Mobilā versija
+5.6°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
2. maijs, 2012
Drukāt

Kā izdekorēt… šokolādi (1)

iekraasota_sokolaade2

“Esmu redzējusi papīru ar skaistām puķēm, rakstīts, ka ar to var dekorēt šokolādi. Kā ar šādu papīru strādāt?”
 Linda B. Bauskā

 

Tehnikas progress skar visas jomas, dažādi kulinārijas brīnumi top, pateicoties arvien jauniem materiāliem un izejvielām. Profesionālo konditoru veikalos (piemēram, “Gemosā”) var iegādāties speciālus papīrus ar skaistiem ziediem, figūrām, līnijām un ornamentiem, ar ko iekrāsot šokolādes dekorus. Pēc skata līdzīgi caurspīdīgajiem iepakojuma papīriem.

Process patiesībā ir vienkāršs: siltu temperētu šokolādi izlej uz šī speciālā papīra un izsmērē plānā kārtiņā. Tajā brīdī, kad šokolāde sāk stingt, bet vēl nav kļuvusi cieta, sagriež vajadzīgajās formās, piemēram, strēmelītēs, bet papīru ar garākām malām saloka, saspiežot tikai pašas maliņas. Iznāk tādas kā lāsītes. Līdzīgi var veidot citas formas. 
iekraasota_sokolaade

Jebkurā dekorēšanā ar šokolādi svarīgi, lai tā ir spīdīga, nevis atdziestot paliek balta un nepievilcīga. Tāpēc šokolādi īpaši apstrādā, ko konditoru valodā sauc par temperēšanu. Tā ir šokolādes norūdīšana, un, ja vien ir virtuves termometrs, tas ir pa spēkam ikvienam. Vajadzīgi 300 g kvalitatīvas šokolādes. Vispirms 200 gramus sakapā ar nazi un izkausē ūdens peldē līdz +45 °C. Pēc tam izņem no ūdens peldes, pievieno atlikušos 100 gramus un maisa, kamēr šokolāde izkūst. Vajadzētu sasniegt +32 °C. Ir viegli pārbaudīt, vai process izdevies: karotē ielej nedaudz šokolādes un ieliek ledusskapī – ja šokolāde ir cieta un spīd, viss kārtībā!

Var temperēt jebkuru daudzumu, tikai jāatceras attiecība – uzkarsē divas trešdaļas un vienu pēc tam pievieno. Kad šokolāde sastingusi, papīru noņem, bet rotājumi paliek. Var darīt arī otrādi – mīkstu šokolādi uzsmērē uz kēksiņa, uzliek atbilstoša izmēra speciālā papīra gabaliņu un piespiež. Kad šokolāde sastingusi, papīru noņem.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+