Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: Shutterstock

Kā efektīvi pazemināt holesterīna līmeni 0

Augsts holesterīna līmenis ir viens no riska faktoriem saslimšanai ar sirds un asinsvadu jeb kardiovaskulārajām slimībām, tāpēc regulāri jākontrolē tā līmenis un šis tas jāmaina dzīvesveidā, lai šos draudus mazinātu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem
Aivars Lembergs sašutis par kārtējo slogu uz Latvijas patērētāju kakla: “Tā mēs iegriezām Krievijai – pērkam dārgākus dārzeņus no Krievijas”
Kokteilis
Numeroloģijas tests: aprēķini savu laimīgo skaitli un uzzini, ko tas par tevi atklāj 10
Lasīt citas ziņas

Holesterīns atrodas gandrīz visos organisma audos un ir nepieciešams tā normālai funkcionēšanai. Mēdz runāt par labo un slikto holesterīnu.
Zema blīvuma lipoproteīnu holesterīns tiek pieskaitīts sliktajam, savukārt augsta blīvuma lipoproteīnu holesterīns ir labais. Ja uz paaugstināta kopīgā holesterīna fona ir pazemināta labā holesterīna frakcija un palielināta sliktā, risks saslimt ar kardiovaskulārajām slimībām ir krietni augstāks.

Holesterīna līmeni nosaka ar asinsanalīzēm. Ideāli būtu pirmo holesterīna pārbaudi veikt jau 9–10 gadu vecumā. Arī divdesmitgadīgajiem savs holesterīna līmenis būtu jāzina. Savukārt vīrietim pēc 40 gadu vecuma, īpaši, ja ir paaugstināts asinsspiediens, cukura diabēts, liekais svars un ja turklāt viņš smēķē, noteikti regulāri jānosaka holesterīna līmenis – pat ja holesterīns ir normas robežās vai tikai nedaudz par augstu, tas var sākt izgulsnēties asinsvados.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai holesterīns būtu pēc iespējas zemāks un nekļūtu kaitīgs vīrieša asinsvadiem, svarīgi apzināt vairākas praktiskas lietas.

Augļi un dārzeņi. Ēdienkartē dienā jāiekļauj vismaz 400–500 gramu dārzeņu, augļu. Ja ir liekais svars, akcents maksimāli jāliek uz dārzeņiem, salātiem, bet augļus jācenšas ēst mazāk, jo tajos ir cukurs, kas var izrādīties diezgan uzbarojošs.

Zivis. Uzturā jācenšas lietot pēc iespējas vairāk tā sauktos nepiesātinātos taukus, kas ir treknajās zivīs. Tas nenozīmē, ka zivis jāēd katru dienu!

Gaļu – ne katru dienu! Katru dienu noteikti nevajadzētu ēst sarkano (liellopa, cūkas, jēra u.tml.) gaļu. Ja ir vēlme pēc šāda produkta, labāk izvēlēties putnu gaļu.

Krējuma vietā – olīveļļa. Censties vairāk lietot nevis krējumu un citus treknus piena produktus, bet gan salātus gatavot ar olīveļļu. Tai vajadzētu būt par pamatu taukvielām, kas tiek lietotas, gatavojot ēdienu, – četras ēdamkarotes olīveļļas dienā nebūs pārspīlējums.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.