Mobilā versija
Brīdinājums -0.6°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
1. jūlijs, 2013
Drukāt

Kardamona šķipsna uz koriandra lapas

Foto - Andris Kozlovskis, FujifilmFoto - Andris Kozlovskis, Fujifilm

Ājurvēdā jūlijs ir uguns elementa liesmošanas laiks gan dabā, gan cilvēkos. Druknajām kaphām (zeme) un stiegrainajām vātām (vējš) siltums tīri labi patīk, turpretī ugunīgajām pitām karstumā grūti. Taču tā vietā, lai žēlotos par nepiemērotu laiku, labāk iemācīties ar to rēķināties, izmantojot arī pārtikas produktus, garšaugus un garšvielas, tostarp kardamonu.

Garšvielas lielākoties ir karsējošas, tāpēc, kad svelmes tāpat gana, ar to lietošanu labāk piebremzēt, iesaka diētas ārste un ājurvēdas uztura speciāliste Guna Selecka. Īpaši pitām, kurām pret svelmi pirmā protestē āda. Tā saulē ātri apdeg, parādās gan izsitumi, gan dažādi apsārtumi, kas visbiežāk ir atgādinājums, ka karsta dzelzs arī virspusē ir sarkana, taču uguns jādzēš no iekšienes. Ārpusē var mazināt tikai pārkaršanas simptomus, un šim nolūkam der gan garšvielas un garšaugi, gan pārtikas produkti.

* Saules radītu ādas apsārtumu mazina putriņā sastrādātu koriandra lapu maisījums ar alvejas lapas mīkstumu – uz ādas uzklāta masa patīkami veldzē. Tā noder arī pret niezi, ko izraisa odu un citu kukaiņu kodumi.

* Pārsauļotas ādas glābšanai der aukstā pienā vai saldā krējumā samērcētas vates aplika. Tradicionālais priekšstats par skāba krējuma un kefīra izmantošanu ir aplams – skābie produkti, izņemot granātābolu, iekšējo uguni tikai pastiprina.

* Toties vēsina avokado – gan ēdienā, gan aplikās un kompresēs uz pārkarsušām ķermeņa vietām.

* Atvēsinošas īpašības piemīt kokosriekstam: tā eļļu lieto saulē sakaitētas galvas ierīvēšanai un atslābinošai ķermeņa masāžai (sevišķi pitām), kokosriekstu pienu un skaidiņas – ēdienam.

Krāsniņa kvēlo, acis deg


Pita organismā pārvalda acis, tāpēc nav brīnums: tiklīdz uzkarst iekšķīgā krāsniņa, kvēlo arī skatiens – karstumā nereti iekaist plakstiņi, grauž acis, sevišķi cilvēkiem, kuru konstitūcija atbilst pitām.

* Vasaras karstumā ieteicams paturēt uz acīm gurķa šķēlīti vai nepasterizēta piena un rožūdens (1:1) maisījumā samērcētu tamponiņu – tas patīkami vēsina, mazina apsārtumu un lieko karstumu.

* Visi orgāni mūsu ķermenī ir savstarpēji saistīti. Tā karstā laikā atvēsināt pēdas nozīmē sagādāt labsajūtu acīm. Iedarbīgi pret acu apsārtumu ir staigāt basām kājām pa aprasojušu zāli.

Izvairīties no sāļa, skāba un asa 


Ājurvēdā katrai no došām atbilst sava garša. Pita ir skāba, bet skābs, sāļš un ass vairo iekšējo karstumu, tāpēc ļoti siltā laikā ar skābiem ēdieniem un dzērieniem, kā arī asām garšvielām un garšaugiem – čili, sīpoliem, ķiplokiem, ķimenēm, kumīnu, anīsu, safrānu, ingveru, pat dillēm un baziliku – aizrauties nevajadzētu.

Tāpat ar alkoholiskajiem dzērieniem – organismā to karsējošais efekts palielinās desmit reizes un var izsist pitu no rāmjiem. Ja bez vīna malka nevar iztikt, vasarā labāk izvēlēties baltvīnu.

Arī pret daudzu tik iecienītajiem tomātiem ājurvēdā iesaka izturēties piesardzīgi. Šie nakteņi, stiprinot visas došas, var sagraut to līdzsvaru un veicināt organisma skābināšanos. Kaphai, kam iekšējā uguns tikko kvēlo, bet visu dienu jāsēž pie datora, tomātu uzmundrināta uzkarsēšanās nāks tikai par labu, taču pitai no tās jāvairās.

