Mobilā versija
-0.8°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
18. septembris, 2013
Drukāt

Ķiploku uzkodu plate

Valdis SemjonovsValdis Semjonovs

Ķiploks ir vērtīga dabas dāvana, jo to var izmantot gan kā ārstniecības līdzekli, gan kā piedevu visādiem ēdieniem. Daudzu tam piemītošo labo īpašību dēļ ierakstīts speciālā UNESCO kalendārā kā svarīgs produkts cilvēka veselībai.

 

Pasaulē ir milzum daudz selekcionētu ķiploku, katrs ar savu individuālu garšu un pielietojumu. Arī šī daudzgadīgā sīpolu dzimtas auga nosaukumiem piemīt zināms šarms. Baltie ķiploki, violetie, sudrabmizas, purpursvītru, milzu jeb ziloņķiploki, ramsoni (lakši), rokamboli (ķīniešu ķiploki) – tie ir tikai daži no plašā klāsta.

Šis garšaugs ēdienam piešķir aromātu, garšu un palielina uzturvērtību, ir neiztrūkstoša sastāvdaļa daudzām marinādēm. Tos ēd gan svaigus, gan ceptus, vārītus un tvaicētus. Ķiploks ir īsts ātrais dakteris, jo palīdz tikt galā ar daudzām kaitēm. Šiem augiem piemīt spējas paaugstināt organisma imunitāti, samazināt asinsspiedienu un paaugstināta holesterīna līmeni asinīs, uzlabot sirdsdarbību un stimulēt gremošanas procesus. Ķiploki ir vitamīnu B1, B2, B6 un C, kā arī mangāna un selēna avots. Regulāri lietojot uzturā, samazinās risks saslimt ar infarktu, tiek aizkavēta vai novērsta vēža šūnu veidošanās. Ķiplokam ir arī svarīga loma cīņā ar izplatītu mūsdienu parādību – aptaukošanos. Šis garšaugs palīdz regulēt tauku šūnu skaitu. Ķiploku var sekmīgi lietot kā dabisko aerosolu pret odiem, savukārt mitoloģijā tam piedēvētas spējas aizsargāt no vampīriem.

 

Ķiploku uzkodu plate

kiplok_001_VS

ķiploki saldā marinādē,

krāsnī cepti ķiploki,

ķiploku šampinjoni,

marinēts siers Feta,

ķiploku olīvas,

marinēti ķiploku stiebri,

ķiploku lavašs.

 

Lai iegūtu ķiplokus saldā marinādē, no tomātu pastas, apelsīnu sulas, sojas mērces vai Vusteras mērces un cukura gatavo marinādi. Ķiploku daiviņas noblanšē un tad pārlej marinādi. Marinētām olīvām pievieno zaļumu-ķiploku masu, kas pagatavota, sablendējot pētersīļus, ķiplokus un olīveļļu. Arī Fetas sieru apviļā zaļumu-ķiploku masā. Ķiploka galviņu cep 15 minūtes 200 – 220 grādu temperatūrā. Gatavas lavaša plātnes noziež ar zaļumu-ķiploku masu un apcep cepeškrāsnī.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+