Mobilā versija
+6.1°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
24. oktobris, 2014
Drukāt

Ķilavas vai anšovi garšas buķetes bagātināšanai. Lizetes Mālderes salātu recepte

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Ķilavas

Kad ierastā ēdienkarte apnikusi, pārtikas veikalos sākam klīst ap tiem plauktiem, kurus ikdienā apmeklējam retāk, un prātojam – ko tādu jaunu, interesantu pagaršot. Tā arī pamanīju kārbiņas ar anšoviem. Ne mazums par tiem biju dzirdējusi, bet nogaršojusi līdz šim, jāatzīstas, ne.

Veikalā “Rimi” atradu piecus produktus, kuru iepakojumu rotā uzraksts “anšovi” – “Reaton” (ražoti Igaunijā, 100 g – 1,54 EUR), “Abba” (Zviedrija, 125 g – 1,89 EUR), “Lucki” pikantie (Latvija, 200 g – 1,49 EUR) un marinētie (200 g – 1,55 EUR) un “John West” (Anglija, 100 g – 2,99 EUR). Savukārt veikalā “Mego” nopērkami divu veidu produkti, kas nodēvēti par anšoviem, abi dabūjami arī “Rimi” – “Reaton” (100 g – 1,92 EUR) un “Abba” (125 g – 1,99 EUR). Rūpīgi iepazīstoties ar informāciju uz iepakojuma, gan pārliecinos, ka īstie anšovi ir tikai vienā vienīgā iepakojumā – ar zīmolu “John West”. Pārējās kārbiņās ražotājs anšovu vietā pircējiem piedāvā visparastākās ķilavas.

Kas par anšoviem sakāms uztura speciālistei LIZETEI MĀLDEREI: – Anšovi ir mazas, sālsūdeņos dzīvojošas zivtiņas, ļoti populāras Vidusjūras reģionā. Anšovi pieder pie treknajām jūras zivīm. Polinepiesātinās taukskābes, taukos šķīstošie vitamīni, kā K, E, B grupas vitamīni to sastāvā, augstais olbaltumvielu daudzums, magnija, kalcija, dzelzs un fosfora klātbūtne tās padara par ļoti īpašām un vērtīgām zivtiņām. Tajās ir arī zems smago metālu daudzums.

Anšovus pagatavo pēc īpašas receptes. Garšas ziņā tos nereti jauc ar ķilavām vai siļķēm. Taču, ja vēlaties iegādāties īstus anšovus, esiet vērīgi, jo gluži kā krējuma izstrādājumus īsta skābā krējuma vietā veikalos var nopirkt īstus anšovus un “anšovu izstrādājumus”, kas īstenībā ir ķilavas.

Anšovus veikalos var nopirkt fasētus konservu kārbiņās un atvērtā veidā, tā teikt, uz svara. Uzglabāt svaigus tos var ilgi – līdz pat diviem mēnešiem. Par to rūpējas augstais sāls daudzums, taču, lai pagarinātu realizācijas termiņu, ražotāji produktiem bieži vien pievieno arī citas pārtikas piedevas. Piemēram, E 211 (nātrija benzoāts) ir konservants, kas novērš dažādu sēnīšu attīstību. Šo konservantu nav ieteicams iekļaut bērnu uzturā. Ja pievienots lielā daudzumā, arī pieaugušajiem tas var izraisīt veselības problēmas, piemēram, ādas kairinājumu. E 330 ir citronskābe, tā nav kaitīga veselībai.

Augstā sāls daudzuma dēļ anšovus uzturā ieteicams iekļaut tikai ēdiena garšas buķetes bagātināšanai, gluži tāpat kā to darām ar garšaugiem un dažādām citām piedevām. Klasiski anšovus pievieno Cēzara salātu un tomātu mērcei, picām, salātiem, karstmaizēm, makaronu un kartupeļu ēdieniem. Anšovu garša ir ļoti izteikta un piesātināta. Ikvienam iesaku tos nogaršot un ļauties eksperimentam. Pievienojot tikai vienu anšova fileju var iegūt pavisam citu, var teikt, nepieradinātu garšas niansi. Es anšovus visbiežāk lieku klāt svaigiem lapu salātiem vai arī gatavojot Cēzara salātu mērci.

Lizetes Mālderes iecienītā anšovu salātu recepte

Ņemu sešas paipalu olas, svaigas salātu lapas, ķiršu tomātiņus, gurķi, pāris anšovu filejas, violeto sīpolu, nedaudz augstākā labuma olīvu vai rapšu eļļas, maltos melnos piparus, cukuru un citrona sulu.

Olas sakapāju, tām pievienoju saplūkātas salātu lapas, ķiršu tomātu pusītes, gurķa ripiņas un sakapātu sīpolu.

Pārleju ar mērci, ko iegūstu, sablendējot eļļu kopā ar anšoviem, pievienojot mazliet citrona sulas, melnos maltos piparus un cukuru.

“John West” anšovi: anšovu filejas, olīveļļa, pārtikas sāls.

“Reaton” anšovi: ķilavu filejas, ūdens, cukurs, sāls, etiķis, garšvielas, lauru lapas, pipari, kanēlis, krustnagliņas, konservants E 211, sāls (Na Cl 9%), skābes regulators E 330.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+