Mobilā versija
+0.2°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
17. jūlijs, 2015
Drukāt

Kas – skābs, kas – sārmains produkts?

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

“Lūdzu veselības lapās publicēt tabulu ar skābajiem un sārmainajiem produktiem!” Aija Rogule Ogrē

Atbilstīgi skābo un bāzisko produktu diētas principiem organisma iekšējo procesu līdzsvarošanas nolūkā ēdienkartē vajadzētu ietvert ap 20% skābo un ap 80% sārmaino produktu. Par skābiem tiek uzskatīti galvenokārt gaļas produkti un sieri, par bāziskiem (sārmainiem) – augļi un dārzeņi.

Skābi produkti (augošā secībā pēc skābuma pakāpes): baltie rīsi, baltie milti, baltmaize, makaroni, vistas gaļa, liellopa gaļa, tītara gaļa, aknu desa, salami, mīkstie sieri, olas dzeltenums u. c.

Sārmaini produkti (augošā secībā pēc sārmainības pakāpes): zemenes, sarkanvīns, apelsīni, tomāti, ķirši, ziedkāposti, kartupeļi, kivi, burkāni, selerijas, spināti u. c.

Lai ievērotu sārmu-skābju līdzsvara diētu, noderēs šādi padomi:

* Ēst vairāk augļu un dārzeņu, tos ietverot katrā maltītē, tomēr nekļūstot par veģetārieti.

* Gaļu un zivis – ne vairāk kā vienu porciju dienā.

* Treknu sieru vietā izvēlēties skābpiena produktus – liesu biezpienu, bezpiedevu jogurtu, kefīru.

* Lietot garšvielas, garš­augus un zaļumus – tie palīdzēs mazināt daudzu skābo produktu nevēlamo iedarbību.

* Neatteikties no kartupeļiem, jo tie pieder sārmainajiem produktiem un šajā ziņā uzskatāmi par vērtīgākiem nekā makaroni vai rīsi.

Pēc žurnāla “36,6°C” arhīva materiāliem sagatavojusi

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+