Foto-Shutterstock

Kartupeļu šķirņu top 10 – kuri ir ražīgākie, agrākie, garšīgākie un miltainākie bumbuļi 0

Kuras kartupeļu šķirnes saglabāt vai nomainīt ar jaunākām, izcilākām? Labākās nosaka pēc to ražības, slimībizturības, bumbuļu izskata un garšas. Vislabāko kartupeļu šķirņu desmitnieku dažādās nominācijās sadalījis zemnieku saimniecības “Kalnāres” īpašnieks, eksperts kartupeļu audzēšanā Ilgvars Krūmiņš.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns
Lasīt citas ziņas

Ražīgākie
‘Manitou’ – Latvijā pazīstama vairāk nekā piecus gadus. Ļoti ražīga (raža 66 t/ha). Tāpat kā šķirnēm ‘Ranomi’ un ‘Esmee’ zem cera tikpat kā nav sīko bumbuļu, jo visi ir tirgus izmēra. Bumbuļi ar sarkanu mizu un dzeltenu mīkstumu. Vārīti kartupeļi ir nedaudz miltaini, vidēji stingri, ar labu garšu. Šķirne tikpat vēla kā ‘Laura’, ko var uzskatīt par trūkumu mūsu klimata apstākļos.

‘Esmee’ – vidēji agra, Latvijā vairākus gadus pārbaudīta. Relatīvi izturīga pret lakstu puvi. Ļoti ražīga, zem cera daudz lielu bumbuļu. Vārīti bumbuļi nedaudz miltaini, ar labu garšu. Bumbuļi gareni ovāli, ar sarkanu mizu un dzeltenu, izskatīgu mīkstumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

‘Ranomi’ – vidēji agra, ļoti līdzīga šķirnei ‘Esmee’, vienīgi atšķiras ar dzelteno mizas krāsu, dažas dienas agrīnāka, nedaudz izturīgāka pret parasto kraupi un ar nedaudz zemāku izturību pret lakstu puvi.

‘Agria’ – veca, sen zināma šķirne, kas joprojām sevi katru gadu labi parāda. Ražīga, bumbuļi vidēji miltaini, vārot daļēji izjūk, pēc vārīšanas netumšojas. Bumbuļi gareni ovāli, ļoti lieli, seklām acīm. Miza gluda, dzeltena, mīkstums izteikti dzeltens. Šķirnei izcils miera periods, mājas pagrabā to var glabāt līdz jūnijam, jūlijam. Vienīgais trūkums, ka ieņēmīga pret parasto kraupi. ‘Agria’ ir vēlīna, tāpēc jāstāda agri, lai pagūtu nobriedināt bumbuļu mizu. No šīs šķirnes izdodas lieliskas kartupeļu pankūkas. Labo garšas īpašību dēļ šķirne ir ļoti pieprasīta “Lido” restorānos.

Agrākie
‘Riviera’ – visagrākā šķirne. Pirms stādīšanas speciāli iediedzējot siltumnīcā, kartupeļus var rakt jau pirms Jāņiem. Cerā ir diezgan mazs bumbuļu skaits (vidēji 7–12), taču gandrīz visi ir tirgus preces izmērā, tāpēc nav daudz atbirumu. Šķirnes lielākais trūkums ir garšas īpašības: ja degustācijās ‘Riviera’ agrīnuma ziņā arvien pārliecinoši ieņem pirmo vietu, tad garšas ziņā augusta mēnesī – vienu no pēdējām. Realizējot agrai ražai, kartupeļu garša sākumā nešķiet svarīga, taču vēlāk, kad sāk ražot citas šķirnes, par ‘Rivieru’ daudzi rauc degunu, jo kartupeļi kļūst ūdeņaini un negaršīgi.

Garšīgākie
‘Danique’ – jauna, vidēji agra un ļoti ražīga šķirne, pirmo gadu. Kartupeļi vidēji miltaini, vārot mazirstoši.

‘Laudine’ – jauna, vidēji agra un ļoti ražīga šķirne. Vārīti bumbuļi nav miltaini, atdziestot nepaliek tumši, garša degustācijā pēdējos divus gadus ir pirmajā trijniekā. Viena no retajām šķirnēm, kas ir izturīga pret visiem četriem kartupeļu zeltītās cistu nematodes patotipiem. Vairākums šķirņu ir izturīgas tikai pret 1.un 4. patotipu.

Reklāma
Reklāma

Miltainākie
‘Excellency’ – vidēji vēla, Latvijā audzēta jau vairākus gadus. Bumbuļi ir gareni ovāli, ar gaiši dzeltenu mizu un mīkstumu, miltaini. Ļoti labi noder kartupeļu pankūku un klimpu gatavošanai, frī gatavošanai mājās. Šķirnei nekad nav rekordražas. Trūkums, ka ļoti jūtīga pret metribuzīnu, tāpēc nezāļu apkarošanai stādījumā nevar lietot herbicīdus Zenkors vai Mistrāls.

‘Fontane’ – nedaudz vēlāka par šķirni ‘Excellency’. Pēc kulinārajām īpašībām ļoti līdzīga šķirnei ‘Excellency’, viena no populārākajām frī šķirnēm. Bumbuļi ovāli, ar dzeltenu mizu un mīkstumu. Izmēģinājumos uzvedas kā kuro gadu. Kopumā stabila, bet ne reizi nav devusi rekordražas.

Skaistākie bumbuļi
‘Danique’. Daļa audzētāju uzskata, ka gareni ovāla bumbuļu forma ir šķirnes trūkums, bet ‘Danique’ priekšrocība ir stipri ieapaļie bumbuļi, tie izskatās ļoti simpātiski. Miza un mīkstums dzelteni.

Izturīgākā pret lakstu puvi
‘Twinner’ – vidēji agra, jauna bioloģiskā šķirne, ko tāpat kā ‘Carolus’ var audzēt pilnīgi bez lakstu puves apkarošanas. Lapām ļoti augsta izturība pret šo slimību – 8 balles, bumbuļiem – 8,5 (salīdzinājumam: lielākajai daļai šķirņu izturība pret lakstu puvi parasti ir 5-6 balles). Ja kartupeļus laikus iestāda uz lauka un neieaudzē nezālēs, raža ir 30–35 t/ha.

PADOMS
Cik bieži atjaunot kartupeļu sēklas materiālu? Ja visus iestādītos kartupeļus vienādi audzē, ļaujot lakstiem pašiem dabīgi nokalst, tad ieteicams jaunu sēklu pirkt katru gadu. Tas tāpēc, ka daudzām šķirnēm veselīgiem augiem zem cera nemaz nav sēklas izmēra bumbuļu, bet ir tikai lielie. Mazāki bumbuļi parasti ir tikai slimiem augiem – ja no tiem ņem sēklas kartupeļus, tā ir negatīvā izlase. Vislabāk piemājas dārzā ierīkot atsevišķi sēklas un ēdamo kartupeļu vagas. Kad bumbuļi sasniedz sēklas izmēru, piemēram, agrajai šķirnei ‘Riviera’ tas ir pašā jūlija sākumā, bet vēlajiem kartupeļiem ‘Agria’ – jūlija otrajā pusē, visus zaļos lakstus izrauj, lai bumbuļi varētu nobriedināt mizu. Pēc tam var novākt sēklu. Šādi audzējot, elites klases materiālu droši var pavairot divus gadus (otrais gads atbilstu B kategorijai sertificētai sēklai), pēc tam gan vajadzētu atjaunot, jo šķirne zaudē ražību.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.