Praktiski
Receptes

Kabači un cukīni – kuri gardāki? Kā saglabāt ziemai? 16

Foto-volff/Fotolia

Agrāk daudzi lepojās ar izaudzētajiem lielajiem kabačiem. Tiem gan bija izteikti cieta miza un lielas sēklas. Tagad cukīni izkonkurējuši kabačus. Kāda atšķirība?

Cukīni ir īsta delikatese vasaras svelmē – plāna miziņa, nemanāmas sēklas, maigs mīkstums. Dārzenis apēdams pilnībā viss. Visgardākie tie ir, kad novākti 20 cm gari un uzglabāti ne ilgāk pat 3–4 dienām. Parasti cukīni ir tumši zaļā vai dzeltenā krāsā, bet kabači gaiši zaļi un pat pienbalti. Cukīni garša ir daudz maigāka un izsmalcinātāka nekā kabacim.

Šie dārzeņi ir vērtīgi, jo tajos ar gana daudz A, C un B grupas vit-amīnu, kā arī kālijs, magnijs un dzelzs. Uzturzinātnieki cukīni slavē par magnija, kālija un C vitamīna saturu, savukārt kabačus novērtējuši kā noderīgu C vitamīna un vara avotu. Tiem, kas skaita kalorijas, cukīni un kabači ir īsts atradums, jo 100 gramos cukīni ir tikai 20 kaloriju, kabačos nedaudz vairāk – 30 kaloriju. Lai saglabātos vērtīgie vitamīni, vislabāk cukīni un jaunos kabačus lietot termiski neapstrādātus, pievienojot svaigu dārzeņu un zaļajiem lapu salātiem, tos var sagriezt salmiņos un kopā ar gardu mērcīti lietot svaigus. No šiem dārzeņiem var pagatavot arī pamatēdienu, izmantot picām, sāļajiem pīrāgiem. Piknikā lieliski iederēsies grilētu kabaču rullīši.

Kā uzglabāt?

* Ja ļauj kabacim nobriest, to var uzglabāt sausā vietā līdz pat pavasarim. Kabacis ir gatavs ziemas guļai, ja tam ir cieta miza, nedaudz gaišāka krāsa, vairs neaug lielāks.

* Ja nepatīk nobriedušu kabaču biezā miza, var vākt uzglabāšanai arī vidēji lielus dārzeņus, tikai tādā gadījumā pēc novākšanas tiem ļauj nedēļu īsā zālītē apžūt – saule un vējš tad padara miziņu izturīgāku. Labi, ja kabacim palicis pēc iespējas garāks kātiņš.

* Pieredze rāda, ka pēc Ziemassvētkiem kabacis kļuvis garšā neitrālāks, pat bezgaršīgāks. Tad gatavojot jāuzlabo ar garšvielām, lai ēdiens izdotos baudāms.

* Kabaci vai cukīni var sarīvēt uz rupjās rīves, pievienot zaļumus un sasaldēt nelielos trauciņos. Ziemā atkausē uz caurdura, lai notek liekais mitrums, pievieno miltus, olu un sāli un cep gardas pankūkas.

* Tos kabačus, kas nav izteikti ūdeņaini, var viegli izkaltēt – to aromāts un garša labi saglabājas.

* Kabači ir garšīgi, ja tos ziemai marinē tāpat kā gurķus, tikai svarīgi, lai dārzenis ir mīksts, sulīgs un nepāraudzis.

* Labāk glabājas dzeltenie un zaļie kabači, baltie jeb tautā sauktie piena kabači biežāk sāk bojāties.

* Ja, pieklauvējot pie kabača, var dzirdēt dobju skaņu, tas ir signāls, ka dārzenis labi nobriedis.

LA.lv

Par svarīgo