Foto-Aija Geida

Kā saglābt ķiplokus 2

“Mitrajā un mālainajā zemē šogad ļoti ātri sāka pūt ķiploki. Novācām, bet daļa jau ir bojāti – galviņas sadalījušās daiviņās, dīgst asni. Kā ķiplokus iekonservēt ziemai, lai tie ilgi glabātos? Negribam zaudēt ražu. Esam liela ģimene – ar visiem mazbērniem 17 cilvēki, un, lai neslimotu, ķiplokus ēdam daudz.” 
Natālija Banka Iecavā

Reklāma
Reklāma

 

Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 21
Kāpēc apklusis Krievijas tirāns? Pēc prezidenta vēlēšanām pazudis Putins 124
Lasīt citas ziņas

Vislabāk ķiplokus pēc novākšanas labi vēdināmā telpā žāvēt, sapīt bizēs un pakarināt virtuvē pie sienas, jo jebkurā apstrādes procesā zūd daļa vērtīgo vielu. Ja raža ir nekvalitatīva, ķiplokus var kaltēt, likt eļļā vai marinēt.

 

Kaltēti

Ķiploku galviņas ieliek dziļā bļodā un patur zem karsta ūdens strūklas 5 minūtes, tad sāk tīrīt, ūdeni noregulējot vēsāku, lai var strādāt. Kad ķiplokus tīra, uz pārējiem tikmēr tecina ūdeni. Notīrītos nosusina ar papīra dvieli un sagriež 1 – 2 mm šķēlītēs. Var griezt gumijas cimdos, citādi rokas smaržo pēc ķiplokiem, vai arī pēc tīrīšanas tās nomazgā citrona sulā. Cepešpannā uz cepamā papīra ķiplokus liek plānā kārtā un žāvē 30 – 50 grādu temperatūrā, durtiņas var atstāt mazliet vaļā. Jo smalkāk ķiploki sagriezti, jo labāk tie kaltējas. Aptuvenais laiks – 4 – 6 stundas. Pēc tam atstāj cepeškrāsnī atdzist un glabā sausā konteinerā ar vāciņu. Kaltētos ķiplokus var samalt pulverī vai atstāt gabaliņos. Jāatceras, ka tie ēdienam jāliek klāt mazāk, jo ir stipri. Uzglabāšanas ilgums – divi gadi.

 

Olīveļļā

CITI ŠOBRĪD LASA

Attīra ķiplokus un pēc vēlēšanās sagriež lielākos gabalos vai sakapā sīkākos. Saliek traukā, pārlej olīveļļu, samaisa. Ķiplokiem tajā nav jāpeld, bet arī taupīt eļļu nevajag. Galvenais, lai tā pārklātu ķiplokus, tāpēc var pildīt diezgan blīvi. Liek ledusskapī un vajadzības gadījumā lieto. Uzglabāšanas ilgums 3 – 5 mēneši.

 

 

 

Marinēti

Sastāvdaļas: 1,5 – 2 kg ķiploku, 
10 smaržīgie pipari, 
3 lauru lapas, 
5 krustnagliņas
. Marinādei:
 1 litrs ūdens,
 300 ml 9% etiķa
, 120 grami cukura,
 60 grami sāls.

Ķiplokus attīra, iepriekš var uz 1 – 2 stundām iemērkt siltā ūdenī, lai labāk nonāk miza. Gatavo marinādi, saliekot visas sastāvdaļas katlā un vārot, kamēr cukurs izšķīdis. Burkās liek garšvielas, tad ķiplokus un pārlej ar karstu marinādi. Sterilizē; 0,5 litru burkas – 5 minūtes, litra burkas – līdz 10 minūtēm. Uzglabāšanas ilgums – 1,5 gads.

 

 

 

Ar papriku

Sastāvdaļas: 2 – 2,5 kg ķiploku,
 2 – 3 paprikas,
 1 litrs ūdens, 
1 litrs 9% etiķa, 
3 lauru lapas, 
15 – 20 grami sāls, 
 2 ēdamkarotes cukura,
 10 melno piparu graudiņu.

Burciņu apakšā saliek lauru lapas un melnos piparus. Notīrītās ķiploku daiviņas kārto pamīšus ar paprikas gabaliņiem. Pagatavo marinādi, uzvārot ūdeni, etiķi, pieliekot sāli, cukuru. Ķiplokus pārlej ar marinādi un pasterizē 15 minūtes 85 grādu temperatūrā. Paprikas vietā var likt asos sarkanos vai zaļos piparus (vienu uz puslitra burku), tad ķiplokiem asāka garša. Uzglabāšanas ilgums: 9 – 12 mēneši.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.