Mobilā versija
-3.8°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
16. aprīlis, 2012
Drukāt

Kāda barība, tāds piens!

kannas_625

Lūdzu, paskaidrojiet, kā pareizi barot govis, lai pienā nemazinātos olbaltumvielas?
 Anna V. Preiļu novadā

 

Piena olbaltumvielas ir rādītājs, no kura atkarīgs biezpiena un siera iznākums. Tās nosaka arī piena blīvumu un ir saistītas ar sasalšanas punktu. Šie rādītāji jāpārbauda, un nepieciešamības gadījumā to uzlabošanai jāveic izmaiņas govju ēdināšanā. Problēmu var atrisināt, pievienojot slaucamo govju barības devai proteīna piedevas un vairāk graudu spēkbarības, neaizmirstot arī par labas rupjās barības izēdināšanu, lai nerastos citas problēmas, piemēram, tauku satura krišanās.

Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas Lauksaimniecības fakultātes Agrobiotehnoloģijas institūta docente Lilija Degola skaidro, ka olbaltumvielas pienā rodas no barības proteīna un sagremotā priekškuņģu bakteriālā olbaltuma glumeniekā (govs īstajā kuņģī). Tas nozīmē, ka optimāla olbaltumvielu daudzuma iegūšanai pienā vispirms ir jānodrošina pietiekams proteīna daudzums barībā.

Populārākie barības līdzekļi ar lielu proteīna daudzumu ir laba tauriņziežu – āboliņa un lucernas – rupjā barība, rapšu rauši un spraukumi, sojas, saulespuķu spraukumi un alus drabiņas.

Otra daļa olbaltumvielu nāk no mikrobiālā proteīna un ir atkarīga no mikroorganismu augšanas un vairošanās spureklī. Te svarīgi nodrošināt viegli sagremojamu enerģiju spurekļa mikroorganismiem. Ja tā nav, var gadīties, ka, izbarojot proteīniem bagātu barības devu, piena olbaltuma daudzums samazinās.

Viegli sagremojamā enerģija spurekļa mikroorganismiem ir ciete, cukuri un pektīnvielas. Visbiežāk šo vajadzību nodrošināšanai izmanto graudu spēkbarību. Labs cukura avots ir melase. Lopbarības biešu un citu sakņaugu iekļaušana barības devā uzlabo viegli fermentējamo ogļhidrātu saņemšanu, bet to izmantošana slaucamo govju ēdināšanā pašlaik nav populāra…

L. Degola atgādina, ka piena olbaltums ir saistīts arī ar urīnvielas rādītāju. Laboratorijā, nosakot olbaltumvielas, analizē kopējo slāpekļa daudzumu pienā. Tāpēc kopā rēķina ne tikai īstās piena olbaltumvielas, bet arī citus slāpekļa savienojumus, tostarp urīnvielu. Līdz ar to gadījumā, ja pienā ir daudz urīnvielas, olbaltumvielu rādītājs var būt mānīgs.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+