Mobilā versija
Brīdinājums +4.3°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
25. marts, 2014
Drukāt

Kāpēc bērzu sulas līdzinās klīsterim?

berzu_sula

“Kāpēc bērzu sulas sabiezē un kļūst līdzīgas klīsterim? Sākumā ir normālas, bet aptuveni pēc mēneša dažās pudelēs notiek nejaukas pārmaiņas. Varbūt tas ir atkarīgs no bērza?” Egils Platacis  Garkalnes novadā

Babītes novada mežkopis Māris Augstkalniņš pieļauj, ka viens no iemesliem, kāpēc bērzu sulas mainījušas kvalitatīvās īpašības, ir ne pārāk tīri trauki, kuros šis gardais pavasara dzēriens pildīts. – Ja pudele vai cits trauks nav nevainojami tīrs, tajā pagūst savairoties mikroorganismi, kas, nonākot saskarē ar sulās esošajiem cukuriem un organiskajām vielām, veido duļķainu, glumu un smakojošu bioloģisku masu, – skaidro pieredzējušais mežkopis un piebilst, ka sulas sabiezē un kļūst līdzīgas klīsterim arī tad, ja no viena urbuma tecina ilgstoši – līdz brīdim, kamēr kokam sāk atvērties pumpuri. Ja caurumu nepārurbj, bērzs, būdams dzīvs organisms, mēģina aiztaisīt ejas, pa kurām tek sulas, veidojot gļotainu masu. Sabiezējušu, duļķainu sulu pildot pudelēs, trauka saturs drīz vien iegūst klīstera konsistenci, jo strauji savairojas mikroorganismi.

M. Augstkalniņš uzsver, ka sulas no bērza nevajadzētu iztecināt līdz pēdējai pilītei. Kad urbumā sāk parādīties sabiezējumi, vajag to vai nu iztīrīt, vai urbt citā vietā, savukārt iepriekšējo urbumu kokā aiztaisīt ciet.

Vai sulu sabiezēšanu var izraisīt augsnes īpatnības, kurā koks aug? – Bērzs līdz ar ūdeni no augsnes uzņem visu piesārņojumu, līdz ar to mainās sulu garšas īpašības. Kaut gan koksne darbojas kā filtrs, sulām tomēr pievienojas vielas, kas ir šajā dzīvajā organismā, – uzsver mežkopis.

Raudzētas bērzu sulas viņš iesaka uzglabāt stikla un emaljētos traukos, nevis PET pudelēs. Savukārt plastmasas pudeles ar iepildītu svaigu sulu var ievietot saldētavā. Vēlāk pudeli pārgriež, sasalušo sulu izkausē un dzer.

Bērzu sulu pārstrādes uzņēmuma SIA “Sula” vadītājs Linards Liberts novērojis, ka sulām klīstera konsistence veidojas, kad tecināšanas sezona tuvojas beigām. – Pirms pumpuru atvēršanās no bērza tek klīsteris, tāpēc pudeles piepildās ar nosacīti vecu sulu. Nezinu, kāpēc tā notiek, bet ir gadījies, ka sula saiet ķīselī.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+