Mobilā versija
+6.8°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
29. augusts, 2012
Drukāt

Kāpēc sīpols iekrāsojies sārts?

Foto - Līga VasiļūnaFoto - Līga Vasiļūna

“Veikalā “Maxima” iegā­dājos sīpolus. Gatavojot maltīti, puse sīpola palika pāri, to ieliku plastmasas maisiņā ledusskapī. Nākamajā dienā pārsteigta secināju, ka sīpols griezuma vietā iekrāsojies rozā tonī. Kas tam varētu būt par iemeslu un vai tāds nav kaitīgs veselībai?” 
Irina J. Rīgā

 

Aplūkojusi fotogrāfiju, kurā redzams bojātais sīpols, biedrības “Latvijas dārznieks” eksperte, agronome Mārīte Gailīte pieļauj domu, ka sīpols varētu būt inficēts ar kādu no bakteriālajām puvēm vai kakla puvi.

– Šā gada agroklimatiskie apstākļi (vēss, mitrs laiks, vietām pārmitra augsne vairāku dienu garumā) veicināja puvju attīstību. Precīzi noteikt ierosinātāju iespējams Valsts Augu aizsardzības dienesta Karantīnas laboratorijā, kas atrodas Rīgā, Lielvārdes ielā.

Cilvēka veselībai šīs infekcijas neesot bīstamas. Kamēr tās ir sākuma stadijā, sīpolus, pirms veidojas puve, drīkst lietot uzturā, ieteicams – termiski apstrādātus.

– Šis gadījums mūsu sīpolu audzētājiem ir nepatīkama zīme, kas liecina, ka dažviet inficētie slikti glabāsies. Pašlaik tuvojas uzglabājamo sīpolu ražas vākšanas laiks, tādēļ fungicīdu lietošana agrīnākām šķirnēm var būt nokavēta. Lielražotājiem rūpīgāk jāseko temperatūras režīmam sīpolu apžāvēšanas laikā un glabātavās. Mazākās saimniecībās nāksies pēc iespējas ātri pārdot lielāko daļu ražas, kamēr tā vēl ir ēdama. Tiem, kuri plāno uzglabāt sīpolus ģimenes vajadzībām, laikus jāatrod sausa, labi vēdināma telpa, – iesaka dārzeņkopības eksperte.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+