Mobilā versija
Brīdinājums -0.8°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
19. maijs, 2014
Drukāt

Kā gatavo augu vircu (1)

Foto - Sandra RuskaFoto - Sandra Ruska

Nav precīzas receptes, kā gatavot augu vircas un kurus augus izmantot. Dārzkopības literatūrā atrodami dažādi ieteikumi, kā arī nenovērtējamā praktiķu pieredze un atsauksmes. Vircu var gatavot gan no nātrēm, gan citiem augiem, der pat siena smalkumi. Par maz novērtēta ir bieži sastopamā tauksakne, kas ir bagātīgs kālija un fosfora avots. Daudz vērtīgu mikroelementu var atrast ganu plikstiņā (tas ir arī ārstniecības augs). Gatavojot mēslojumu, galvenais ir darba­prieks, un, lai nīstās nezāles kļūtu noderīgas, nepieciešams mazliet zināšanu un iztēles.

Lai spēcinošās dziras labāk izdotos, noderēs daži praktiski ieteikumi.

• Ja vien iespējams, augu brūvējumiem izmanto plastmasas, koka, keramikas vai emaljētus traukus. Dzelzs var reaģēt ar raudzējumu, varbūt tas nekļūs kaitīgs kultūraugiem, taču trauka mūžs noteikti saīsināsies.

• Gatavojot nātru vircu, trauku piepilda ar sasmalcinātām nātrēm, tās nesablīvējot, un uzlej tik daudz ūdens, lai šķidrums putojot neietu pāri malām. Lai traukā neiekristu sīki dzīvnieki, uzliek sietu vai vāku (blīvi noslēgt nevajag). Rūgšana ilgst aptuveni divas nedēļas, kad vircu ik pa laikam (vēlams – katru dienu) apmaisa. Kad šķidrums kļuvis tumšs un pārstājis putot, līdzeklis ir gatavs. Brūvējums nepatīkami ož gan tapšanas procesā, gan pēc raudzēšanas.

• Tauksaknes vircas iegūšanai uz 10 l ūdens ņem aptuveni 1 kg sasmalcinātu augu. Raudzē četras nedēļas. Līdzīgi gatavo arī struteņu un nezāļu vircu.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. un ko ar to brinumu laista?

Draugiem Facebook Twitter Google+