Mobilā versija
+0.1°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
17. marts, 2014
Drukāt

Ķirbju sēklas – veselīgs našķis


Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Svaigi ķirbji ap šo laiku vairs tikpat kā nav dabūjami, tāpēc devos uz veikaliem noskaidrot, kādus produktus, gatavotus no lielās ogas, patlaban var iegādāties.

Lielveikalā “Stockmann” pirmais acīs iekrita ķirbju un smiltsērkšķu nektārs, pildīts nelielā stikla pudelītē, ražots ES (250 ml – EUR 1,37). Starp citām pamanu ķirbju sukādes, gatavotas Babītes pagasta zemnieku saimniecībā “Strēlnieki” (100 g – EUR 0,98). “Stockmann” dabūjamas trīs veidu ķirbju sēklas. Izlobītas sveramās bez sāls (Ķīna) var nopirkt par EUR 5,90 kilogramā. Fasētas, nelobītas, grauzdētas un ar sāli piedāvā divi ražotāji – no Ungārijas (200 g – EUR 1,86) un no Krievijas (150 g – EUR 1,91, 250 g – EUR 3,10). Bet ķirbju sēklu eļļu šajā lielveikalā piedāvā veseli pieci ražotāji – no Austrijas, Ukrainas, Slovēnijas un “Elpis” un “Eļļas koks” no Latvijas. Lēta šī eļļa nav. 250 ml “Elpis” ķirbju sēklu eļļas maksā EUR 10,81, bet par tādu pašu daudzumu “Eļļas koka” ķirbju eļļas jāmaksā 11,06 eiro.

“Rimi” vēl izdodas atrast svaigu ķirbi par 1,49 EUR/ kg. Ķirbju sulu un sukādes “Rimi” plauktos gan neizdevās atrast. Arī eļļa nopērkama tikai viena veida – “Pelzmann”, ražota Austrijā (250 ml – EUR 8,17). Bet paciņās safasētas, grauzdētas lielās ogas sēklas te dabūjamas trīs veidu – “Arimex” (lobītas, nesālītas, 100 g – EUR 1,19, izcelsmes valsts Ķīna) no Lietuvas, “Bittles” (nelobītas, sālītas, 200 g – EUR 1,41) no Ukrainas un “Mogui” (nelobītas, sālītas) no Ungārijas.

Interesanti produkti nopērkami “Abrā”, kas sevi dēvē par Latvijas labāko produktu veikalu. Ķirbju sēklu eļļu te var dabūt divu veidu – ražotu SIA “Duo AG” (110 ml – EUR 5,50) un ar “Eļļas koka” zīmolu (100 ml – EUR 6,90). “Abrā” dabūjamas arī ķirbju sukādes “Ķirbju vaidziņi” (100 g – EUR 2,35) un “Sukāžu mikslis ģimenei” (100 g – EUR 2,50). Kārdinošas izskatās smiltsērkšķu un ķirbju marmelādes konfektes (180 g – EUR 6,30), ražotas saimniecībā “Tumes Pičas” Tukuma novadā. Veselīgs našķis lieliem un maziem ir arī konfektes “Bam-ba” (10 g – EUR 0,45), gatavotas no ķirbja un burkāna biezeņa ar cukuru. Tās tapušas SIA “Ricberry” Ventspils novada Vārves pagasta “Zvejniekos”.

Ko par produktiem, gatavotiem no ķirbja, saka uztura zinātniece Guna Rijkure?

– No visiem minētajiem produktiem visvērtīgākās ir ķirbju sēklas. Var teikt, tā ir esence no visa labā, ko satur ķirbis. Jau kopš seniem laikiem ķirbju sēklas lieto organisma attīrīšanai no parazītiem. Pieaugušajiem šim nolūkam ik dienu jāapēd 300 g, bērniem – 100 g ķirbju sēklu. Kādā receptē, kas nākusi no Vācijas, samaltām ķirbju sēklām ieteikts pievienot medu un, ēdot šo maisījumu, klāt piedzert pienu. Tad visi mošķi no organisma pilnīgi noteikti būšot prom. Par to parūpējas aminoskābe kukurbicetīns, ko satur ķirbju sēklas. Kā visas, arī ķirbju sēklas satur augu steroīdus, kas vīriešus sargā no prostatas kaitēm. Magnijs un cinks, kas arī ir šajās sēklās, uzlabo ādas stāvokli un veicina aknu veselību, bet L – triptofāns gādā par labu noskaņojumu un palīdz bezmiega gadījumā. Ķirbju sēklas pozitīvi ietekmē arī nieru veselību. Tikai, izvēloties tās veikalā, pievērsiet uzmanību, lai sēklas nav apsālītas. Apgrauzdētas ķirbju sēklas labi garšo kopā ar biešu salātiem, ar tām var pārkaisīt ķirbju biezzupu un citus ēdienus.

Vērtīgs produkts ir arī ķirbju sēklu eļļa. No vielām tās sastāvā cilvēka organismam visnoderīgākie ir flavonoīdi, antioksidants E vitamīns un nepiesātinātās taukskābes. Īpaši pozitīvi šī eļļa ietekmē sirdi un asinsvadus. Šajā ziņā ķirbju eļļa ir tikpat vērtīga kā linsēklu, olīvu un rapšu eļļa. Lai lietotu sejas kopšanai, šī eļļa gan nav piemērota. Šim mērķim biežāk izmanto mandeļu un avokado eļļu. Ar ķirbju eļļu var papildināt salātus, tā labi garšo arī kopā ar tvaicētiem dārzeņiem un biezputrām. Piemēram, ķirbju eļļu uzpilina uz vārītiem kartupeļiem, uz brīdi katlam uzliek vāku, lai tā labāk iesūcas, tad ceļ galdā. To var pievienot arī pankūku mīklai. Tikai jāpatur prātā – ķirbju eļļu nedrīkst karsēt temperatūrā, kas augstāka par 121 grādu.

Dzērienā, kas gatavots no ķirbju sulas, atrodams B un C vitamīns, beta karotīns, minerālvielas – varš, dzelzs, magnijs, kālijs. Lietojot ķirbju sulu slāpju remdēšanai, tiek stiprinātas organisma aizsargspējas, aktīvāka kļūst vielmaiņa. Ķirbju sulai piemīt arī urīndzenošas īpašības, tāpēc tā līdz pret aptaukošanos un mazina tūsku. Tiesa, organismam nelabvēlīgs var būt lielais cukura daudzums, ko mēdz pievienot rūpnieciski ražotiem dzērieniem. Ja ķirbju sulu spiežat mājās, saldiniet to labāk ar medu.

Sukādes un konfektes ar ķirbi ir labs našķis, ko reizi pa reizei pagrauzt pie kafijas tases. Sukādes dažreiz var pievienot arī muslim vai putrai, tomēr jāpatur prātā, ka šajā produktā ir augsts cukura līmenis. Šā iemesla dēļ tās bez sirdsapziņas pārmetumiem saujām nevar ēst. Sukādes nav ieteicamas arī cukura diabēta pacientiem un ļaudīm ar lieko svaru. Bet, ja ar veselību viss kārtībā un dzīvesveids ir aktīvs, tad šis našķis organismam būtiski nekaitēs.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+