Kā labāk audzēt kātu selerijas 0

“Šogad pirmoreiz audzēju kātu selerijas. Dēstus iegādājos tirgū no pazīstama pārdevēja, pie kura iepērkos katru pavasari. Dēstu kastītes stūrī bija iesprausta arī tukša sēklu paciņa ar šķirnes nosaukumu, bet esmu to aizmirsusi. Selerijas labi iesakņojās, arī auga tā nekas – septembra sākumā bija izveidojušās kuplas rozetes ar diezgan gariem kātiem. Diemžēl tie nav balti (kā lielveikalos nopērkamie), bet gan zaļi un šķiedraini. Vai tā ir šķirnes vai audzēšanas vaina? Varbūt augi par maz mēsloti?
” Maruta G. Ikšķiles novadā

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
NATO admirālis atklāj, vai ir pazīmes, ka Krievija tuvākajā laikā plāno iebrukt kādā no NATO valstīm
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Lasīt citas ziņas

Visticamāk, neveiksme skaidrojama gan ar šķirnes īpašībām, gan ar agrotehnikas neievērošanu. Lielveikalos var iegādāties profesionāļu audzētas kātu selerijas. Viņi izmanto modernas šķirnes, kam lapu kāti jau no dabas ir gaiši zaļā krāsā.

Amatieru paciņās bieži vien piedāvā vecā tipa šķirņu sēklas, kuru kātiem nepieciešama balināšana. To veic, apraušot rozetes ar zemi līdzīgi kā kartupeļus. Tomēr ar šo paņēmienu jāuzmanās, jo selerijām augšanas punkts atrodas lapu rozetes vidū tuvu zemes virskārtai un, apberot šo punktu ar zemi, var veicināt puves attīstību. Tieši tāpēc kātu apraušanu labāk veikt īsi pirms ražas novākšanas, kad visas lapas jau ir pietiekami izaugušas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Protams, labāk izvēlēties profesionālo šķirņu kātu seleriju sēklas vai dēstus (piemēram, ‘Tango’, kas izceļas ar gariem, ļoti gludiem kātiem). Amatieriem domātajās sīkpakās pie mums var nopirkt franču šķirnes ‘D’elne’ sēklas. Šai šķirnei raksturīgi vidēji gari, drukni kāti, kam daļēji piemīt pašbalināšanās. Turpretī šķirnei ‘Tall Utah’ lapu kāti ir koši zaļi, toties ir sulīgi un garšīgi, gandrīz nekad nekļūst šķiedraini.

Lai kāti nebūtu tik šķiedraini, augi bagātīgi jālaista un laikus jānovāc raža. Kātu seleriju lapas parasti neizaug tik lielas kā sakņu selerijām, tāpēc īsto ražas vākšanas laiku iesācēji nereti nokavē.