Mobilā versija
-2.2°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
21. aprīlis, 2013
Drukāt

Kā uzsākt mājražošanu? (1)

Foto - Valdis SemjonovsFoto - Valdis Semjonovs

Man ir neliela sulu spiede, spiežu dažādas sulas. Paziņas no manis tās pērk. Tagad gribu visu nokārtot oficiāli un maksāt nodokļus. Kā to iesākt? Kur var iegādāties pudeles sulu pildīšanai? Kā aizvākot? Kādas atļaujas nepieciešamas un vai par to arī jāmaksā?

 

Vai mājas apstākļos es varu arī ražot sīrupus un dažādus konservus? Kāds ir sulas derīguma termiņš?
Kādu spiedi varat ieteikt, lai spiestu burkānus, zemenes, ķirbjus lielākos daudzumos? Cik tas viss maksā?
 S. Sauka Dagdas novadā

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākās ekspertes Ilze Lejasbuda un Inese Levane skaidro: ja vēlas ražot pārtikas produktus mājas apstākļos, saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 5. panta 3. punktu tāpat kā rūpnieciskajam ražotājam ir jāreģistrējas Pārtikas un veterinārajā dienestā un jāievēro Eiropas Savienības un Latvijas valsts normatīvajos aktos noteiktās prasības pārtikas apritē.

Nepieciešamā informācija par reģistrēšanos PVD pieejama šīs institūcijas mājaslapā: www.pvd.gov.lv > iedzīvotājiem un uzņēmējiem > uzņēmumiem > uzņēmumu reģistrācija Pārtikas un veterinārajā dienestā > veidlapas > pieteikums pārtikas uzņēmuma/objekta reģistrācijai.

Uzņēmuma reģistrācija ir bezmaksas, process aizņem piecas dienas.

Vispārīgās higiēnas prasības visiem pārtikas apritē iesaistītajiem pārtikas ražošanas uzņēmumiem, tajā skaitā mājražotājiem, ir noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes regulā Nr. 852/2004.

Mājas apstākļos pārtikas produktu ražošanai atvieglojumi paredzēti tikai par telpām, ventilāciju un kanalizāciju, bet pārējās prasības jāievēro tāpat kā visiem ražošanas uzņēmumiem. Piemēram, jāievieš un jāuztur paškontroles sistēma (HACCP); jānovērš jebkura darbība vai process, kas nelabvēlīgi ietekmē pārtikas nekaitīgumu.

Gatavojot svaigi spiestu sulu, jānodrošina, lai nevienā no tehnoloģiskā procesa posmiem nerastos pārtikas piesārņojums. Suluspiede un citi ražošanas rīki jāuztur tīri un labā kārtībā, vajadzības gadījumā jādezinficē; virsmām, kas nonāk saskarē ar pārtiku, jābūt labā stāvoklī, viegli tīrāmām un vajadzības gadījumā dezinficējamām (tāpēc jāizmanto gludi, mazgājami, netoksiski materiāli); augļiem un dārzeņiem, no kuriem paredzēts spiest sulu, jābūt nebojātiem, to uzglabāšana un mazgāšana pirms pārstrādes jāveic tā, lai izvairītos no piesārņojuma riska; lai varētu mazgāt aprīkojumu un augļus/dārzeņus, jābūt atbilstošai karstā un/vai aukstā dzeramā ūdens apgādei; jābūt aprīkojumam un/vai iekārtām atkritumu uzglabāšanai.

Papildus vispārīgajai higiēnai jāievēro arī noteiktās prasības pārtikas preču marķējumam, bet personām, kas iesaistītas mājražošanā, jāiziet obligātās veselības pārbaudes.

Ražotājs mājas apstākļos var gatavot sīrupus un konservus hermētiski slēgtos traukos tikai tad, ja izpilda specifiskās prasības termiski apstrādātajiem produktiem (tās noteiktas jau pieminētajā regulā Nr. 852/2004). Produkta ražotājam regulāri jāpārbauda galvenie procesa rādītāji, piemēram, temperatūra, spiediens un hermetizācija, izmantojot arī automātiskās ierīces.

Tiem, kas domā par augu valsts produktu pārstrādi un plāno produkcijas sortimentu, PVD ekspertes iesaka iepazīties arī ar Zemkopības ministrijas mājaslapā (www.zm.gov.lv) apkopoto informāciju – “Dārzeņu produkcijas primārās ražošanas un pirmapstrādes labās higiēnas vadlīnijas” un “Augļu, ogu un dārzeņu pārstrādes labas higiēnas un ražošanas prakses vadlīnijas”.

Saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 7. pantu par pārtikas kvalitāti un nekaitīgumu, kā arī par tās atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, ir atbildīgs pats uzņēmums. Tam ir pienākums veikt paškontroli, novērst jebkuru darbību vai procesu, kas nelabvēlīgi ietekmē pārtikas nekaitīgumu.

Arī derīguma termiņu produktiem ražotājs nosaka pats eksperimentāli, izvērtējot receptūru, ražošanas tehnoloģisko procesu, iesaiņošanas un uzglabāšanas apstākļus. Prasības derīguma termiņa norādīšanai uz marķējuma ir noteiktas Ministru kabineta 2004. gada 23. novembra noteikumu Nr. 964 “Pārtikas preču marķēšanas noteikumi” IX nodaļā. Par šo jautājumu var konsultēties arī ar nozaru asociāciju vai biedrību speciālistiem.

Par pirmajiem soļiem mājražošanā stāsta pensionētā agronome Edīte Smildziņa no Laidzes pagasta z/s “Dārziņi”.

– Vispirms uzkrājām zināšanas – aprunājāmies ar praktiķiem, kam ir pieredze mājražošanā, konsultējāmies ar pārtikas tehnologiem un vietējā PVD darbiniekiem, – stāsta E. Smildziņa. – Telpai, kur notiek sulas spiešana, jāatbilst noteiktajām prasībām, tajā pašā virtuvē, kur ģimenei gatavo ēst, nedrīkst ražot sulu pārdošanai.

Telpai jābūt ar divām durvīm: pa vienām ienes augļus un dārzeņus, pa otrām iznes gatavo produkciju. Sienām un grīdai jābūt attiecīgi apstrādātām, jāievēro arī prasības par ūdens padevi un kanalizācijas sistēmu. Kad telpas bija ierīkotas un iekārtas uzstādītas, ieradās pārstāvji no vietējā un no Rīgas PVD, lai visu novērtētu. Īpašu uzmanību pievērš tīrībai. Sulu spiedēm jābūt no nerūsējošā tērauda. Visam jābūt sagatavotam atbilstoši prasībām, citādi nevar uzsākt ražošanu. Projektu rakstīja vīrs un visu tehniku – sulu spiedi, augļu smalcinātāju, burku žāvētāju u.c. – izgatavoja viņš, jo strādā par atslēdznieku ražotnē “Talsu tehnika”. Tas viss mums ir nācis smagā darbā.

Sulu pildot trīs litru burkās, pēc tam karsējot un aizvākojot. Produkciju uzglabā pagrabā atbilstošā temperatūrā, lai sula nesasaltu. Lai noteiktu sulas derīguma termiņu, vedot paraugu uz Kurzemes reģionālo laboratoriju Liepājā, kur veic testēšanu.

Ar mājražošanu Elejas pagastā nodarbojas Šņickovsku ģimene, kas sulā pāstrādā savā z/s “Klīves” izaudzētos augļus un ogas. Jaunais zemnieks Māris Šņickovskis atklāja, ka nepieciešamo aprīkojumu esot iegādājušies uzņēmumā “Dzērienu serviss”, kas atrodas Rīgā, Marijas ielā 6 (mājaslapa www.dzerienuserviss.lv):

– Mēs izvēlējāmies “Speidel” hidrospiedi no nerūsējošā tērauda. Lai tā varētu strādāt, ūdens spiediens nedrīkst būt mazāks par 3 bāriem. Darbības princips ir vienkāršs – membrāna izplešas un vienmērīgi spiež uz sasmalcināto ābolu masu. Jauda – 40 – 50 litri sulas stundā.

Uzņēmums “Dzērienu serviss” tirgo visu nepieciešamo aprīkojumu sulas spiešanai: augļu un ogu smalcinātājus, ogu atkaulotājus, filtrus, marķēšanas iekārtas, sulu spiedes, uzglabāšanas tvertnes, pasterizācijas iekārtas, laboratorijas aprīkojumu, kā arī stikla pudeles un korķus. Ierīču modeļi ir dažādi, cenu amplitūda – diezgan liela. Piemēram, neliela manuāla prese sulas iegūšanai maksā Ls 57, bet hridrospiede – Ls 415, savukārt augļu un ogu smalcinātājus var iegādāties, sākot no Ls 104 un beidzot ar Ls 4500. Izvēlēto agregātu uzņēmums piegādā klientam, par šo pakalpojumu prasot samaksu.

 

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Vēlos uzsākt konfekšu biznesu ka māj ražotājs. Kur man jāzvana un kādi papīri jākārto?

Draugiem Facebook Twitter Google+