Mobilā versija
+0.2°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
18. maijs, 2015
Drukāt

Kā dzīvo gurķis plēvē? Vai nav veselībai kaitīgi tādu ēst?

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

“Veikalā pārdod gurķus, kas gluži kā desa ielikti caurspīdīgā apvalkā. Dzirdēju, ka gurķī no plēves veidojoties nelāgas vielas, tas kļūstot kaitīgs.”

“Gurķi tiek iepakoti tā dēvētajā termosarukuma plēvē. Šādam iepakojumam ir gan plusi, gan mīnusi,” skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes asociētā profesore Sandra Muižniece-Brasava.Vispirms dārzeni iepako šajā plēvē, pēc tam izlaiž cauri iekārtai, kur tas nonāk mazliet augstākā temperatūrā, tādējādi apvalks pielīp cieši klāt.

Gurķi tiek it kā iekonservēti. Tas tiek darīts drošībai, lai transportējot un uzglabājot gurķi būtu pasargāti no mitruma, apkārtējās vides mikroorganismiem vai cita iespējamā piesārņojuma. Uzglabājot un mainoties temperatūrai, dārzeņi tik ātri nesažūs. Tomēr nav tiesa, ka no termosarukuma plēves izdalītos kaitīgas vielas. Ja gurķī ir nitrāti – parasti tie atrodas pie mizas –, tie tur arī būs. Lai izvairītos, dārzeni var nomizot un nogriezt galiņus.

Tomēr šādam iepakojumam ir viens mīnuss – ja gurķis sācis bojāties, tā struktūra un garša šādā mētelī daudz ātrāk kļūs netīkama. Plēvē iepakotie dārzeņi bieži vien ilgi stāv veikalu plauktos, it īpaši lauku bodītēs vai nelielās pilsētu tirgotavās. Ja, plēvi noņemot, pamana kādas izskata vai smaržas pārmaiņas, produktu labāk neēst.

Ja šāds iepakojums mulsina, labāk iegādāties gurķi, ko varam pasmaržot. Šo dārzeni taču izvēlamies tādēļ, lai piešķirtu maltītei svaigumu.

366_C_logo1

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+