Foto – Baiba Vahere

Ķiploku karaliste. Mazā uzņēmumā Raunā top granulas, tēja un pat kompetes! 3

Pārtikas tehnoloģe un mārketinga speciāliste

Reklāma
Reklāma
“Kā krāpnieks zināja, ka neesmu izņēmusi paciņu?” Lasītāja atmasko neīsto “Latvijas Pastu” 1
Kokteilis
Personības tests: jūsu dzimšanas mēneša zieds atklāj par jums vairāk, nekā spējat iedomāties 17
Krievija identificē divas “smirdīgas” valstis, kas būtu tās nākamais mērķis
Lasīt citas ziņas

SIA “Latvijas ķiploks” īpašnieces INESE KRŪKLĪTE un SINTIJA RUDE divos gados pārliecinājušās – ar radošumu un neatlaidīgu darbu var sarūpēt produktus, kam ir pircēji vairāk nekā piecdesmit veikalos visā Latvijā. Mazajā Raunas uzņēmumā gatavotais ķiploku pulveris, granulas, tēja, pesto, marinētie ķiploku ziedi, ķiploku kompetes un medus ir uz izķeršanu arī mājražotāju tirdziņos.

Sintija pēc profesijas ir pārtikas un dzērienu tehnoloģe, bet Inese līdz “Latvijas ķiploka” izveidošanai strādāja mārketinga jomā. Abas satikās mūžizglītības kursos Cēsīs, ko vadīja pazīstamā karjeras konsultante Ligita Embrekte.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Toreiz puspajokam tapa mūsu pirmais kopīgais projekts, – atceras Inese. – Taču, iepazinušās tuvāk, sapratām, ka tas varētu būt labs sākums pamatīgākam veiksmes stāstam. Sintijai tobrīd piemājas dārziņā bija 0,5 hekt­āri ķiploku, bet man – 92 ķiploki. Ar tiem arī eksperimentējām, jaunos produktus devām garšot radiem un draugiem, kamēr nonācām līdz receptēm, ko vēlamies nodot citiem.

Pirmie un joprojām pieprasītākie “Latvijas ķiploka” produkti ir granulas un pulveris, ko gatavo no kaltētiem ķiplokiem. Novāktos notīra, sasmalcina un aptuveni diennakti žāvē elektriskajā kaltē +40 °C temperatūrā. Izkaltētās granulas samaļot dzirnaviņās, top pulveris. Inese un Sintija nedz granulām, nedz pulverim sāli un citas garšvielas nepievieno. – Tie tikai nomāc garšaugu karaļa dabisko garšu, – uzskata Inese. Granulas un pulveri pievieno zupām, marinādēm, mērcēm, salātiem un sautējumiem. Var tāpat bērt uz sviestmaizēm vai izmantot grauzdiņu pagatavošanai. Zivis ir daudz garšīgākas un aromātiskākas, ja tās pirms cepšanas un kūpināšanas pārkaisa ar ķiploku pulveri. To pašu var teikt arī par gaļu.

Abas priecājas, ka nākamās ražas apstrādei jau varēs izmantot ķiploku mizojamo mašīnu. – Tā ne tikai ievērojami atvieglos darbu, bet arī saudzēs roku ādu, kas parasti smagi cieš, kaut gan strādājam cimdos.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.