Foto – Aija Geida

Kādā formiņā labāk cept? 0

Agrāk, kad sagribējās kēksiņus, iegādājāmies tiem metāla formiņas, iesmērējām ar sviestu, izklājām ar sviesta mīklu un izcepām cepeškrāsnī. Tagad galva griežas no piedāvājuma daudzveidības – metāla, silikona, porcelāna un pat pretpiedeguma pārklājuma veidnītes. Ar kurām saimniecei ērtāk?

Reklāma
Reklāma

 

Klasiskais metāls

Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 21
Kāpēc apklusis Krievijas tirāns? Pēc prezidenta vēlēšanām pazudis Putins
Lasīt citas ziņas

Metāla kēksa formiņas ir pieejamas divos veidos – ar smalkākām un rupjām malu rieviņām. Vairākkārt izmēģinot abus variantus, kļūst skaidrs, ka ar pirmajām ir vieglāk strādāt, it īpaši, ja cep groziņus. Jo formiņām, kam rupjākas rieviņas, aiziet ļoti daudz mīklas, lai tās vienmērīgi izklātu, tāpēc arī groziņi sanāk biezāki un ne tik garšīgi (visiem taču garšo tikai pildījums, putukrējums un augļi!). Šīs metāla veidnītes var iegādāties pa vienai (0,20 – 0,25 lati) vai arī komplektos pa 5 vai 10, kas salīdzinoši izmaksā lētāk.

 

Smalkais porcelāns

Porcelāns šķiet ļoti cēls un izsmalcināts materiāls. Tajā var ne tikai izcept kēksiņus, bet arī uzreiz pasniegt galdā, izskatās ļoti dekoratīvi. Šāda maza porcelāna veidnīte maksā 0,40 – 0,50 latus (parasti pārdod komplektā pa 3 vai 4). Tām, liekas, ir tikaiviens būtisks mīnuss – trauslums. Ja neuzmanīgi rīkojas, ātri vien nolūzt kāda maliņa, veidne ieplaisā. Pozitīvi, ka tajā var cept dažādus žuljēnus, mīkstos šokolādes kēksus ar attiecīgo pildījumu. Vienīgi jārēķinās, lai nekas nepielipu pie virsmas, tā noteikti jāiesmērē ar eļļu vai sviestu!

 

Pretpiedeguma pārklājums

CITI ŠOBRĪD LASA

Šī veida formiņu veikalu plauktos nav pārāk daudz. Iespējams, lasot par teflona negatīvajām īpašībām, ka no tā var izdalīties kaitīgi savienojumi, vairs neizvēlamies materiālu, kas teorētiski apdraud ēdēja un cepēja veselību. Mazās veidnītes var iegādāties dažādās interesantās formās – kā lācīšus, sirsniņas, bet klasiskās kēksa formiņas ir retums. Ar tām tiešām ir ērti strādāt, jo nekas nepieķeras virsmai. Diemžēl pārklājums ir ļoti neizturīgs pret skrāpējumiem, tāpēc veidnes nevar celt galdā, lai, ēdot ar dakšiņu vai karoti, nesabojātu virsmas. Izcept gardus sirds formas augļu groziņus ar putukrējumu saviem mīļajiem – tā ir lieliska ideja, par kuru jāizdod vairāk. Viena šāda veidnīte maksā 1 – 1,20 latus.

 

Universālais silikons

Silikons pašlaik ir virtuves piederumu topā, no tā gatavo praktiski visu – lāpstiņas, ar kurām perfekti var iztīrīt mīklas bļodu, cimdus, ar kuriem ērti izņemt cepampannu no krāsns, piltuvītes, kuras viegli salocīt, lai neaizņem daudz vietas, mufinu, kēksu un tortes veidnes, tējas sietiņus u.c.

Lielākais pluss, ka silikons vienlīdz labi iztur gan sasaldēšanu līdz -40 °C, gan karsēšanu līdz +220 vai pat +280 grādiem. Tas nozīmē, ka kēksa formiņās varat pagatavot gan groziņus un mazos kēksiņus, gan želejas un pat saldējumus. Metāla formā želeja un saldējums pielips pie materiāla virsmas un nebūs viegli izņemams.

Kvalitatīvs silikons ir salīdzinoši dārgs. Viena kēksa formiņa var maksāt pat 1 – 1,20 latus. Veikalos var atrast arī par 0,35 – 0,45 latiem, bet tām ir vairāki mīnusi. Pirmkārt, lētākās lielākoties ir ļoti plānas un ļodzīgas. Kad tādās ielej šķidrāku mīklu, formiņas bez paliktņa grūtāk salikt pannā, jo, saņemot formu aiz malām, tā tik ļoti izliecas, ka daļa mīklas vai želejas masas izlīst. Otra problēma – no smilšu mīklas grūtāk izspaidīt plānu groziņu, jo forma kaitinoši ļodzās. Ir ražotāji, kas šo problēmu mēģina risināt – izmantojot maz silikona, tam vidū liek pildvielu. Diemžēl jau dažos pētījumos atklājies, ka dažkārt tieši tā var kaitēt veselībai. Daļēji par pildvielas esamību var pārliecināties, saspiežot formiņas malu. Ja locījuma vieta paliek balta, visdrīzāk, ka izmantota pildviela. Tās ietekmē kēkss veidnē mēdz nevienmērīgi izcepties, reizēm cepšanas laikā parādās nepatīkama smarža. Turklāt šīs mazās veidnes ir daudz cietākas, pat tik cietas, ka zaudējušas silikona unikālāko īpašību – elastību, tāpēc izceptos kēksiņus vairs nav tik viegli izņemt, jo gatavos nevar no apakšas paspiest uz augšu. Mīnuss silikona veidnēm – vienmēr jāatceras, ka tajās neko ar nazi nevar griezt, gatavais produkts vispirms jāizņem, citādi veidnei mūžs ir īss.

