Mobilā versija
+4.9°C
Guna, Judīte
Piektdiena, 9. decembris, 2016
19. augusts, 2016
Drukāt

Ķiploku karaliste. Mazā uzņēmumā Raunā top granulas, tēja un pat kompetes! (2)

1. Pārtikas tehnoloģe un mārketinga speciāliste

1no5
Foto - Baiba VahereFoto - Baiba Vahere

SIA “Latvijas ķiploks” īpašnieces INESE KRŪKLĪTE un SINTIJA RUDE divos gados pārliecinājušās – ar radošumu un neatlaidīgu darbu var sarūpēt produktus, kam ir pircēji vairāk nekā piecdesmit veikalos visā Latvijā. Mazajā Raunas uzņēmumā gatavotais ķiploku pulveris, granulas, tēja, pesto, marinētie ķiploku ziedi, ķiploku kompetes un medus ir uz izķeršanu arī mājražotāju tirdziņos.

Sintija pēc profesijas ir pārtikas un dzērienu tehnoloģe, bet Inese līdz “Latvijas ķiploka” izveidošanai strādāja mārketinga jomā. Abas satikās mūžizglītības kursos Cēsīs, ko vadīja pazīstamā karjeras konsultante Ligita Embrekte.

– Toreiz puspajokam tapa mūsu pirmais kopīgais projekts, – atceras Inese. – Taču, iepazinušās tuvāk, sapratām, ka tas varētu būt labs sākums pamatīgākam veiksmes stāstam. Sintijai tobrīd piemājas dārziņā bija 0,5 hekt­āri ķiploku, bet man – 92 ķiploki. Ar tiem arī eksperimentējām, jaunos produktus devām garšot radiem un draugiem, kamēr nonācām līdz receptēm, ko vēlamies nodot citiem.

Pirmie un joprojām pieprasītākie “Latvijas ķiploka” produkti ir granulas un pulveris, ko gatavo no kaltētiem ķiplokiem. Novāktos notīra, sasmalcina un aptuveni diennakti žāvē elektriskajā kaltē +40 °C temperatūrā. Izkaltētās granulas samaļot dzirnaviņās, top pulveris. Inese un Sintija nedz granulām, nedz pulverim sāli un citas garšvielas nepievieno. – Tie tikai nomāc garšaugu karaļa dabisko garšu, – uzskata Inese. Granulas un pulveri pievieno zupām, marinādēm, mērcēm, salātiem un sautējumiem. Var tāpat bērt uz sviestmaizēm vai izmantot grauzdiņu pagatavošanai. Zivis ir daudz garšīgākas un aromātiskākas, ja tās pirms cepšanas un kūpināšanas pārkaisa ar ķiploku pulveri. To pašu var teikt arī par gaļu.

Abas priecājas, ka nākamās ražas apstrādei jau varēs izmantot ķiploku mizojamo mašīnu. – Tā ne tikai ievērojami atvieglos darbu, bet arī saudzēs roku ādu, kas parasti smagi cieš, kaut gan strādājam cimdos.

  1. Pārtikas tehnoloģe un mārketinga speciāliste
  2. Garšīgie un veselīgie ziedi
  3. Ķiploku tēja, medus un kompetes
  4. Baltie, lillā un strīpainie
  5. Eksperimenti turpinās

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Dāvinu ideju ….paskatieties internetā par melnajiem ķiplokiem.Fermentēti ķiploki.Noteiktā temperatūrā tur ķiplokus 3-4 nedēļas un tad viņi fermentējas.Prmajā nedēļā dzeltenīgi,otrajā brūni ,tālāk vēl tumšāki un beidzot melni un iekšā salda konfekteun galarezultātā sanāk saldas gardas ķiploku konfektes ,kuras tirgū ,ja vispār var nopirkt maksā ,ja pareizi atceros 50ls kilogramā ,bet eiro būs vēl vairāk.Latvijā ar šādu ražošanu nodarbojas tikai 1 uzņēmējs ,.ir gan pagājis laiks,kopš skatījos raidījumu.

  2. Un kā tad ar krāsvielām, kuras pievieno Madonas karamelēm?

Gatis Strads. Mežā neatkarīgāks nekā teātrīSkatoties uz kokiem, redz ainavu, nevis eiro
Pasaulē
INFOGRAFIKA: Budžeta prioritātes - aizsardzība, drošība, veselība2017. gada valsts budžeta prioritārās nozares ir aizsardzība, sabiedriskā drošība un kārtība, veselība, sociālā aizsardzība un izglītība.
Draugiem Facebook Twitter Google+