Mobilā versija
+6.1°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
20. marts, 2013
Drukāt

Kā labāk uzglabāt maizi, lai tā nebojātos?

Foto-Stock.xchngFoto-Stock.xchng

Visi jau vēlamies, lai dienišķā maize pārāk ātri nezaudētu savas kvalitatīvās īpašības. Ko vajadzētu zināt, to uzglabājot?

 

Vispirms jāņem vērā, ka neiesaiņots klaipiņš istabas temperatūrā (no +15…+25 °C) aptuveni pēc 10 – 15 stundām sāk sacietēt.

– Vispirms ūdens no maizes mīkstuma pārvietojas uz garozu, tā kļūst mīkstāka un elastīgāka. Vēl pēc kāda laika mitrums no garozas iztvaiko, tā kļūst cietāka un trauslāka, bet maizes mīkstums – stingrs un sauss, – skaidro SIA “Iļģuciema maiznīca” maizes tehnoloģe Gita Tiltanova. – Sacietēšanu veicina mainīga temperatūra, mitrums, mikroorganismi, kas nonāk uz maizes no netīrām rokām vai netīras maizes kastes, dēlīša vai naža. Tradicionāli uzglabāšanas laiks nav ilgs: kviešu klaipiņiem – dažas dienas, rudzu – aptuveni 7 dienas.

Veikalu piedāvājumā ir no dažādiem materiāliem (koka, metāla, plastmasas, stikla, māla) ražotas maizes kastes. Kuru izvēlēties?

– Vispiemērotākās ir tādas, kuras viegli kopt un dezinficēt, – norāda speciāliste. – Maizes kaste aizsargā no ārējo faktoru ietekmes, piemēram, mitruma, putekļiem un kaitēkļiem, kā arī aizkavē klaipiņa “novecošanas” procesu, tomēr pilnīgi novērst mīkstuma sacietēšanu tā nevar.

Nav noteikta termiņa, cik ilgi maizi var uzglabāt kastē. Galvenais,– vai klaipiņš nav sācis pelēt? Bīstamais pārklājums var būt dažādās krāsās: pelēks, zaļš, iezilgani balts vai pat melns.

– Uzglabājot sagrieztu kviešu vai rudzu maizi, jāpievērš uzmanība, vai nav attīstījies krīta pelējums. Tas pamanāms ne vien vizuāli (tiesa, uz kviešu maizes grūtāk nekā uz rudzu), bet arī saožams – krīta pelējums smaržo pēc spirta.

Šādu maizi nedrīkst lietot uzturā vai izbarot dzīvniekiem, jo, pelējumam attīstoties, veidojas indīgas vielas – mikotoksīni, brīdina speciāliste. Ja klaipiņu ir vairāk, nekā spējat apēst, labāk maizi sakaltēt un uzglabāt sausu.

Maizi ceptuvēs lielākoties iesaiņo polipro­pilēna maisiņā, kas klaipiņu pasargā no mikroorganismiem, no mitruma zudumiem un apkalšanas. Tāpēc kukulīti vajadzētu likt maizes kastē neizsaiņotu. Ja klaipiņš ir papīrā, ieteicams pārlikt plastmasas maisiņā.

Maizes sacietēšanas ātrumu jūtami ietekmē uzglabāšanas temperatūra. Visstraujāk šis process notiek 0…+10 °C temperatūrā, tāpēc ievietošana ledusskapī nav piemērotākais uzglabāšanas veids – maize strauji sacietē. Taču vasarā, kad ir silts laiks vai telpā mitrs gaiss, klaipiņu pat ieteicams nolikt ledusskapī, lai ierobežotu pelējuma attīstību. Tikai jāņem vērā, ka rudzu maize strauji zaudēs aromātu un izteiktās garšas īpašības. Ar kviešu maizi tas tik pamanāmi nenotiek, jo tai ir bagātāka receptūra.

Toties maizes un citu miltu izstrādājumu sasaldēšana ir labākais veids, kā tos uzglabāt, jo tad nenotiek maizes sacietēšana, kā arī nav iespējams mikrobioloģiskais piesārņojums.

– Saldēt ieteicams svaigu maizi zemā temperatūrā – mīnus astoņpadsmit grādos. Pēc tam atlaidina istabas temperatūrā (ne zemākā par +12 °C) un to var lietot uzturā, – padomu dod speciāliste un brīdina, ka sacietējušas maizes kvalitāti tā nevar uzlabot.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+