Foto – Dainis Bušmanis

Kazas piena produktu pievienotā vērtība 0

Līdzīgi kā no govs piena arī no kazas piena var gatavot jogurtu, sieru u. c. produktus. Šādi produkti ļauj ne tikai patērētājam iepazīt jaunas garšas nianses, bet arī ir ļoti vērtīgi gadījumos, kad ir alerģiska reakcija no govs piena vai tā produktiem. Arī aizvien vairāk restorānu savos ēdienu piedāvājumos iekļauj kazas vai aitas piena produktus.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 55
Krievija vismaz mēnesi zināja par terorakta gatavošanu: “Lai viņi nestāsta pasakas fejai!” 87
Lasīt citas ziņas

Vērtīgais kazas piens
Kazkopība pasaulē strauji attīstās pēdējos 30 gadus. Kā liecina pētījumi, bērniem, kuri dzer kazas pienu, uzlabojas imunitāte, tiek uzņemts kalcijs un stabilizējas gremošanas trakta darbība. No govs piena alerģijas gadījumi sasniedz pat 2,5% vecuma grupā līdz trim gadiem, taču ir valstis, kur šis rādītājs ir daudz augstāks. Kazas piens satur 1,2–1,4 g/l kalcija un 0,89–1,05 g/l fosfora, kas bērniem ir svarīgi kaulu un zobu veidošanās procesā. Kazas piens ir veselīgs ne tikai bērniem, bet arī pieaugušiem cilvēkiem.

Kazas piens atšķiras ne tikai ar sausnas, tauku daudzumu utt., bet arī ar aminoskābju daudzumu olbaltumvielu sastāvā. Kazas pienā ir vidēji 12% sausnas, 3,5% tauku, 3,1% olbaltumvielu. Būtiskas atšķirības ir aizvietojamo aminoskābju daudzumā, bet neaizvietojamo aminoskābju daudzums būtiski neatšķiras.
Arī taukskābju sastāvs atšķiras no govs piena. Kazas pienā ir daudz, piemēram, kapronskābes, kaprilskābes, laurēnskābes, bet mazāk stearīnskābes un oleīnskābes. Taču jāpiebilst, ka kazas izslaukums variē no 2,5 līdz 5,5 kg diennaktī, kas nodrošina gada izslaukumu 400–800 kg. Jāņem vērā arī fakts, ka līdzīgi kā govs pienam, paaugstinoties izslaukumam, samazinās tauku un olbaltumvielu daudzums.

CITI ŠOBRĪD LASA

Labi izmanto ganību zāli
Nozīmīgs faktors, kas ietekmē piena ķīmisko sastāvu, ir ēdināšana. Itālijas zinātnieki min šādas ar ēdināšanu saistītas pozīcijas, kas ietekmē piena ķīmisko sastāvu, – spēkbarības daudzums barības devā, sagremojamie ogļhidrāti, barības daļiņu garums un kokšķiedras daudzums, barības piedevas, piemēram, lopbarības raugs. Pierādījies, ka, izēdinot 6 gramus rauga (Saccharomyces cerevisiae) kultūras diennaktī, palielinās tauku daudzums, taču ir arī pētījumi, kuros novēro pretēju tendenci. Eksperimentējot saprāta robežās ar kazu barības devu, var atrast barības līdzekļus, kas uzlabo rādītājus.

Apgādājot spureklī esošos mikroorganismus ar ogļhidrātiem, tiek panākta daļēja proteīna nodrošināšana. Pareizi ēdinot kazas, samazinās arī amonjaka emisija un slāpeklis tiek pareizāk izmantots. Ja slāpeklis barības devā nav sabalansēts, tad novēro paaugstinātu urīnvielas izdalīšanos ar pienu un urīnu.
Kaza ir atgremotājs, tāpēc labi izmanto ganību zāli. Kaza vidēji dienā uzņem 3–5% sausnas no savas ķermeņa masas. Kazām labi garšo zālaugu maisījumi, tās ieteicams ganīt ganībās, kur aug gan stiebrzāles, gan tauriņzieži. Zāle nedrīkst būt pāraugusi, vislabāk ir izmantot porciju ganīšanu. Pēc ganīšanas nopļauj neapēsto zelmeni, lai ataugtu atāls. Kazas labprāt mielojas arī ar lapkoku zariņiem un jaunajām koku atvasēm. Ganībās jābūt pieejamam dzeramajam ūdenim un minerālbarībai. Nelielās devās kazām izēdina arī spēkbarību, taču tās nedrīkst pārbarot.

Vislabāk kazām garšo spēkbarības maisījumi, kas satur gan graudus, gan dažādus tauriņziežus, piemēram, zirņus. Atkarībā no laktācijas fāzes kazu barības devas sausnā vajadzētu būt 10–15% proteīna. Ziemā kazas ēdina ar sienu, skābbarību, spēkbarību, minerālbarību. Kazām gatavotam sienam jābūt labas kvalitātes, augi novākšanas laikā nedrīkst būt pārauguši, barība nedrīkst būt pelējusi un bojāta. Nelielos ganāmpulkos kazām var sagatavot zaru slotiņas no kārkliem.

Modernas slaukšanas zāles
Salīdzinoši zemais izslaukums un vērtīgais ķīmiskais sastāvs palielina kazas piena pievienoto vērtību. Turklāt salīdzinājumā ar govīm kazas ir mazas, ikdienas aprūpe neprasa tik daudz fiziskā spēka un traumu risks ir mazāks. Līdzīgi kā govīm arī kazām var celt modernu fermu un ierīkot slaukšanas zāli, kas atvieglo darbu. Slaukšanas zāles var būt paralēlas, kā arī karuseļa tipa. Šādā vietā viens slaucējs var izslaukt pat līdz 1000 kazām stundā. Ja ganāmpulks ir neliels, tad dažādus risinājumus var izveidot saimnieks pats pēc savām iespējām.

Reklāma
Reklāma

Saskarsmē ar kazām jāņem vērā fakts, ka dzīvnieki ātri reaģē uz apkārt notiekošo, piemēram, ja nomainās slaucējs, kazas jūt atšķirību slaukšanas procesā un var gadīties, ka kādu laiku tās cenšas izvairīties no slaukšanas, ja tā dzīvniekiem ir nepatīkama. Kazas nedrīkst uztraukt un strauji dzenāt, tas dzīvniekiem radīs tikai papildu stresu un nevēlēšanos doties uz slaukšanu.

Raksta sagatavošanā izmantots Best management practices for dairy goat farmers.

Pilns materiāls žurnāla “Agrotops” 2016.g.septembra numurā