Mobilā versija
-0.8°C
Meta, Sniedze
Piektdiena, 2. decembris, 2016
16. septembris, 2015
Drukāt

Kā izmantot burvīgo garšaugu – vaniļu? Padomi un balva no mājražotājiem “Vaniļas debesis”

Foto - Valdis SemjonovsFoto - Valdis Semjonovs

Tas viss sākās ar mīlestību un aizrautību pret šo unikālo un tik aromātisko garšaugu – vaniļu. Tā tapa “Vaniļas debesis” (SIA “Zirafette”), neliels ģimenes uzņēmums, kas nodarbojas ar vaniļas produkcijas ražošanu un popularizēšanu Latvijas tirgū, stāsta uzņēmuma saimniece Kristīne Freimane.

Kļūsti par portāla LA.lv sekotāju sociālajos tīklos Facebook, Twitter vai Draugiem.lv un laimē attēlā redzamo vaniļas komplektiņu no “Vaniļas debesīm”!

Fakti par vaniļu

“Vaniļas debesis” ir stāsts par patīkamām sajūtām, par pilna vēdera sajūtu un saldu smaržu. Par brīdi, kad juties laimīgs, mierīgs un piepildīts, vēl neaizgājis no vecmammas pusdienu galda. Tās ir omulības un komforta sajūtas. Tās ir sajūtas, kas kā buberts, kas peld saldā mērcē, paceļ tevi starp siltiem vasaras mākoņiem.

Vaniļas pāksts ir garšviela, ko iegūst no vienīgā ēdamā liānu ģints, orhideju dzimtas auga – vaniļas orhidejas. Vaniļas pākstis ir otra dārgākā garšviela pasaulē tūlīt aiz safrāna, galvenokārt tāpēc, ka to ir ļoti sarežģīti un darbietilpīgi izaudzēt. No stāda iestādīšanas brīža paiet aptuveni trīs gadi, līdz vaniļas orhideja ir gatava dot augļus.

Katrs ziediņš, kas uzzied tikai reizi gadā, tiek apputeksnēts ar rokām 5-6 stundu laikā pēc uzziedēšanas. Tad ir vajadzīgi aptuveni deviņi mēneši, lai izaugtu pati vaniļas pāksts. Kad vaniļas pākstis tiek novāktas, paiet vēl vismaz divi trīs mēneši, līdz vaniļas pākstis fermentācijas procesā iegūst mums zināmo, raksturīgo izskatu un smaržu.

Negatavas vaniļas pākstis ir pilnīgi bez garšas un smaržas, savu īpatnējo saldo aromātu un krāsu, kas variē no tumšbrūnas līdz par melnai, tās iegūst pēc žāvēšanas un fermentēšanas. Vaniļas pākstis satur aptuveni 3% vanilīna, kas ir tikai 1 sastāvdaļa no 172 komponentiem, kurus satur vaniļas pākstis.
Cilvēkiem tā arī nav izdevies kopēt šo unikālo garšaugu, izņemot vanilīnu, kuru lietojot jāievēro mērenība: ja to pievienosiet par daudz, maigās garšas vietā ēdiens iegūs rūgtu garšu.

Vaniļas pākstis, vaniļas cukuru un vaniļas ekstraktu plaši izmanto dažādu mīklas un konditorejas izstrādājumu, piena izstrādājumu, dažādu saldo ēdienu, saldējumu, šokolādes, atsvaidzinošo un alkoholisko dzērienu un zaļo kokteiļu aromatizēšanai. Vaniļa ir pasaulē populārākā garša un aromāts.

Daži padomi, kā vēl lietot vaniļas produktus:

1. Pagaršojiet un pasmaržojiet vaniļas ekstraktu tieši pirms maltītes un, iespējams, apēdīsiet mazāk, kā bija plānots! Tas tāpēc, ka vaniļas aromātam ir vienreizējas spējas apmānīt mūsu vēderus.

2. Paņemiet vates gabaliņu, uzlejiet uz tās nedaudz vaniļas ekstrakta un izslaukiet ledusskapi, mikroviļņu krāsni, skapīti utt. un drīz vien tur smaržos pēc kūkām!

3. Vaniļai piemīt vienreizīgas ādas atjaunināšanas īpašības pateicoties tur esošajiem antioksidantiem. Daudz un dažādas receptes mājās pagatavojamajai kosmētikai ir pieejamas internetā.

4. Apnikuši odi? Sajauc 2 daļas vaniļas ekstrakta ar 2 daļām ūdens, apsmidzinies un odi nenāks ne tuvu!

5. Pagatavo pats savu vaniļas cukuru no izmantotajām vaniļas pākstīm! Ieliec vaniļas pākstis burkā ar cukuru un ik pa laikam sakrati. Baudi!

Kļūsti par portāla LA.lv sekotāju sociālajos tīklos Facebook, Twitter vai Draugiem.lv un laimē attēlā redzamo vaniļas komplektiņu no “Vaniļas debesīm”!

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+