Foto: SHUTTERSTOCK

Kā iemānīt ķirbi? 6 ēdieni 0

No pagājušā gada ražas ļoti labi šogad saglabājušies daudzi sviesta–riekstu ķirbīši. Ģimenes locekļiem ķirbji īpaši negaršo, tāpēc vēlējos uzzināt, kā tos iemānīt, lai viņi pat nepamana, ka ķirbji pasniegti galdā. 
LIGITA TALSOS

Reklāma
Reklāma
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Veselam
Neviens to pat nenojauta – pasaulē populāros kosmētikas produktos vēzi izraisošas ķīmiskas vielas 800 reižu pārsniedz normu 33
Lasīt citas ziņas

Ķirbim ir neitrāla, maiga un salda garša. Daudziem šis saldenums nepatīk, tāpēc jāizmanto dažādas garšvielas, garšaugi un produkti, kuros ir daudz ekstraktvielu, kas nomāc ķirbja garšu. Gatavojot no ķirbja sāļos ēdienus, lieti noder ķiploks, sīpols, puravs, meža ķiploks, ingvers, pikantie cietie sieri, bet saldajiem ēdieniem piemērots būs ingvers, citrons, apelsīns un aprikozes.

Dažu šķirņu ķirbjiem ir izteiktāka garša, bet citiem tā ir neitrālāka. Lasītājas pieminētajiem sviesta–riekstu ķirbīšiem ir ļoti laba, aromātiska garša. Taču mēdz būt tādi ķirbju nīdēji, kuri vai ikvienā ēdienā pamanīs šā dārzeņa klātbūtni. Noslēpt no viņiem to var tikai biezzupās kopā ar citiem dārzeņiem, mazajos kēksiņos kopā ar dzērvenēm un ievārījumā kopā ar citronu, apelsīnu un ingveru. Piedāvājam dažas pārbaudītas receptes, kurās galvenā sastāvdaļa ir ķirbis, bet ēdiena garšā, krāsā un izskatā to nejūt.

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto – Aija Geida

Biezzupa ar ingveru


• 500 g rīvēta ķirbja mīkstuma

• 2 vidēji kartupeļi

• Sīpols

• Puravs

• Liela ķiploka daiviņa

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 100 ml saldā krējuma

• Ēdamkarote rīvēta ingvera

• ½ tējkarotes sāls

• ½ tējkarotes maltu melno piparu.

Pannā uzkarsē olīveļļu. Ķirbi, kartupeļus, puravu un sīpolu sagriež mazos gabaliņos un apcep eļļā. Pievieno rīvētu ingveru, melnos piparus, sakapātu ķiploku, uzlej nedaudz ūdens, uzliek vāku un sutina, kamēr dārzeņi mīksti. Tad sablendē, pievieno saldo krējumu un sāli. Pasniedz ar sakapātiem zaļumiem un grauzdiņiem. Garšo labi, bet ķirbis nav jūtams, jo to nomāc ķiploks un ingvers. Garšas dažādošanai saldā krējuma vietā var izmantot kokospienu vai kausēto sieru Dzintars.

Foto – Aija Geida

Mafini ar dzērvenēm


• 200 g ķirbju biezeņa

• 175 g kviešu miltu

• 75 g rupja maluma kviešu miltu

• 150 g kaltētu dzērveņu

• 180 g brūnā cukura

• 100 ml olīveļļas

• 2 olas

• 2,5 tējkarotes cepamā pulvera

• 1,5 tējkarotes malta kanēļa

• ½ tējkarotes malta ingvera

• ¼ tējkarotes sāls

Bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas – abu veidu miltus, cukuru, cepamo pulveri, kanēli, ingveru un sāli. Ar putojamo slotiņu sakuļ olas, ķirbju biezeni (uz pannas nelielā ūdens daudzumā izsutina ķirbju gabaliņus un sablendē) un eļļu. Pievieno dzērvenes. Šķidrajai masai pieber sauso maisījumu un samaisa. Pilda mazo kēksu formās ⅔ no tilpuma, cep +180 °C aptuveni 15 minūtes. Rotā ar šokolādes glazūru.

Foto – Aija Geida

Ievārījums ar aprikozēm un citronu


• 1 kg ķirbja mīkstuma

• 200 g žāvētu aprikožu

• 2 citroni

• 500 g ievārījuma cukura

Aprikozes nomazgā un sagriež smalkos gabaliņos. Ķirbi sarīvē uz rupjās rīves. Citroniem izspiež sulu. Sarīvētajiem ķirbjiem uzlej nedaudz ūdens un sutina uz pannas, līdz tie kļūst mīksti. Pieliek sagrieztās aprikozes, citronu sulu, cukuru un vāra vēl 10 minūtes. Sapilda burkās. Ievārījums izskatās un garšo līdzīgi kā aprikožu džems. Ļoti labi noder pie pankūkām, ideāls tortes pildījums.

Foto – Aija Geida

Ķirbju maizīte


• 200 g svaiga ķirbja

• 350 g kviešu miltu

• 80 g brūnā cukura

• 3 ēdamkarotes sviesta

• 150 ml ūdens

• 2 ēdamkarotes kviešu kliju

• 2,5 tējkarotes cepamā pulvera

• ½ tējkarotes sāls

• ½ tējkarotes malta muskatrieksta

• ½ tējkarotes malta kanēļa

• Ēdamkarote citrona sulas

• 120 g rozīņu

Ķirbi sagriež mazos gabaliņos, liek pannā, pievieno dažas ēdamkarotes ūdens un sutina, kamēr tas izšķīst un kļūst par biezeni. Izsijā miltus un pieber klijas, cepamo pulveri, sāli un garšvielas. Katlā uzvāra ūdeni, pievieno cukuru, rozīnes, sviestu un citrona sulu un 10 minūtes atdzesē. Šķidrajai masai liek klāt ķirbju biezeni, to pievieno miltu maisījumam, samaisa un cep +170 °C aptuveni 40 minūtes.

Foto – Aija Geida

Konfektes bērniem


• 200 g svaiga ķirbja

• Kārbiņa iebiezinātā piena ar cukuru

• 2 ēdamkarotes ūdens

• Ēdamkarote sviesta

• ¼ tējkarotes kardamona

• ¼ tējkarotes ingvera pulvera

Ķirbi sagriež mazos gabaliņos, liek pannā un pielej pāris ēdamkarošu ūdens. Sutina, kamēr ķirbis izšķīst. Pievieno pārējās sastāvdaļas un vāra uz lēnas uguns, kamēr masa sabiezē un atlec no trauka malām. Atdzesē un ar mitrām rokām veido bumbiņas. Tās apviļā magoņu, sezama, saulespuķu sēkliņās. Garšo līdzīgi kā gotiņas. Lielisks veids, kā bērniem iemānīt ķirbi!