Foto – Shutterstock

Kas vērtīgs zefīrā? 4

“No kā gatavo zefīru? Vai tas ir neveselīgs produkts? Autoveikalā pērku sveramo zefīru, taču tam nav norādīts sastāvs.” ILZE VIESĪTĒ

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai 188
Kokteilis
FOTO. Ieva Brante demonstrē lielisku veidu, kā parādīt krāpniekiem viņu īsto vietu
Lasīt citas ziņas

Zefīra sastāvā ietilpst cukurs, ābolu biezenis, ūdens, glikoze, olbaltumvielas, recinātājs (pektīns), skābe (citronskābe), skābuma regulētājs un aromatizētājs. – Šis ir interesants produkts, jo zefīrā nav tauku, kas ir netipiski saldumiem, jo tie parasti satur daudz cukura un tauku. Taču tas nenozīmē, ka zefīru ieteicams ēst no rīta, pusdienlaikā un vakarā, – brīdina diētas ārsts Andis Brēmanis un piemin kādu vērtīgu zefīra sastāvdaļu – pektīnu. – Tā ir šķīstoša šķiedrviela, kas zarnu traktā nešķeļas, bet kuģo tam cauri, piesaistot sev un izvadot no organisma toksīnus, kas veidojas dzīvības procesu laikā. Pektīns arī neļauj uzkrāties holesterīnam – pirmām kārtām jau uz asinsvadiem. Tas baro labās baktērijas, kas dzīvo resnajā zarnā, veicinot to vairošanos; uzlabo vielmaiņu. Katrā ziņā pektīnvielas ir tas trumpis, kāpēc “Laimas” ražotais zefīrs izpelnījās uzlīmi – iesaka Latvijas Diētas ārstu asociācija.

Šī šķiedrviela labi tīra žultsvadus, aizkavē žultsakmeņu veidošanos, stimulē zarnu trakta darbību, normalizē zarnu iztukšošanās procesu, samazina toksīnu līmeni asinīs, novērš meteorismu, mehāniski tīrot zarnu bārkstiņas, palīdz atjaunot to mikrofloru.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tā kā pektīna labo īpašību uzskaitījums ir garš, speciālists tiem, kuriem rūp veselīgs uzturs, iesaka daudz vairāk ēst ābolus, kas satur vēl vairāk pektīna nekā zefīrs. – Turklāt jāņem vērā, ka zefīrs ir našķis, tā sastāvā ir cukurs. Saldumi nav pārtikas produkts, kas būtu jāēd trīs reizes dienā, bet saprātīgās devās to savā ziņā var nosaukt par veselīgu saldumu. Jo aktīvāks dzīvesveids, jo vairāk kaloriju tērējam, tāpēc varam atļauties vairāk saldumiņa.