Publicitātes foto

Ķiplokus var aizstāt ar lakšiem. Garda pesto receptīte 2

Pagājušā gadā izstādē “Riga Food” konkursā “Latvijas pavārzellis 2014” uzvaras laurus plūca restorāna “Kaļķu vārti” jaunais un talantīgais pavārs Edgars Balodis, kurš citiem pavārzeļļiem iesaka meklēt arvien jaunas garšas. Edgara šī brīža atklājums virtuvē ir laksis, ko viņš iesaka lietot ķiploka vietā.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 65
Lasīt citas ziņas

“Laksis smaržo un garšo kā ķiploks. Aug ēnainos, mitros Latvijas mežos un gāršās, piemēram, Slīterē, Siguldā. Turklāt ir daudz veselīgāks nekā lielveikalos nopērkamais ķiploks. Tāpēc iesaku no Ķīnas ievestos ķiplokus aizstāt ar pašu salasītiem Latvijas lakšiem, no kuriem var pagatavot ļoti gardu un aromātisku pesto,” norāda Edgars Balodis, piemetinot, ka lakši ir aizsargājams augs un tos nedrīkst tirgot, bet savām vajadzībām salasīt var un vajag.

Pagatavo lakšu pesto!

Nepieciešams
2 saišķi lakšu
150 ml olīveļļas
50 g cietā siera (sauja)
100 g Indijas riekstu
šķipsna sāls

CITI ŠOBRĪD LASA

Pagatavošana: lakšu lapas noskalo, nosusina un nolauž kātiņus. Lapas liek blenderī, pakāpeniski, pa vairākām reizēm lej klāt olīveļļu un sablendē. Tad pieber riekstus un sablendē. Beigās pieber uz smalkās rīves sarīvētu sieru, sāli un vēlreiz visu sablendē. Masu liek burciņās, aizvāko un uzglabā ledusskapī. Lai labi garšo!

Konkurss “Latvijas pavārzellis” – atspēriena punkts jaunajiem pavāriem
Par uzvaru konkursā “Latvijas pavārzellis 2014” Edgars Balodis saka, ka tas bijis patīkams atzinums tam, ko viņš dara. Pavāra pienākumus Edgars par darbu nesauc! “Atrodi to, ko tu mīli darīt, un tev nekad nebūs jāstrādā! Konkursam pieteicos ar pārliecību, ka izcīnīšu 1. vietu,” stāsta jaunais pavārs, kurš ieklausās šefpavāra Raimonda Zommera un Viestura Lasmaņa padomos.

Uz jautājumu, kas jāņem vērā šī gada konkursantiem, lai varētu plūkt uzvaras laurus, Edgars nevilcinoties dod padomu: “Katrs ēdiens jāpagatavo vismaz sešas reizes. Jāiemācās kā pantiņš! Konkurss noteikti nav vieta, kur improvizēt! Svarīgi, lai pagatavotais ēdiens garšo arī pašam!” – tā Edgars.

Līdz 1. augustam jaunie pavāri no visas Latvijas ir aicināti pieteikt dalību konkursam “Latvijas pavārzellis 2015”, iesniedzot aizpildītu pieteikuma anketa un mājas uzdevumu – karstās uzkodas recepti, kuras pagatavošanā ir jāizmanto Latvijas sams un diļļu sēklas, un pamatēdiena recepti, kas sastāv no veselas pīles un kāļiem.

Pēc mājas uzdevumu izvērtēšanas konkursa finālā iekļūs astoņi labākie jaunie pavāri, kas 3. septembrī Ķīpsalā izstādē “Riga Food 2015” gatavos ēdienus pēc pašu izstrādātajām receptēm.

Pirmo trīs vietu ieguvēji saņems medaļas, sertifikātus, kā arī sponsoru un atbalstītāju sarūpētās balvas. Savukārt jauno pavāru konkursa uzvarētājs saņems ne tikai titulu “Latvijas pavārzellis 2015”, bet arī naudas balvu – 300 eiro.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.