Mobilā versija
+6.1°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
6. janvāris, 2015
Drukāt

Kas vērtīgs zefīrā? (4)

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

“No kā gatavo zefīru? Vai tas ir neveselīgs produkts? Autoveikalā pērku sveramo zefīru, taču tam nav norādīts sastāvs.” ILZE P. VIESĪTĒ

Zefīra sastāvā ietilpst cukurs, ābolu biezenis, ūdens, glikoze, olbaltumvielas, recinātājs (pektīns), skābe (citronskābe), skābuma regulētājs un aromatizētājs. – Šis ir interesants produkts, jo zefīrā nav tauku, kas ir netipiski saldumiem, jo tie parasti satur daudz cukura un tauku. Taču tas nenozīmē, ka zefīru ieteicams ēst no rīta, pusdienlaikā un vakarā, – brīdina Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis un piemin kādu vērtīgu zefīra sastāvdaļu – pektīnu. – Tā ir šķīstoša šķiedrviela, kas zarnu traktā nešķeļas, bet kuģo tam cauri, piesaistot sev un izvadot no organisma toksīnus, kas veidojas dzīvības procesu laikā. Pektīns arī neļauj uzkrāties holesterīnam – pirmām kārtām jau uz asinsvadiem. Tas baro labās baktērijas, kas dzīvo resnajā zarnā, veicinot to vairošanos; uzlabo vielmaiņu. Katrā ziņā pektīnvielas ir tas trumpis, kāpēc “Laimas” ražotais zefīrs izpelnījās uzlīmi – iesaka Latvijas Diētas ārstu asociācija.

Šī šķiedrviela labi tīra žultsvadus, aizkavē žultsakmeņu veidošanos, stimulē zarnu trakta darbību, normalizē zarnu iztukšošanās procesu, samazina toksīnu līmeni asinīs, novērš meteorismu, mehāniski tīrot zarnu bārkstiņas, palīdz atjaunot to mikrofloru.

Tā kā pektīna labo īpašību uzskaitījums ir garš, speciālists tiem, kuriem rūp veselīgs uzturs, iesaka daudz vairāk ēst ābolus, kas satur vēl vairāk pektīna nekā zefīrs. – Turklāt jāņem vērā, ka zefīrs ir našķis, tā sastāvā ir cukurs. Saldumi nav pārtikas produkts, kas būtu jāēd trīs reizes dienā, bet saprātīgās devās to savā ziņā var nosaukt par veselīgu saldumu. Jo aktīvāks dzīvesveids, jo vairāk kaloriju tērējam, tāpēc varam atļauties vairāk saldumiņa.

Pievienot komentāru

Komentāri (4)

  1. Atdodiet ābolu zefīru ……………..

  2. Laimas zefīri sen vairs nav gardi, nesen nopirku vaniļas zefīrus..brrrrr. nomainīta receptūra, un diemžel ne tajā labākajā virzienā. Gardi un nesačakarēti vēl ir Lietuvas fabrikā “Naujoji Rūta” ražotie.

  3. Tagad kaut kāds aizdomīgi elastīgs viņš tāds ļoti stipri ķepīgs. Vai tā nez jābūt..

    vispār būtu interesanti palasīt tādas detalizētākas lietas – piem. kā atšķirt kvalitatīvus produktus no veselībai kaitīgām šo pašu produktu imitācijām.

    piemēram starp ābolu un ābolu ir milzu atšķirība. Viens tev būs veseligs viens indēs.
    Tas pats visdrīzām ir ar zefīriem.

Draugiem Facebook Twitter Google+