Tāpēc svaigā veidā tomātus vēlams lietot krietni apdomīgāk. Tiem, kuri apgalvo, ka visu vasaru ar tiem mielojušies trīs reizes dienā, taču jūtas lieliski, vajadzētu paanalizēt savu pašsajūtu oktobra beigās un novembra sākumā – laikā, kad vasarā sakacinātā pita parasti liek manīt par sevi ar ādas apsārtumu, pumpām, kuņģa dedzināšanu un agresivitāti pat cilvēkiem, kuri pēc savas konstitūcijas tipa nav pitas. Protams, vasara ir salātu sezona, taču to izvēlē priekšroku vajag dot visam, kas zaļš – gurķiem, lapu salātiem, dārzeņu lakstiem, korian-
dram jeb kinzai, pētersīļu zaļumiem, pieneņu, nātru un citu nezāļu lapām. Ja salātu pamatā ir zaļumi, tiem droši var pievienot arī svaigus tomātus, papriku un citus krāsainos dārzeņus, sildošās garšvielas un garšaugus – dilles, baziliku, lokus. Ja nav pitas traucējumu, pat ķiploks iederas. Nevis atteikties no karsējošo garšvielu, garšaugu un citu ēdamlietu izmantošanas pavisam, bet lietot tās gudri.

Karstumu līdzsvarot ar vēsinošo

Vasarai vispiemērotākās ir garšvielas un produkti ar atvēsinošu iedarbību. Tāds ir fenhelis – gan sēkliņas, gan sakne un laksti, krustnagliņas, koriandra lapas (sēkliņas ir karsējošas), piparmētra, kas gan vājina visas došas, gan atvēsina, hibiska un jasmīna ziedi, kumelīte, lavanda, pienene, salvija, citronzāle, citronmelisa.

 Vēsinoša vasaras bole

500 gramu baltā bezpiedevu jogurta, litrs kefīra vai paniņu, ēdamkarote rožūdens, viena citrona vai laima sula, sauja svaigu rožu ziedlapiņu (protams, no dārzā uzplaukušām, nevis siltumnīcā audzētām vai ar ķimikālijām apstrādātām), 4–5 citronmelisas lapas, pustējkarote kardamona, 1–2 ēdamkarotes nerafinēta (brūnā) cukura.

Vārošu ūdeni pārlej rožu ziedlapām, citronmelisai, iemaisa kardamonu, atdzesē, pievieno pārējās sastāvdaļas, samaisa ar skābpiena produktiem. Lapiņas dzērienā var gan atstāt, gan izņemt. Ik pa laikam apmaisot, ļauj bolei pāris stundas ievilkties.

Šāds dzēriens ir gards, aromātisks, bagātīgs ar gremošanai labvēlīgajām baktērijām un tīkami atvēsinošs.

Vasaras garšviela – kardamons

Kardamona daba ir īpatnēja – ja lieto pārspīlētā daudzumā, tas karsē, taču atvēsina, ja pievienots nedaudz. Šīs pākstiņās ieslēptās sēkliņas ar spēcīgo garšu un aromātu ir viena no dārgākajām garšvielām, taču kardamona vajag pavisam maz, lai tiktu labums veselībai un maltītei piešķirtu viegluma un gaisīguma efektu.

 Kardamons ir universāls gremošanas procesu veicinātājs: stimulē apetīti, uzlabo ēdiena pārstrādi, rada mutē patīkamu sajūtu. Sēkliņu košļāšana der mutes dobuma un smaganu iekaisuma novēršanai. Lietojams arī pret sirds vājumu un kuņģa dedzināšanu, palīdz stāvokļos, kas saistīti ar gļotainumu – pret klepu, kāds nereti piemeklē pat vasarā, karstuma rosinātu tūsku, bronhiālās astmas slimniekiem mazina gļotu veidošanos. Tāpat darbojas pret sāpēm, īpaši dedzinošām.

Tādos gadījumos laba kardamona tēja (pāris pākstiņas ieliek termosā, aplej ar verdošu ūdeni, dienas gaitā izmalko) vai pulveris (ceturtdaļu tējkarotes lēni sakošļā).

 Vērā ņemama ir kardamona enerģētiskā iedarbība – grūtas izvēles situācijās, kad trūkst apņēmības spert izšķirošo soli, stimulē drosmi doties uz priekšu.

Šī garšviela ir viens no līdzekļiem, kas jūtami palīdz arī cistīta gadījumā. Ne tikai ar atvēsinošo efektu, remdinot dedzināšanu urīnceļos. Ezotēriskā skatījumā cistīts rodas no nespējas palaist otru vaļā. Šādās attiecībās visbiežāk nonāk tāpēc, ka pārsvaru ņēmušas pitai raksturīgo negatīvo emociju – aizkaitinājuma un dusmu – sakāpinājums. Tikt ar šādu situāciju galā palīdz kardamons.

 Šķipsniņa kardamona pie krūzītes dzēriena ir gandrīz obligāta garšviela tiem, kuri nevar iztikt bez pupiņu kafijas. Kafija karsē un skābina organismu, bet kardamons tās skābināto vidi vērš sārmaināku.

Rūgtums vasarā ļoti vajadzīgs, tāpēc pupiņu kafiju labāk aizstāt ar jebkuru graudaugu dzērienu, pievienojot šķipsniņu kardamona garšas un smaržas uzlabošanai.

 Kardamona pulveris noder arī niezes mazināšanai pēc odu un citu kukaiņu kodumiem (sajaukts ar alvejas mīkstumu, tas labāk uzziežams).

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+