties ananasu, par tā gatavību nevar spriest pēc mizas krāsas, jo atkarībā no šķirnes miza var būt tumši zaļa, dzeltenīga, oranži dzeltena vai sarkandzeltena.

• Koši zaļš, nesavītis lapu čemurs liecina par augļa svaigumu.

• Par gatavības pazīmi bieži uzskata lapu čemura kustīgumu un to, ka atsevišķas lapas var viegli izraut, tomēr šīs pazīmes var arī maldināt.

• Galvenā gatavības un kvalitātes pazīme ir spēcīga, patīkama smarža. Nepērciet ananasu, ja tas nesmaržo vai arī aromātam ir rūgtuma vai pelējuma piesmaka.

• Pārēdoties ananasu, sāk sūrstēt mutes gļotāda. Šo parādību izraisa augļa sastāvā ietilpstošais enzīms bromelīns.

• Augļa apakšdaļā ir vairāk cukura, tāpēc tā ir saldāka un maigāka nekā augšdaļa.

• Ja ananass ir gatavs, aromātisks, bet skābs, tas acīmredzot audzis vēsākā laikā nekā pa­rasti. Nedaudz maigāku to var padarīt, uz mirkli iegremdējot sālsūdeni.

• Ananass sastāv no daudziem maziem, kopā saaugušiem auglīšiem, katram no tiem vidū ir actiņa. Ja tā ir ļoti tumšā krāsā vai pildīta ar šķidrumu, auglis sācis bojāties.

• Lielums nav proporcionāls kvalitātei – lielie augļi nav ne saldāki, ne sulīgāki par mazajiem.

• Vienu vai divas diennaktis ananasu var glabāt istabas temperatūrā. Lai uzglabātu ilgāk, ievieto plastmasas maisiņā un liek ledusskapī.

• Ananass palīdz labāk sašķelt olbaltumu, tāpēc sulu var izmantot gaļas marinēšanai pirms cepšanas, lai padarītu to mīkstāku un sulīgāku.

• Svaigu ananasu nevajag pievienot saldēdienam, kura sastāvā ir želatīns, jo bromelīns neļauj tam sarecēt.

• Ja gadās pārēsties, smaguma sajūtu vēderā palīdz mazināt ananasa šķēlīte maltītes beigās.

LA.lv
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Pats vienkāršākais veids, kā atgūt emaljas katliem sākotnējo spožumu
20 stundas
IL
Ilze Līvmane
Praktiski
Spēkā stājies Likteņdārza likums. Kas tas tāds un ko nodrošina?
22 stundas
AG
Aija Geida
Praktiski
Ābolu kraukšķis ar karameli un saldējumu. Izcila garša!
22 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

VS
Viesturs Sprūde
Latvijā
Aģents Māris no “TV Varavīksnes”. Saruna ar Aldi Ermanbriku 1
Intervija 2 stundas
LE
LETA
Latvijā
Liepājā jauns mērs. Pēc 21 gada amatā Uldis Sesks zaudē krēslu
57 minūtes
SK
Skaties.lv
Latvijā
VIDEO: Izrādes apmeklējums Rīgas centrā varēja beigties traģiski. Sieviete brīdina citus
3 stundas
LA
LA.lv
Latvijā
Bija izplānota iespaidīga afēra: no Zviedrijas ievestos atkritumus uzdeva par Latvijā savāktiem
2 stundas
LA
LA.lv
Latvijā
Lielo veiksmi nosvinēs kārtīgi: azartiskā talseniece atklāj, kā tērēs Simtgades laimestu
3 stundas