Mobilā versija
+7.7°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
15. jūlijs, 2013
Drukāt

Kaukāziešu galdā

Foto - Valda Madalāne un publicitātes fotoFoto - Valda Madalāne un publicitātes foto

Ak, šie neparastie kaukāziešu ēdienu nosaukumi! Bet patiesībā vien ierasti, svaigi un kvalitatīvi produkti, daudz zaļumu plus garšvielas radoši, bet ar mēru!

 

Zaļais lobio ar riekstiem (4 – 6 porcijas)

• 0,4 kg kaltētu pupiņu,

• 200 g valriekstu kodolu,

• 2 vidēji lieli sīpoli,

• 30 g svaigu koriandra (kinzas) lapu,

• 2 ķiploka daiviņas,

• 1 tējkarote kaltētu koriandra sēklu,

• ½ tējkarotes maltu sarkano piparu,

• ½ tējkarotes kaltēta, malta zilā sierāboliņa sēklu,

• 3 lauru lapas,

• 1 tējkarote melno piparu,

• 1 ēdamkarote sarkanvīna etiķa,

• 2 ēdamkarotes eļļas,

• šķipsna sāls.

 

Pupiņas 2 stundas mērcē aukstā ūdenī, tad nolej un liek dziļā katlā uz vidējas uguns 1,5 l ūdens, kam pievienots sāls un lauru lapas. Vāra, kamēr pupiņas mīkstas.

Kinzu, ķiplokus un sīpolus sasmalcina, pievieno valriekstus, koriandru, sierāboliņu, piparus un sāli. Vīna etiķi sajauc ar eļļu, piepilina nedaudz ūdens, ar to pārlej riekstu un garšvielu maisījumu un miezerī rūpīgi sajauc. Kad pupiņas ir gatavas, šo maisījumu rūpīgi sajauc ar pupiņām, cenšoties tās nesaspiest.

 

Hačapuri – siers mīklā (4 porcijas)
Kaukazs105

• 200 g hačapuri mīklas,

• 2 olas,

• 2 ēdamkarotes sviesta,

• 200 g Imeretijas siera (var aizstāt ar citu mīkstu, sāļu, jo var būt grūtības atrast oriģinālo; piemērota īstā brinza),

• pēc vajadzības – milti.

Mīklai:

• 1 kg kviešu miltu,

• 0,5 l dabīga jogurta bez piedevām,

• 1 ēdamkarote sodas,

• 1 ēdamkarote cukura,

• 1 olas dzeltenums,

• pēc vajadzības – sāls.

 

Vispirms pagatavo maizes mīklu. Gruzijas jogurts mūsu izpratnē ir kaut kas starp jogurtu un rūgušpienu, tādēļ receptē vajadzīgo jogurta daudzumu var aizstāt ar šo produktu maisījumu vienādās attiecībās. Pievieno olas dzeltenumu, cukuru un sāli, kārtīgi izmaisa. Pievieno miltus, sodu un cītīgi mīca, pēc tam vismaz uz stundu atstāj uzbriešanai.

Tikmēr gatavo pildījumu. Sieru sarīvē, rūpīgi samaisa ar vienu olu un divām trešdaļām sviesta.

Hačapuri mīklu pirms lietošanas vēlreiz samīca, 10 minūtes atpūtina, tad veido plāceni. Tā viducī liek rīvētā siera masu, pārloka malas tā, lai vidū savienojas, un ar pirkstiem mīklu aizlipina. Sagatavoto plāceni apgriež otrādi un uzmanīgi saplacina, vienlaikus veidojot apaļu formu. Izlīdzinot mīklu, jāraugās, lai siers vienmērīgi piepilda visu plāceni, un jāuzmanās, lai tas nepārplīstu.

Cepešpannu iesmērē ar atlikušo sviestu un izkaisa ar miltiem, lai hačapuri nepielīp. Iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī cep vidējā temperatūrā apmēram 15 minūtes. Lai hačapuri būtu ar zeltainu garoziņu, 5 minūtes pirms gatavības to pārziež ar sakultu olas dzeltenumu.

 

Adžapsandali – 
dārzeņu sautējums (4 – 6 porcijas)

Ajapsandali• 0,5 kg kartupeļu,

• 0,6 kg baklažānu,

• 2 lieli tomāti,

• 1 ēdamkarote tomātu pastas,

• 2 lieli sīpoli,

• 2 zaļas un 2 sarkanas saldo piparu pākstis,

• 3 ķiploka daiviņas,

• 3 lauru lapas,

• pa šķipsnai koriandra, maltu sarkano un melno piparu, sāls,

• cepšanai – eļļa.

 

Kartupeļus, baklažānus un sīpolus sagriež nelielās šķēlēs vai gabaliņos un kopā ar lauru lapām liek dziļā pannā, pievieno eļļu, uzliek vāku un cep uz vidējas uguns, pa laikam apmaisot, kamēr dārzeņi mīksti. Tikmēr tomātus blanšē, nomizo, sagriež gabaliņos un pievieno pārējiem dārzeņiem vienlaikus ar tomātu pastu, kas samaisīta ar 3 ēdamkarotēm ūdens. Sautē vēl apmēram 3 minūtes, tad pievieno strēmelēs sagrieztus saldos piparus, sasmalcinātus ķiplokus un pieber garšvielas. Samaisa, pārsedz ar vāku un sutina vēl dažas minūtes, kamēr ir gatavs.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+