Reklāma
Reklāma

 

Kas notiek virtuvē?

Lai pārbaudītu visu četru veidu formiņas, tajās izcepu groziņus no smilšu mīklas un pagatavoju arī kēksiņus. Visu darīju vienādi, lai varētu salīdzināt, ar ko ērtāk strādāt. Lai gan rezultāts īpaši neatšķīrās, ar katru no veidnēm strādāt ir savādāk, un kalpošanas laiks tām stipri atšķiras – ja vienas varēsiet intensīvi lietot vien pāris mēnešus, citas noderēs arī bērniem.

 

Pretpiedeguma pārklājuma formā groziņi sanāca burvīgi, kēksi arī labi izcepās un nekas nepielipa pie malām. Bet, vairākkārt mazgājot, pat neberžot un nesaskaroties ar metāla priekšmetiem, virsējā kārtiņa jau ir cietusi.

 

Silikona formiņās viss izdevās vienlīdz labi – groziņi iznāca perfekti, un arī kēksi kārtīgi izcepās, mīkla nepielipa pie malām. Silikonā izcepās ātrāk nekā porcelānā un pretpiedeguma pārklājumā, aptuveni kā metāla formiņā. No silikona veidnes var viegli izņemt arī karstu groziņu vai kēksu, pārējās vajadzēja nolikt, lai atdziest, un tikai tad droši aiztikt, neriskējot sabojāt gatavo produktu.

Metāla formiņās smilšu mīklas groziņi izcepās labi un nelipa pie malām arī tad, ja tās neietaukoja ar sviestu vai eļļu. Diemžēl daži kēksi tomēr pieķērās, laikam malas nebija pietiekami rūpīgi ieziestas ar sviestu. Secinājums – ja cep ar mīklu, kurā ir daudz taukvielu, problēmu nav, pārējos gadījumos virsma rūpīgi jāapstrādā ar taukvielām. Toties šīs formiņas ir izturīgākās no visām un var kalpot pat vairākām paaudzēm, ko nevar teikt par pārējām…

Porcelāna formiņā viss izcepās lieliski, sviesta mīkla nelipa pie malām, kēksi arī ne, bet drošības labad tās tomēr ieziedu ar eļļu…

Pretpiedeguma pārklājuma formā groziņi sanāca burvīgi, kēksi arī labi izcepās un nekas nepielipa pie malām. Bet, vairākkārt mazgājot, pat neberžot un nesaskaroties ar metāla priekšmetiem, virsējā kārtiņa jau ir cietusi.Acīmredzot šim ražojumam pārklājums ir ļoti plāns…

 

 

Svarīgi

Visvieglāk ir strādāt ar silikonu, it īpaši, ja izdevies iegādāties kvalitatīvas formiņas. Porcelāna cepamtrauki ir ļoti eleganti, ar tajos pagatavoto var jauki pārsteigt viesus, veidnēs arī pasniedzot. Vienlaikus arī metāla formiņas nav peļamas. Vienīgi pretpiedeguma pārklājuma mūžs ir apšaubāms, un finansiālais ieguldījums diezin vai atmaksāsies!

 

 

Eksperiments

 

Groziņi iznāk labāk metāla formiņās ar smalkām rieviņām (pa labi), tad tos var izcept plānākus. Ar biezām rievām (vidū) labāk cept kēksiņus. Visideālākie groziņi sanāk plakanajās formiņās (pa kreisi), tad groziņos var sapildīt daudz augļu.

 

 

 

 

 

 

 

Silikona kēksa formiņas ir ļoti dažādas gan pēc formas, gan izmaksām. Pa labi dzeltenās silikona veidnītes ir ar pildījumu – pluss, ka tas ir ciets, mīnuss, ka grūtāk no tā izņemt kēksiņus un var kaitēt veselībai. Zilās formiņas ir ļoti plānas un ļodzīgas, toties lētas, sarkanās ir ideālas – cietas, saturīgas un bez pildījuma, bet dārgas.

 

 

 

 

 

 

 

Porcelāna formiņas ir skaistas, tajās arī uz galda var pasniegt ēdienu, gatavot var ne tikai kēksus un groziņus, bet arī žuljēnus. Diemžēl neizturīgas pret triecieniem un skrāpējumiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mīļas formas veidnīte, kam diemžēl ir visai īss mūžs, jo pārklājums ir ļoti plānā kārtiņā.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.