Kazas siers. Kā to pagatavot? 1

“Lūdzu, pastāstiet, kā taisa kazas sieru?” 
Valda Iecavā

Reklāma
Reklāma

 

Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas

Desmit gadu pieredze šāda siera gatavošanā ir Guntai Kurmītei no Siguldas novada Allažu pagasta zemnieku saimniecības “Lielgrodes”, kas nodarbojas ar kazkopību. Lūk, kā viņa rīkojas:

– Uz sešiem litriem kazas piena ņemu 80 gramus 9 % “Galda etiķa” un sāli pēc garšas (cik sāļu sieru katrs grib). Pienu lej katlā un uz lēnas uguns karsē, ik pa brīdim maisot. Noteikti jāievēro, lai temperatūra nepārsniegtu 84 – 86 grādus. Kad sasniegti 86 grādi, uzkarsētajam pienam pielej etiķi un iecilā. Tā kā etiķis ir vēss, piena temperatūra samazinās, tāpēc tas vēl nedaudz jāpakarsē. Virspusē izveidosies tāds kā vāks – siers, bet apakšā nosēdīsies sūkalas. Sieru karstajās sūkalās patur aptuveni 10 minūtes. Tad lej sietā, lai sūkalas varētu notecēt. Sieru sapilda formiņās ar caurumiņiem vai maza izmēra sietiņos, uzbārsta sāli (es sāli siera masā neiemaisu) un atstāj uz 24 stundām vēsā vietā, lai sūkalas notecētu un siers pats no sava smaguma nopresētos. Garšaugus (ķimenes, sierāboliņu, dilles, pētersīļus u.c.) var iejaukt siera masā vai arī siera bumbas, kad tās atdzisušas, izviļāt kaltētajos garšaugos. Ļoti garšīgs kazas siers sanāk ar ķiplokiem. Vispirms trauciņā lieku siera masu, tad sasmalcinātus ķiplokus, tiem pāri – siera masu un atkal ķiplokus un siera masu. Izmantoju arī kaltētus ķiplokus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Gunta Kurmīte uzsver, ka kazas siers var arī nesanākt, ja tam kopā salej rīta un vakara slaukumu.

– Pagaršojot var nejust, ka piens ir skābens. Taču, ja pienā būs sācies skābšanas process, siers var neizdoties kvalitatīvs, ir irdens, lipīgs. Tāpēc tiem, kam ir viena vai pāris kazu, ir ļoti rūpīgi jādomā par piena dzesēšanu. Nekādā gadījumā rīta slaukumam nevajadzētu liet klāt vakara slaukumu. To var darīt tikai tad, kad katls ir uz plīts un pienu sāk karsēt.

Kazas piena produktus iekļaut ēdienkartē īpaši ieteicams maziem bērniem, veciem cilvēkiem un slimniekiem, kā arī tiem, kam ir alerģiska reakcija uz govs pienu. Kazas piens satur daudz olbaltumvielu, vitamīnus (D vit­amīna tajā ir tikpat, cik govs pienā, A un B vitamīnu – vairāk) un minerālvielas – kalciju, kāliju, magniju, dzelzi un fosforu. Kazas pienā nav laktozes, no šī piena gatavotos produktus organismam ir viegli sagremot.

Ja kādam esot vēlme vairāk uzzināt par kazas siera darināšanu, var sazināties ar Guntu Kurmīti. Viņas e-pasts: [email protected].

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.